Ford C-MAX 2015 με νέα μοτέρ και εμφάνιση

Επίσημη πρεμιέρα στο Παρίσι με κινητήρες βενζίνης και diesel στα 1.500 κυβικά

  • -
  • -

Με ανανεωμένη εμφάνιση, βελτιώσεις στην απόδοση καυσίμου και τις εκπομπές CO2, προηγμένη τεχνολογία και έξυπνες λύσεις αποθήκευσης κάνουν ντεμπούτο τα νέα Ford C-MAX και Grand C-MAX στο Σαλόνι Παρισιού (2-19 Οκτωβρίου 2014). Σημαντικές αλλαγές έχουμε κάτω από το καπό, όπου τοποθετούνται ο νέος 1.5 EcoBoost βενζίνης και ο επίσης καινούργιος 1.5 TDCi diesel. Ας δούμε όμως τις αλλαγές πιο αναλυτικά, ανά τομέα.

 

Νέοι κινητήρες στα 1,5 λίτρα

Η γκάμα μοτέρ της οικογένειας C-MAX επεκτείνεται με το νέο βενζινοκινητήρα 1.5 EcoBoost σε εκδόσεις 150 και 182 ίππων, ο οποίος αντικαθιστά τον 1.6 EcoBoost. Επίσης θα διατίθεται ο καινούργιος 1.5 TDCi diesel, που αποδίδει 95 ή 120 ίππους και παίρνει τη θέση του 1.6 TDCi, ενώ θα υπάρχει και σε μία έκδοση ECOnetic με εκτιμώμενες εκπομπές CO2 99 g/km (στο πενταθέσιο C-MAX). Φυσικά, στη γκάμα συνεχίζει να περιλαμβάνεται ο πολυβραβευμένος 1.000άρης βενζινοκινητήρας EcoBoost με 100 και 125 ίππους. Ανανεωμένος τέλος είναι ο 2λιτρος diesel TDCi που εκτιμάται ότι θα έχει βελτιωμένες εκπομπές ρύπων μέχρι 20% και ισχύ αυξημένη πάνω από 4%. Η τεχνολογία Auto-Start-Stop της Ford περιλαμβάνεται στάνταρ στους κινητήρες EcoBoost βενζίνης και 2.0 TDCi diesel.

 

Νέα εμφάνιση, βελτιωμένη εργονομία

Εξωτερικά, τόσο το πενταθέσιο C-MAX όσο και το επταθέσιο Grand C-MAX με τις πρακτικές συρόμενες πίσω πόρτες ενσωματώνουν τη νέα σχεδιαστική κατεύθυνση της μάρκας, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη τραπεζοειδή μάσκα και τους στενόμακρους προβολείς. Στο εσωτερικό, η διάταξη στο ταμπλό είναι πιο φιλική προς το χρήστη με λιγότερα χειριστήρια και διακόπτες, που σε συνδυασμό με τη black satin επένδυση και τις λεπτομέρειες χρωμίου συνθέτουν μία πιο μοντέρνα εμφάνιση. Η ανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα ενσωματώνει συρόμενο υποβραχιόνιο και προσφέρει περισσότερο χώρο. Βελτιωμένη είναι και η ηχομόνωση, ενώ ο εξοπλισμός εμπλουτίζεται με στοιχεία όπως το θερμαινόμενο τιμόνι και το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 2 που περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 8 ιντσών και προηγμένο φωνητικό έλεγχο για hands-free πρόσβαση σε λειτουργίες συστημάτων ήχου, πλοήγησης, κλιματισμού και συμβατά κινητά τηλέφωνα.

 

Σούπερ τεχνολογία για σούπερ ασφάλεια

Οι προηγμένες τεχνολογίες της Ford που βοηθούν τον οδηγό να αποφεύγει ατυχήματα ή μετριάζουν τις επιπτώσεις τους – από γρατζουνιές και χτυπήματα στο παρκάρισμα μέχρι σοβαρότερες συγκρούσεις με υψηλότερες ταχύτητες – ενσωματώνονται και στα νέα C‑MAX και Grand C-MAX:

