Ηλεκτρικό Ford Comuta του 1967

Η Ford είχε κατασκευάσει τη δεκαετία του 60 ένα λιλιπούτιο μοντέλο, το οποίο έχει ως «πηγή ενέργειας»… τέσσερεις 12V μπαταρίες

  • -
  • -

Αν νομίζατε ότι η ηλεκτροκίνηση είναι τα τελευταία χρόνια της μόδας, γράψτε λάθος. Υπήρχαν πολλές απόπειρες κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ένα από αυτά είναι το Ford Comuta. Η Ford αποφάσισε το 1967 να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο αυτοκίνητο, κάτι που πέτυχε με επιτυχία. Το «πειραματικό» μοντέλο εφοδιάζεται με τέσσερεις 12V μπαταρίες, οι οποίες παρείχαν αρκετή ενέργεια ώστε το λιλιπούτιο μοντέλο να ταξιδεύει έως και 60 km και με ταχύτητες έως 40 km/h (πρακτικά μπορούσε να ξεπεράσει την εν λόγω τελική ταχύτητα).

Σύμφωνα με τον Leonard Crossland, γενικός διευθυντής της Ford –τότε- και αργότερα διευθύνων σύμβουλος, είχε δηλώσει ότι το πρωτότυπο αυτοκίνητο έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τους χρήστες που κινούνται κυρίως στο κέντρο της πόλης, μειώνοντας τόσο την κατανάλωση όσο και τις εκπομπές ρύπων CO2. Αναμφίβολα, η αντικατάσταση των κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι κάτι ακατόρθωτο, αφού ηλεκτροκίνητα μοντέλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να επαναφορτιστούν. Ωστόσο πρόσθεσε, ότι ο κόσμος του αυτοκινήτου θα αλλάξει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και θα παρατηρήσουμε μία έντονη στροφή προς την κατασκευή ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

Μπορεί μετά από 10 χρόνια (το 1977 δηλαδή) να μην είδαμε καμία ιδιαίτερη έπαρση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά η προσπάθεια του «ιδανικού» αυτοκινήτου δεν έχει σταματήσει έως σήμερα και αυτό είναι που το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ford μας διδάσκει.

Πηγή: Carscoops

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...