ΔΟΚΙΜΗ: Toyota Yaris 1.33 CVT

Το Yaris ήταν ουσιαστικά το πρώτο σουπερμίνι που φτιάχτηκε με απόλυτη προσήλωση στην εύκολη μετακίνηση. Γι' αυτό και η αυτόματη έκδοσή του δε θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα

  • -
  • -
Ισχύς99 PS
Ροπή125 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h12,6 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,2 lt/100km
Εκπομπές CO2114 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Εάν θέλεις αυτόματο Yaris και δε μπορείς ή δε θέλεις να φτάσεις στην υβριδική έκδοση, το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης Multidrive S και ο 1.3000άρης βενζινοκινητήρας δημιουργούν το συνδυασμό που ψάχνεις.

γλυκά
  • Κιβώτιο
  • Ευκολία οδήγησης
  • Λογική κατανάλωση
  • Ευελιξία
  • Χώροι και πρακτικότητα καμπίνας
  • Εγγύηση
ξινά
  • Υψηλή τιμή
  • Η σβέλτη μετακίνηση σημαίνει θόρυβο στην καμπίνα
  • Απώλεια σε επιδόσεις

Δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην ευχρηστία και την πρακτικότητα, το Yaris, πίσω στο 1999, πάτησε αμέσως γερά στα πόδια του και βρήκε φανατικό κοινό. Έκτοτε κάθε νέα γενιά ήταν και πιο ώριμη, όμως η ευκολία στην οδήγηση ήταν πάντα η βάση πάνω στην οποία χτιζόταν το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Και η οποία βάση, στη συγκεκριμένη έκδοση έχει ακόμα πιο γερά θεμέλια.

 

Με το ένα χέρι

Στο συνεχές σταμάτα-ξεκίνα, το Multidrive S -όπως ονομάζεται το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης- κάνει τη δουλειά που θα έκανε το αριστερό σου πόδι και το δεξί σου χέρι. Και μάλιστα με πολύ πετυχημένο τρόπο, αφού από τη μια δίνει βελούδινο ξεκίνημα κι από την άλλη κρατάει πολύ χαμηλά τις στροφές όταν οδηγείς χαλαρά, ενώ παρέχει άμεση επιτάχυνση όταν πατήσεις βαθιά το γκάζι. Ειδικά στην περίπτωση που έχεις επιλέξει το Sport πρόγραμμα λειτουργίας. Έχεις επίσης την επιλογή να αλλάζεις 7 εικονικές ταχύτητες από τα paddles πίσω από το τιμόνι, ώστε να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου εάν κρίνεις ότι το κιβώτιο δε μπορεί να υλοποιήσει αυτά που ζητάς. Ως CVT βέβαια, κρατάει πολύ ψηλά τις στροφές του μοτέρ όταν ψάχνεις το σβέλτο ρυθμό, κάτι που σημαίνει φασαρία.

Οι περισσότερες απώλειες που εξ’ ορισμού έχει ένα τέτοιο κιβώτιο σε σχέση με ένα κλασικό χειροκίνητο, σημαίνουν ότι η CVT έκδοση έχει υποδεέστερες επιδόσεις, για όποιον βέβαια αυτή η πληροφορία έχει κάποια σημασία. Τα 0-100 km/h επιτυγχάνονται σε 12,6 sec αντί για 11,7, ενώ μια μικρή αύξηση υπάρχει και στη μέση κατανάλωση, της τάξης του 4%. Σαν απόλυτο νούμερο η εργοστασιακή μέση τιμή είναι 5,1 lt/100 km, ενώ στη διάρκεια της δοκιμής μας έφτασε τα πολύ λογικά 6,4. Σε αστικό περιβάλλον πάντως τελικά καις λιγότερο από ότι με το χειροκίνητο, αφού ο κινητήρας λειτουργεί πάντα με τις ελάχιστες δυνατές στροφές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκπομπές CO2 και τα τέλη κυκλοφορίας δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτόματου και χειροκίνητου, με 102,6 ευρώ.

 

Ευκολία στο φουλ

Προφανώς και το κιβώτιο δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ευρύχωρη και πρακτική καμπίνα του Yaris, η οποία μπορεί να καλύψει ακόμα και μια μικρή οικογένεια. Η μόνη παραχώρηση που θα χρειαστεί να κάνει ο οικογενειάρχης, αφορά στα 286 λίτρα του πορτμπαγκάζ. Η πολύ απλή εργονομία και η άπλετη ορατότητα είναι στοιχεία απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τη σφαιρική ευχρηστία του Yaris, ενώ η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής ναι μεν δεν κάνουν θραύση αλλά πληρούν στο έπακρο τις απαιτήσεις της κατηγορίας. Αυτά που μένουν λίγο πιο πίσω είναι πρωτίστως η ηχομόνωση και δευτερευόντως η θέση οδήγησης που είναι μεν απόλυτα αποδεκτή, αλλά σε αναγκάζει να κάθεσαι λίγο μακριά από το τιμόνι.

Η Toyota χρεώνει την ευκολία που σου δίνει το Multidrive S κιβώτιο 1.285 ευρώ, τα οποία μπορείς να χωνέψεις χωρίς μεγάλη δυσκολία εάν ψάχνεις την απόλυτη άνεση σε ό,τι κι εάν κάνεις. Το άλλο που θα πρέπει να ξέρεις είναι ότι το συγκεκριμένο κιβώτιο σημαίνει έκδοση Active Plus κι επάνω, άρα κατ’ ελάχιστον 15.040 ευρώ για την 5θυρη έκδοση μαζί με την απόσυρση. Έτσι κι αλλιώς όμως, το Yaris ποτέ δε στηριζόταν στη χαμηλή τιμή του για να πουλήσει.

συμπέρασμα

Εάν η οδήγηση εκτός πόλης δεν προκύπτει και πολύ συχνά, η επιλογή του CVT κιβωτίου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση μέσα στη γκάμα του Yaris. Τα 1.285 ευρώ που κοστίζει είναι λογικό αντάλλαγμα για την άνεση που παρέχει σε όσους θεωρούν την οδήγηση ένα είδος τιμωρίας, χωρίς μάλιστα να επηρεάζει το χαμηλό κόστος χρήσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...