F1 GP Ουγγαρίας: Νέοι κανονισμοί και βροχή - Θα σταματήσουν αυτά τον Verstappen;

Με το GP της Ουγγαρίας στην πίστα Hungaroring το πρωτάθλημα της F1 φτάνει στα μισά, με τη Red Bull να έχει κάνει το απόλυτο μέχρι στιγμής και τον Verstappen να φαντάζει ανίκητος.

  • -
  • -

Η F1 πάει στην Ουγγαρία για τον 11ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2023, με το οποίο ολοκληρώνεται το πρώτο μισό από το φετινό καλεντάρι. Ο αγώνας θα διεξαχθεί το τριήμερο 21 – 23 Ιουλίου στο Hungaroring στο Mogyoród της Ουγγαρίας.

Το ουγγρικό Grand Prix είναι μια διαβόητα δύσκολη πίστα για προσπέραση, οπότε οι κατατακτήριες δοκιμές θα είναι κρίσιμες για τους οδηγούς που θέλουν να κερδίσουν τον αγώνα. Η πίστα είναι επίσης γνωστή για τον απρόβλεπτο καιρό της, οπότε οδηγοί και ομάδες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα πάντα την ημέρα του αγώνα.

hungary-ouggaria-hungaroring-pista-f1

Πιθανότητα για βροχή στις κατατακτήριες

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για φέτος δίνει αυξημένη πιθανότητα για βροχή το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών. Αν αυτό συμβεί σίγουρα ανακατεύεται η τράπουλα και αυξάνεται η πιθανότητα για κάποιο απρόοπτο ή ένα λάθος, αν και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Max Verstappen έχει δείξει ότι μπορεί να κινηθεί ταχύτατα και σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Δείτε ακόμα: Πόσα εκατομμύρια χρειάζονται για να τρέξεις στη Formula 1;

Οι αλλαγές στις κατατακτήριες και στα ελαστικά

Αν τελικά δεν βρέξει το Σάββατο, θα δούμε την F1 να δοκιμάζει μία νέα μορφή για τις κατατακτήριες δοκιμές. Στην Ουγγαρία, αντί οι ομάδες και οι οδηγοί να έχουν την ελευθερία να επιλέξουν ποια ελαστικά θέλουν να χρησιμοποιήσουν στα Q1, Q2 και Q3, θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανονισμούς. Σύμφωνα με αυτούς, στο Q1 όλοι οι οδηγοί θα κινούνται υποχρεωτικά με τη σκληρή γόμα, στο Q2 όλοι θα κινούνται υποχρεωτικά με τη μέση γόμα και στο Q3 θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μαλακής γόμας. Αυτό το πείραμα θα επαναληφθεί στη Monza.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι ομάδες δεν θα έχουν στη διάθεσή τους 13 σετ ελαστικών για τον κάθε οδηγό, αλλά 11, οπότε η διαχείρισή τους γίνεται πιο δύσκολη.

pirelli-elastika-f1-haas

Πίεση για τον Perez, χαμόγελα για τον Ricciardo

Στη δυσκολότερη θέση από όλους τους οδηγούς του grid βρίσκεται ο Sergio Perez. Ο Μεξικανός στους τελευταίους αγώνες κάνει λάθη και η απόδοσή του είναι σημαντικά κατώτερη των προσδοκιών, ιδιαίτερα τα Σάββατα, οπότε υπάρχει πίεση να επιστρέψει άμεσα στα καλά αποτελέσματα.

Από την άλλη, στην πιο ευχάριστη θέση απ’ όλους θα βρεθεί ο Daniel Ricciardo, ο οποίος μετά από απουσία μερικών μηνών επιστρέφει στην ενεργό δράση ως οδηγός της AlphaTauri. Ο Αυστραλός θα πάρει τη θέση του Nick De Vryes, ο οποίος δεν πέτυχε τα αποτελέσματα που ήθελε η ομάδα, με αποτέλεσμα η Red Bull (στην οποία ανήκει η AlphaTauri) να τον αποδεσμεύσει πρόωρα.

alphatauri-daniel-ricciardo

Η ιστορία του GP Ουγγαρίας και το απόλυτο της Red Bull

Το πρώτο ουγγρικό Grand Prix διεξήχθη το 1986 και έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο. Ο πιο επιτυχημένος οδηγός στο Hungaroring είναι ο Lewis Hamilton, ο οποίος έχει κερδίσει τον αγώνα οκτώ φορές. Ο Michael Schumacher είναι δεύτερος στη λίστα με τέσσερις νίκες και ο Ayrton Senna είναι τρίτος με τρεις νίκες.

Στο βαθμολογία ηγείται αυτή τη στιγμή ο Max Verstappen, ο οποίος έχει κερδίσει οκτώ αγώνες τη φετινή σεζόν, με τους άλλους δύο να έχουν κερδηθεί από τον Perez. Έτσι, η Red Bull έχει κάνει το απόλυτο τη φετινή σεζόν, αφού έχει κατακτήσει τη νίκη σε όλα το GP του 2023.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του αγωνιστικού τριημέρου.

Παρασκευή   
Ελεύθερες δοκιμές 1 14:30
Ελεύθερες δοκιμές 2 18:00
Σάββατο  
Ελεύθερες δοκιμές 3 13:30
Κατατακτήριες 17:00
Κυριακή  
Αγώνας 16:00

Όλες οι περίοδοι θα μεταδοθούν από τον ANT1+, ενώ ο αγώνας την Κυριακή θα μεταδοθεί και από το ελεύθερο κανάλι του ANT1. Βέβαια, υπάρχει και το επίσημο συνδρομητικό πακέτο του sport με την ονομασία F1 TV, στο οποίο η περιγραφή γίνεται στα Αγγλικά, με τον θεατή να μπορεί να επιλέξει αν θα ακούει την περιγραφή της ομάδας που έχει φτιάξει η ίδια η F1 ή εκείνη που γίνεται από το βρετανικό κανάλι Sky Sports.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...