  • Το σύστημα Active Park Assist εντοπίζει κατάλληλους χώρους στάθμευσης και, με το πάτημα ενός μπουτόν, κατευθύνει το όχημα ενώ ο οδηγός έχει τον έλεγχο του γκαζιού και του φρένου.
  • Το Perpendicular Parking με την προσθήκη δύο νέων αισθητήρων υπερήχων στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν με όπισθεν κάθετα, παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα.
  • Το CrossTrafficAlert προειδοποιεί τους οδηγούς που βγαίνουν με όπισθεν από χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση οχημάτων πίσω τους. Το σύστημα λειτουργεί με ραντάρ σε εμβέλεια μέχρι 40 m και εκδίδει τρία διαφορετικά προειδοποιητικά σήματα εάν ανιχνεύσει όχημα να πλησιάζει από κάποια πλευρά.
  • Το Park-Out Assist βοηθά τους οδηγούς κατά την έξοδό τους από κάθετο, παράλληλο χώρο στάθμευσης. Αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή δεξιά πλευρά το σύστημα αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης ενώ ο ίδιος ελέγχει το γκάζι και το φρένο  
  • Το βελτιωμένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop χρησιμοποιεί αισθητήρες στο εμπρός τμήμα για την ανίχνευση σταθερών αντικειμένων στο δρόμο και προετοιμάζει τα φρένα εάν το αυτοκίνητο πλησιάζει πολύ γρήγορα ένα αντικείμενο. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει το σύστημα μειώνει τη ροπή του κινητήρα και εφαρμόζει αυτόματα πίεση πέδησης (φρενάρισμα) για να περιορίσει τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Το νέο C-MAX προσφέρει την τελευταία έκδοση του συστήματος που τώρα λειτουργεί με ταχύτητες μέχρι 50 km/h (προηγουμένως μέχρι 30 km/h).
  • Σε περίπτωση κινούμενων αντικειμένων, το Active Braking λειτουργεί παρόμοια με το Active City Stop αλλά με ταχύτητες από 8 km/h μέχρι 180 km/h. Υποστηρίζει τον οδηγό σε υψηλότερες ταχύτητες, για παράδειγμα στον αυτοκινητόδρομο, εκδίδοντας προειδοποιήσεις και εφαρμόζοντας πίεση πέδησης ανάλογα με τις απαιτήσεις.
  • Νέα στο C-MAX είναι η τεχνολογία Adaptive Cruise Control που επιτρέπει στους οδηγούς να διατηρούν μία προκαθορισμένη ταχύτητα από το προπορευόμενο όχημα ακόμα και όταν αυτό κινείται πιο αργά από την ταχύτητα του ταξιδιού (cruise speed). Σε περιπτώσεις που το Adaptive Cruise Control δεν είναι ενεργό, η λειτουργία Distance Indication δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να ρυθμίσουν την επιθυμητή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Εάν ο οδηγός πλησιάσει, το σύστημα εκδίδει μία οπτική προειδοποίηση τριών σταδίων στο ταμπλό – κατά σειρά γκρι, κίτρινη, κόκκινη.
  • Νέα είναι και τα φώτα ημέρας LED Daytime Running Lights, οι προβολείς Bi-Xenon HID και το προηγμένο Adaptive Front Lighting System της Ford που προσαρμόζει τη γωνία δέσμης των προβολέων σύμφωνα με μία από τις επτά ρυθμίσεις ανάλογα με τις κυκλοφοριακές και οδικές συνθήκες. Για παράδειγμα, όταν στρίβει με χαμηλές ταχύτητες, το σύστημα προβάλλει μία δέσμη στο πλάι του δρόμου ώστε οι δικυκλιστές και οι πεζοί να είναι πιο ευδιάκριτοι. Το σύστημα υποστηρίζει επίσης τους οδηγούς που στρίβουν με υψηλότερες ταχύτητες φωτίζοντας μεγαλύτερο τμήμα της στροφής.
  • Τέλος, τα νέα C-MAX και Grand C-MAX προσφέρουν για πρώτη φορά την τεχνολογία MyKey της Ford που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να προγραμματίζουν ένα κλειδί – συνήθως για νεαρότερους οδηγούς – το οποίο περιορίζει την τελική ταχύτητα, μειώνει τη μέγιστη ένταση ήχου του ηχοσυστήματος και μπορεί να το απενεργοποιεί πλήρως εάν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας. Το σύστημα μπορεί επίσης να εμποδίσει τον οδηγό να απενεργοποιήσει τεχνολογίες ασφάλειας όπως το Traction Control.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...