SEAT: Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο

Παραγωγή ενέργειας 15 εκατομμύριων kWh ετησίως

  • -
  • -

Η SEAT ολοκλήρωσε την μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και πλέον είναι από τις «πράσινες» εταιρείες στον κλάδο. Τα 53.000 ηλιακά πάνελ, θα αποδίδουν 15 εκατομμύρια kWh ετησίως, ενέργεια που ισοδυναμεί με το 25% αυτής που απαιτείται για την ετήσια παραγωγή του νέου SEAT Leon. Τα εγκαίνια για την ολοκλήρωση του έργου έγιναν με κάθε επισημότητα παρουσία του Ισπανού Υπουργού Εσωτερικών, Jorge Fernández Díaz και του Προέδρου της SEAT Jürgen Stackmann. Τα 276.000 τετραγωνικά μέτρα του συνολικού χώρου που καλύφθηκαν, ισοδυναμούν με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου, κάνοντας έτσι το εργοστάσιο στο Martorell την μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή μονάδα στο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρόγραμμα SEAT al Sol, το οποίο σχεδιάστηκε από κοινού με την Gestamp Solar, παρέχει καθαρή ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα στον ίδιο τον τόπο κατανάλωσης της. Από περιβαλλοντικής άποψης, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι 7.000 τόνοι CO2 ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με 8,5 φορές το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται ετησίως από το Central Park στη Νέα Υόρκη. Οι εγκαταστάσεις έχουν σχεδόν 11 MW ονομαστική ισχύ και 12 MW μέγιστη ισχύ.

 

Ecomotive εργοστάσιο

Στο εργοστάσιο, εκτός από τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει κι άλλες παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Υπάρχουν δύο γραμμές τρένων συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων για την μεταφορά οχημάτων απευθείας στο Λιμάνι της Βαρκελώνης (Autometro) καθώς και εξοπλισμού από τις εγκαταστάσεις της Zona Franca στην Βαρκελώνη (Cargometro). Οι δύο αυτές γραμμές μείωσαν τις διαδρομές των φορτηγών κατά 50.000 τον χρόνο και απέτρεψαν την εκπομπή 2.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρόσθετη μονάδα παραγωγής του εργοστασίου παράγει το 50% της ενέργειας και το 90% της θερμικής ενέργειας που καταναλώνει, εξοικονομώντας έως και 12.800 τόνους CO2 ετησίως. Επίσης χάρη στη συμφωνία μεταξύ SEAT και ACCIONA, το 100% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το εργοστάσιο στο Martorell έγινε το πρώτο ισπανικό κέντρο παραγωγής που λαμβάνει το βραβείο Automotive Lean Production Award για το 2013.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...