Λιγότερα θανατηφόρα τροχαία με το eCall

Υποχρεωτική θα γίνει η χρήση πανευρωπαϊκού συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης στα αυτοκίνητα

  • -
  • -

Είμαστε πλέον πολύ κοντά στην υποχρεωτική χρήση πανευρωπαϊκού συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης (eCall) στα αυτοκίνητα. Κάθε νέο επιβατικό ή ελαφρύ επαγγελματικό όχημα θα πρέπει να εξοπλίζεται με σύστημα το οποίο σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος θα παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης ή χειροκίνητης κλήσης του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Με τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική Προεδρία, πέτυχε να κάμψει τις διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των Κρατών Μελών και πλέον το κείμενο του Κανονισμού θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή 3 χρόνια μετά τη θέση του σε ισχύ, πιθανότητα στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ο χρόνος που περνά μέχρι να ειδοποιηθούν και να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία στον τόπο του συμβάντος είναι καθοριστικός για να σωθεί μια ζωή ή να αποφευχθούν βαρύτεροι τραυματισμοί. Να πούμε εδώ ότι κάποιες εταιρείες, όπως η Ford με το SYNC, προσφέρουν ήδη αυτή την τεχνολογία στα αυτοκίνητά τους. Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού εκτιμάται από μελέτες της Κομισιόν και άλλων εμπειρογνωμόνων πως θα συμβάλλει:

  • στη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων έως 10%,
  • στη μείωση της σοβαρότητας των τραυματισμών έως 15%,
  • στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω τροχαίων ατυχημάτων και
  • στη διευκόλυνση των υπηρεσιών διάσωσης και αυξημένη ασφάλεια των σωστικών συνεργείων.

Στο κείμενο του Κανονισμού ορίζεται σαφώς η υποχρέωση των κατασκευαστών να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...