F1 GP Κατάρ: Γιατί οι νικητές δεν θα πιουν σαμπάνια αυτή την Κυριακή;

Εκτός από το πιθανό κλείδωμα του πρωταθλήματος στον 17ο αγώνα του 2023, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο βάθρο δεν θα υπάρχει σαμπάνια, αλλά ένα άλλο ποτό. Γιατί;

  • -
  • -

Άσχετα από το αποτέλεσμα, την εξέλιξη και τα γεγονότα που έγιναν σε έναν αγώνα της F1, η κατάληξη είναι πάντα η ίδια. Εκείνοι που τερμάτισαν στις τρεις πρώτες θέσεις θα ανέβουν στο βάθρο, θα λάβουν τα τρόπαιά τους και μετά θα πανηγυρίσουν.

Ο πανηγυρισμός γίνεται υπό τους ήχους ενός εμβληματικού μουσικού θέματος. Πρόκειται για το πρελούδιο που ονομάζεται Les Toreadors, το οποίο είναι γραμμένο από τον Georges Bizet και αποτελεί κομμάτι της όπερας Κάρμεν. Όσο ακούγεται η μουσική, οι οδηγοί κουνάνε τις σαμπάνιες ώστε να κάνουν αφρό και να λουστούν με αυτή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9c81249c755017b168bb6a11dca31eb4.jpg

Γιατί θα λείπει η σαμπάνια από το επόμενο GP;

Ωστόσο, η σαμπάνια θα απουσιάζει από το επόμενο GP, όπως συμβαίνει και σε μερικά ακόμα μέσα στη χρονιά. Τη θέση της θα πάρει ένα υποκατάστατο ποτό, το οποίο θα κάνει αφρό σε μικρότερο βέβαια βαθμό, όμως  δεν θα έχει αλκοόλ.

Δείτε ακόμα: Γιατί ανοίγουν σαμπάνιες στην F1; Πώς και πότε ξεκίνησε η παράδοση

Οι χώρες στις οποίες οι οδηγοί δεν γεύονται κανονική σαμπάνια είναι εκείνες στις οποίες επίσημη θρησκεία είναι ο μουσουλμανισμός, ειδικά αν η χώρα τον εφαρμόζει σε έντονο βαθμό, καθώς το Ισλάμ απαγορεύει ρητά την κατανάλωση αλκοόλ.

sampania-f1-hamilton-leclerc-bottas-vathro-podium

Σε ποιους αγώνες της F1 εφαρμόζεται αυτή η απόφαση;

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, όταν η F1 επισκέπτεται χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Αμπού Ντάμπι τα μπουκάλια που βλέπουμε να κουνάνε οι οδηγοί που τερμάτισαν στις τρεις πρώτες θέσεις δεν έχουν αυτό το εκλεπτυσμένο ποτό.

Το τριήμερο 6 – 8 Οκτωβρίου στο Κατάρ θα γίνει ο 17ος από τους 22 αγώνες που είναι προγραμματισμένοι για το 2023. Σε αυτόν τον αγώνα, ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο Max Verstappen μπορεί να κατακτήσει και μαθηματικά το φετινό πρωτάθλημα. Ακόμα κι αν τα καταφέρει, όμως, δεν θα το γιορτάσει με σαμπάνια.

f1-vathro-podium-verstappen-hamilton-alonso-qatar-katar

Τι έχει να πει το Κατάρ γι’ αυτή την απόφαση περί σαμπάνιας;

Αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό το θέμα όσον αφορά τον φετινό αγώνα, σε εκείνον του 2021 είχαν γίνει οι σχετικές δηλώσεις, οι οποίες ήταν οι ακόλουθες: «Έχουμε τις δικές μας αξίες και τη δική μας κουλτούρα και σεβόμαστε την κουλτούρα των άλλων. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε σαμπάνια ή αλκοόλ κατά τη διάρκεια του βάθρου, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε μια εναλλακτική λύση για να γιορτάσουμε το βάθρο για τους οδηγούς».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...