Του κουτιού ή δεύτερο χέρι;

Να αγοράσω καινούργιο αυτοκίνητο, ή να βολευτώ με ένα μεταχειρισμένο;

  • -
  • -

Να αγοράσω καινούργιο αυτοκίνητο, ή να βολευτώ με μεταχειρισμένο; Ευκαιρίες από δεύτερο χέρι υπάρχουν άλλωστε πολλές, ειδικά αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή. Ή μήπως τελικά θα βάλω μπελά στο κεφάλι μου; Για να απαντήσουμε στα παραπάνω καυτά ερωτήματα, αναλύουμε τα 5 ΝΑΙ και τα 5 ΟΧΙ στην επιλογή μεταχειρισμένου έναντι καινούργιου.

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ: ΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ...

Παίρνεις το ίδιο αυτοκίνητο μισοτιμής

Έχεις δει πόσο πουλιέται το καινούργιο αυτοκίνητο που θες να αγοράσεις σαν μεταχειρισμένο 3ετίας; Η διαφορά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Αν π.χ. καινούργιο κοστίζει 15.000 ευρώ, μεταχειρισμένο το βρίσκεις ακόμη και κοντά στα 10.000 €. Και αν πρόκειται για μοντέλο που βρίσκεται χρόνια στην αγορά χωρίς μεγάλες αλλαγές, το αγοράζεις μισοτιμής πριν φτάσει την 5ετία.

 

Ανεβαίνεις κατηγορία στα ίδια χρήματα

Σχεδόν κάθε υποψήφιος αγοραστής έχει αντιμετωπίσει δίλημμα σαν αυτό: ‘Καινούργιο Aygo ή ελαφρώς μεταχειρισμένο Yaris;’ Με άλλα λόγια, μεγαλύτερο, ασφαλέστερο και καλύτερα εξοπλισμένο αυτοκίνητο στα ίδια χρήματα. Και αν δεν σε πειράζει η ηλικία, στην εξίσωση μπαίνουν και άλλες επιλογές, είτε από τον κόσμο της χλιδής και της πολυτέλειας, είτε από την πιάτσα των σπορ κατασκευών.  

 

Γλιτώνεις τη μεγάλη απαξίωση

Αγοράζεις καινούργιο αυτοκίνητο σήμερα και αύριο έχει χάσει το 25% της αξίας του. Η απαξίωση, ο ρυθμός δηλαδή με τον οποίο πέφτει η αξία ενός αυτοκινήτου, είναι μια καμπύλη που ξεκινά με πολύ υψηλά ποσοστά που μειώνονται όσο περνάει ο καιρός και αυξάνει η ηλικία του οχήματος. Έτσι, ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει ήδη χάσει μεγάλο ποσοστό της αξίας του και πλέον απαξιώνεται με αργό ρυθμό.

 

Δεν σου αρέσει; Το πουλάς χωρίς μεγάλη χασούρα

Το αγόρασες αλλά για κάποιο λόγο το μετάνιωσες. Τελικά δεν σου αρέσει. Αν είναι καινούργιο, το να το πουλήσεις ενέχει τεράστια χασούρα λόγω της υψηλής αρχικής απαξίωσης που λέγαμε παραπάνω. Ενώ το μεταχειρισμένο, αν είσαι υπομονετικός και λίγο καπάτσος, μπορεί να το πουλήσεις ακόμη και σε καλύτερη τιμή από αυτή που το αγόρασες.

 

Αποφεύγεις τις παιδικές ασθένειες

Αν και ήταν πιο σύνηθες φαινόμενο τα παλιότερα χρόνια, ακόμη και σήμερα κάποια αυτοκίνητα παρουσιάζουν μαζικά κάποια μικροπροβλήματα – γνωστά και ως παιδικές ασθένειες. Αν λοιπόν αγοράσεις μεταχειρισμένο, ο πρώτος ιδιοκτήτης θα έχει λύσει όλα αυτά τα θέματα, είτε εντός είτε εκτός εγγύησης.

 

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ: ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ...

Υπάρχουν και τα κρυφά έξοδα

Μόλις αγόρασες μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Καλορίζικο. Αλλά σε τι κατάσταση βρίσκεται; Έχει κάνει service; Τα ελαστικά του πως είναι; Έχει και ένα χτυπηματάκι που θέλει επισκευή; Έχεις υπολογίσει πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά; Μήπως τελικά το κέρδος που είχες αγοράζοντας μεταχειρισμένο αντί για καινούργιο εξανεμίζεται;

 

Απεταξάμην τον φαναρτζή

Το καινούργιο ξέρεις πως μόλις βγήκε από το εργοστάσιο, λαμπερό και αγρατζούνιστο. Έτσι υποτίθεται πως είναι και το μεταχειρισμένο που σκέφτεσαι να αγοράσεις. Ένα φτεράκι έχει βαφτεί μόνο. Είναι όμως μόνο το φτερό, ή μαζί με αυτό έχει χτυπήσει και επισκευαστεί και άλλο μισό αυτοκίνητο; Και έχει φτιαχτεί σωστά, ή όπως όπως για να πουληθεί στο πρώτο κορόιδο που θα βρεθεί μπροστά του;

 

Ποιός ξέρει 100% τον πρότερο βίο του;

Είναι σύνηθες φαινόμενο αυτός που προσπαθεί να σου πουλήσει αυτοκίνητο, έμπορος ή ιδιώτης, να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως έχει κάνει πρόσφατα service στο ‘καμάρι’ του. Είναι έτσι όμως; Και ας πούμε πως είναι. Τι χρήση έκανε; Το πρόσεχε όπως θα έκανες εσύ, ή του ‘έπινε το αίμα’; Οι απαντήσεις έρχονται με το χρόνο και συνήθως κοστίζουν…

 

Έρχονται τα δύσκολα, τα service τα μεγάλα

Το πήρες σε τιμή ευκαιρίας και με λίγα χιλιόμετρα. Σούπερ. Έχει κάνει όμως μεγάλο service; Έχει αλλάξει για παράδειγμα ιμάντα εκκεντροφόρου; Ή θα κληθείς σε λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα να πληρώσεις ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσό για να κάνεις την ‘βαριά’ προγραμματισμένη συντήρηση; Έχε τέλος υπόψη σου πως εγγύηση… γιοκ!

 

Είναι μια σχέση με σύντομη ημερομηνία λήξης

Αντί για καινούργιο, προτίμησες ένα μεταχειρισμένο 5ετίας με λιγότερα χρήματα. Έχεις αναλογιστεί τι γίνεται στα επόμενα 5 χρόνια; Μήπως το καινούργιο θα ήταν 5ετίας και θα έπιανε μια σεβαστή τιμή στην αγορά μεταχειρισμένου, ενώ αυτό που πήρες θα είναι ήδη δεκαετίας και με πολύ χαμηλή αξία που ούτε προκαταβολή για την αγορά του επόμενου αυτοκινήτου σου δεν φτάνει;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...