GP Ιταλίας: Εκπληκτική νίκη για τον Gasly, σε αγώνα γεμάτο απρόοπτα

Ο 24χρονος οδηγός της Alpha Tauri σημείωσε την παρθενική του νίκη στην F1, εκμεταλλευόμενος την προσωρινή διακοπή λόγω κόκκινης σημαίας και την τιμωρία του Hamilton

  • -
  • -

Ένα βάθρο που δύσκολα θα ξαναδούμε στη Formula 1, με τους Gasly, Sainz και Stroll, «έβγαλε» το Grand Prix της Monza. Η προσωρινή διακοπή με κόκκινη σημαία μετά το ατύχημα του Leclerc και η ποινή 10 δλ. στον Lewis Hamilton για είσοδο στα pits ενώ το pit lane ήταν κλειστό, έφερε τον Pierre Gasly στην πρώτη θέση, την οποία διατήρησε μέχρι την καρό σημαία.

Ήταν η πρώτη νίκη για τον 24χρονο Γάλλο και δεύτερη για την ομάδα μετά αυτή του Vettel με την Toro Rosso στην ίδια πίστα το 2008. Επίσης, ήταν η πρώτη νίκη για Γάλλο οδηγό μετά από αυτήν του Olivier Panis το 1996 στο Μονακό!


Αναλυτικά όσα έγιναν στον επεισοδιακό αγώνα:

Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Hamilton διατηρήθηκε στην κορυφή, ενώ ο Sainz πέρασε δεύτερος και ο Norris λίγο αργότερα στην 3η θέση. Ο Bottas έκανε κακή εκκίνηση και στο τέλος του πρώτου γύρου έπεσε στην 6η θέση, αναφέροντας στην ομάδα του πιθανό κλατάρισμα ελαστικού. Από την Mercedes-AMG του απάντησαν πάντως ότι η πίεση των ελαστικών ήταν ΟΚ.

Ο Verstappen ήταν 7ος, ο Leclerc 13ος και ο Vettel με πρόβλημα στα φρένα της Ferrari έπεσε στην 19η θέση. Ο Γερμανός μπήκε στα pits στον 8ο γύρο, οπότε και εγκατέλειψε.

Η είσοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας στον 20ό γύρο λόγω της εγκατάλειψης του Magnussen, άλλαξε τα δεδομένα. Οι οδηγοί έσπευσαν στα pits για αλλαγή ελαστικών, με τον Hamilton να επιστρέφει στην πίστα πίσω από τον Sainz. Οι αγωνοδίκες όμως εξέτασαν αν ήταν νόμιμη η είσοδος των Hamilton και Giovinazzi στα pits, ενώ το pit lane ήταν κλειστό.

Όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας έφυγε από την πίστα ο Leclerc πέρασε τις δύο Alfa Romeo και ανέβηκε στην 4η θέση. Λίγο αργότερα ο Μονεγάσκος είχε τρομακτική έξοδο στην Parabolica με μεγάλη ταχύτητα (χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί), συμβάν που επανέφερε το safety car στην πίστα. Λίγο μετά – στον 26ο γύρο – οι αγωνοδίκες έβγαλαν κόκκινη σημαία, διακόπτοντας προσωρινά τον αγώνα, προκειμένου να επισκευαστούν τα προστατευτικά στο σημείο εξόδου του Leclerc. Σε εκείνο το σημείο ο Hamilton ήταν επικεφαλής του Grand Prix, μπροστά από τους Stroll και Gasly.  

Οι αγωνοδίκες τιμώρησαν όμως τους Hamilton και Giovinazzi με ποινή 10 δλ. stop/go, για την είσοδο στο pit lane ενώ αυτό ήταν κλειστό. Κερδισμένος ήταν προσωρινά ο Stroll, καθώς μπορούσε να αλλάξει τα ελαστικά κατά τη διάρκεια της προσωρινής διακοπής και εκμεταλλευόμενος την ποινή του Hamilton να βρεθεί επικεφαλής του αγώνα.

Ο αγώνας ξανάρχισε μετά από διακοπή περίπου 25 λεπτών, με εκκίνηση από στάση στο grid. Στην πρώτη σειρά ήταν οι Hamilton-Stroll, στη δεύτερη οι Gasly-Raikkonen και στην τρίτη οι Giovinazzi-Sainz. O Bottas ήταν στην 8η θέση του grid και ο Verstappen στην 11η.

Στην εκκίνηση όμως ο Stroll έπεσε πίσω από τον Gasly και τις δύο Alfa Romeo. Ο Hamilton μπήκε στα pits για την ποινή των 10 δλ και επέστρεψε φυσιολογικά τελευταίος, στην 17η θέση.

Ο Gasly ήταν πλέον επικεφαλής του αγώνα, μπροστά από τους Raikkonen και Giovinazzi, ο οποίος δεν είχε εκπληρώσει ακόμη την ποινή των 10 δλ. Όταν το έπραξε, στην 3η θέση ανέβηκε ο Sainz, με τους Stroll και Norris να ακολουθούν. Στον 31ο γύρο εγκατέλειψε ο Verstappen.

Στον 34ο γύρο ο Sainz πέρασε τον Raikkonen και ανέβηκε 2ος, στα 4 δλ. πίσω από τον Gasly. Στον επόμενο γύρο ήταν η σειρά του Stroll να περάσει τον Φινλανδό οδηγό της Alfa Romeo, ενώ το ίδιο έκανε στον 36ο ο Norris, που ανέβηκε έτσι στην 4η θέση.

Ο Bottas πέρασε τον Raikkonen στη μάχη για την 5η θέση, ενώ στον 40ο γύρο ο Hamilton πέρασε τον Albon και ανέβηκε στην 14η θέση. Μέχρι τη σημαία του τερματισμού ο παγκόσμιος πρωταθλητής κατάφερε να ανέβει στην 7η θέση, κερδίζοντας πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθειά του να κατακτήσει τον 7ο τίτλο του στην F1.


Ο Sainz πλησίασε τον Gasly στους τελευταίους γύρους, στη μάχη των δύο αουτσάιντερ για τη νίκη στη Monza. Ο Γάλλος όμως κατάφερε να κρατηθεί μπροστά και να πανηγυρίσει την παρθενική του νίκη στη Formula 1, πρώτη και για την Alpha Tauri (μία νίκη είχε η Toro Rosso, με τον Vettel το 2008).

Οι οδηγοί και οι ομάδες θα παραμείνουν στην Ιταλία, καθώς ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 13 Σεπτεμβρίου στο Mugello.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...