Χλιδή και υψηλή τεχνολογία: Maybach S-Class

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το όνομα Maybach επιστρέφει στην αγορά, συνεχίζοντας τον μύθο των πανάκριβων Mercedes για VIP επιβάτες

  • -
  • -

Σε μία εντυπωσιακή κίνηση με ταυτόχρονη παρουσία σε εκθέσεις της Αμερικής (Los Angeles) και της Κίνας (Guangzhou) - στις οποίες εντοπίζεται και το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον -, η Mercedes-Benz επαναφέρει το όνομα Maybach στο προσκήνιο. Συνεχίζοντας μία παράδοση που χάνεται στις αρχές του 20ού αιώνα με ειδικές εκδόσεις πολυτέλειας και avant garde τεχνολογίας, επιλέγει σ' αυτή τη γενιά να εντάξει την Maybach μέσα στην γκάμα της, αποτελώντας πλέον μία "υπό-μάρκα" του ομίλου (κατά τα πρότυπα της AMG) και όχι ξεχωριστή φίρμα.
H νέα Μercedes-Maybach S Class (όπως είναι το πλήρες όνομά της) βασίζεται στην υπάρχουσα S-Class όμως οι επεμβάσεις είναι πολλές και σημαντικές, έτσι ώστε το όχημα να αποκτήσει τον ειδικό ρόλο που έχει στην αγορά. Σε σχέση με την μακριά έκδοση της S-Class η Maybach έχει αυξημένο μήκος κατά 20,7 εκατοστά, φθάνοντας σε μήκος τα 5,453 μέτρα. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση στο μεταξόνιο με τα πρόσθετα 20 εκατοστά να αφιερώνονται εξ' ολοκλήρου στην άνεση και την ευζωία των πίσω επιβατών. Η σχεδίαση διαφοροποιείται κυρίως στο πίσω μέρος, με τα καθίσματα να έχουν τοποθετηθεί πίσω από τα ενσωματωμένα στην κολώνα πλευρικά παράθυρα, δημιουργώντας έτσι επιπλέον συνθήκες απομόνωσης από τον έξω κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρίας, η νέα Maybach είναι με διαφορά το πιο αθόρυβο αυτοκίνητο στον κόσμο για τους πίσω επιβάτες.
Όπως είναι αναμενόμενο, το ενδιαφέρον της Mercedes-Benz εστιάζεται κυρίως στην διαμόρφωση του εσωτερικού. Η εταιρία έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες εξαιρετικής άνεσης και μοναδικής πολυτέλειας, συνδυάζοντας τεχνολογία, πανάκριβα υλικά και πρωτοποριακές ιδέες για την μετακίνηση των VIP επιβατών της. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα νέα καθίσματα, τα οποία θυμίζουν εκείνα First Class αεροπορικών εταιριών, καθώς μπορούν να ανακλιθούν σχεδόν σε οριζόντια θέση.
Η πολυτέλεια ξεχειλίζει σε κάθε γωνιά του αυτοκινήτου, με όλες τις επιφάνειες να καλύπτονται από ακριβό δέρμα, ξύλο ή εξαιρετικής ποιότητας πλαστικά. Ενώ και ο εξοπλισμός για την άνεση και το infotainment των επιβατών είναι πρωτοποριακός, με ηχοσύστημα 24 ηχείων και 1.540 Watt αλλά και νέες τεχνολογίες όπως η Wideband Speech ή HD Voice που παρέχει κορυφαία ποιότητα στον ήχο των τηλεπικοινωνιών. Από τις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά, αξίζει να αναφερθεί η δημιουργία ενός νέου αρώματος, το οποίο ενσωματώνεται στο σύστημα κλιματισμού καθώς και οι δύο ειδικά σχεδιασμένα ποτήρια σαμπάνιας (και τα δύο στον... έξτρα εξοπλισμό).
Αλλά και σε ότι αφορά την ασφάλεια των επιβατών, η Maybach αποτελεί πραγματικά την βιτρίνα της τεχνολογίας αιχμής. Kάθε είδους αερόσακος είναι διασκορπισμένος στον χώρο των επιβατών, ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι και αερόσακοι ζωνών ασφαλείας για τους πίσω. Τα καθίσματα έχουν ειδικό μηχανισμό για να επανέρχονται σε θέση ασφαλείας, όταν αναγνωρίζεται κατάσταση κινδύνου (έτσι ώστε οι επιβάτες να προστατεύονται καλύτερα). Ενώ διαθέσιμα είναι και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας της Mercedes-Benz, εξελιγμένα στην υψηλότερη κατάσταση λειτουργίας τους και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Maybach.
Το λανσάρισμα στην αγορά θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2015. Η αρχική γκάμα θα αποτελείται από δύο εκδόσεις, μία με 8κύλινδρο και μία με 12κύλινδρο κινητήρα. Η S500 με τον V8 Biturbo θα αποδίδει 455 ίππους και 700 Νm ροπής και θα επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 5,0 δευτερόλεπτα. Θα εφοδιάζεται μεταξύ άλλων και με το νέο κιβώτιο των εννέα σχέσεων 9 G-TRONIC. Η S600 θα έχει 530 ίππους και θα αποδίδει 830Nm ροπής στις μόλις 1.900 σ.α.λ. Και εδώ οι επιδόσεις είναι καταιγιστικές για το μέγεθος και το βάρος του οχήματος, με την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα να επιτυγχάνεται και πάλι σε μόλις 5,0 δευτερόλεπτα. Στην περίπτωσή της χρησιμοποιείται το... "απλό" κιβώτιο 7 G-TRONIC των επτά σχέσεων, εξελιγμένο όμως και νέο λειτουργικό που να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του οχήματος. Και στις δύο, η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Mέσα στη χρονιά θα προστεθούν και νέες εκδόσεις (μεταξύ αυτών και με τετρακίνηση), αλλά και μία ακόμα μεγαλύτερη, με την επωνυμία Pullman με ακόμα μεγαλύτερο μήκος και απεριόριστες δυνατότητες διαμόρφωσης του εσωτερικού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...