GP Βρετανίας: Νικητής ο Hamilton, 16ος ο Vettel!

Κυριαρχία της Mercedes-AMG για μία ακόμη φορά φέτος

  • -
  • -

Ιστορία έγραψε ο Lewis Hamilton, στο Silverstone. Ο οδηγός της Mercedes-AMG σημείωσε την 80η νίκη στην καριέρα του στη Formula 1 και 6η στο Βρετανικό GP, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον (5 έχουν οι Jim Clark και Alain Prost).

Δεύτερος τερμάτισε ο Valtteri Bottas που εκκίνησε από την pole position και τρίτος ο Charles Leclerc που έδωσε εντυπωσιακές μάχες με τις δύο Red Bull Racing. Ο Sebastian Vettel είχε έναν ακόμη καταστροφικό αγώνα, καθώς όταν έχασε την 3η θέση από τον Max Verstappen φρέναρε αργά, πέφτοντας πάνω στη Red Bull Racing.

Ο Hamilton αύξησε κι άλλο τη διαφορά στη βαθμολογία από τους διώκτες του (έχει 223 βαθμούς, έναντι 184 του Bottas και 136 του Verstappen), όπως και η Mercedes-AMG (407, έναντι μόλις 243 της Ferrari).

Επόμενος αγώνας στη Γερμανία (Hockenheim), σε δύο εβδομάδες (28 Ιουλίου).

Αναλυτικά όσα έγιναν στο Silverstone:

Στην εκκίνηση ο Bottas κατάφερε να στρίψει μπροστά από τον Hamilton, ενώ πιο πίσω ο Vettel ανέβηκε στην 5η θέση, περνώντας τον Gasly.

Στον 4ο γύρο ο Hamilton πέρασε τον team mate του, όμως λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Bottas επιτέθηκε και ξανακέρδισε την πρωτοπορία στον αγώνα.

Εν τω μεταξύ, ο Leclerc αν και είχε την μαλακή γόμα δεν μπορούσε να πλησιάσει τους δύο οδηγούς της Mercedes-AMG, όντας σε απόσταση άνω των 3 δλ. από τον Bottas. Ο Μονεγάσκος οδηγός της Ferrari είχε να ανησυχεί για τον Verstappen, ο οποίος ήταν κολλημένος πίσω του, με μέσης γόμας ελαστικά στη Red Bull.

Σε ένα «τρενάκι» ανάμεσα στις δύο Ferrari και τις δύο Red Bull Racing, ο Vettel προσπάθησε να περάσει τον Verstappen και να ανέβει 4ος, όμως στον 12ο γύρο είδε τον Gasly να τον προσπερνά και να υποχωρεί στη θέση από την οποία εκκίνησε, την 6η. Ο Gasly μπήκε αμέσως μετά στα pits, αλλάζοντας από μέση σε σκληρή γόμα.

Στον 14ο γύρο Leclerc και Verstappen μπήκαν ταυτόχρονα για αλλαγή ελαστικών. Οι μηχανικοί της Red Bull Racing ήταν πιο γρήγοροι στο pit stop, καταφέρνοντας να βγάλουν μπροστά τον Ολλανδό. Όμως η χαρά του κράτησε λίγα δευτερόλεπτα, καθώς ο Leclerc κέρδισε στην πίστα τη θέση που έχασε στο pit lane.

Bottas και Hamilton ήταν στο δικό τους ρυθμό, με τον Vettel να είναι πολύ μακριά πίσω από τις δύο Mercedes (στα 13 δλ).

Ο Bottas μπήκε για μέση γόμα και πάλι στον 17ο γύρο και επέστρεψε στην πίστα στην 3η θέση, πίσω από τους Hamilton και Vettel που δεν είχαν κάνει ακόμη το δικό τους pit stop.

Από την έξοδο του Giovinazzi (Alfa Romeo Racing) στον 20ό γύρο, μπήκε στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας. Αμέσως ο Hamilton μπήκε στα pit για να βάλει τη σκληρή γόμα που θα τον φέρει θεωρητικά έως τον τερματισμό. Το ίδιο έπραξε και η Ferrari με τον Vettel. Χαμένος σε αυτό το σημείο του αγώνα ήταν ο Bottas, ο οποίος πρέπει να κάνει ένα ακόμη pit stop για να χρησιμοποιήσει δεύτερη διαφορετική γόμα.

Η Ferrari άργησε να βάλει τον Leclerc για το δικό του pit stop, με αποτέλεσμα ο Μονεγάσκος να βρεθεί πίσω από τις δύο Red Bull και να ζητά εξηγήσεις από την ομάδα του.

Verstappen και Leclerc συνέχισαν να δίνουν εκπληκτική μάχη για την 5η θέση, μόλις το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε από την πίστα.

Στον 27ο γύρο, ο Verstappen προσπέρασε τον Gasly και πλέον είχε ως στόχο να πλησιάσει τον Vettel για να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο.

Στον 36ο γύρο ο Leclerc πέρασε στον Gasly και ανέβηκε 5ος στον αγώνα.

Στον επόμενο γύρο έγινε το συμβάν του αγώνα. Ο Verstappen προσπέρασε τον Vettel, ο οποίος φρέναρε αργά και έπεσε πάνω στον Ολλανδό. Οι δύο οδηγοί επέστρεψαν στην πίστα, όμως ο Vettel έκανε ένα ακόμη pit stop για αλλαγή εμπρός πτέρυγας και υποχώρησε στην τελευταία θέση. Η απόφαση των αγωνοδικών ήταν να επιβληθεί ποινή 10 δλ. στον Vettel, ο οποίος τερμάτισε τον αγώνα 16ος.

Κερδισμένη από τη σύγκρουση των δύο ήταν η Mercedes και συγκεκριμένα ο Bottas. Η διαφορά του από τους οδηγούς  που ακολουθούσαν ήταν πλέον κοντά στα 20 δλ, οπότε είχε ελπίδες ότι το pit stop που χρωστούσε δεν θα του κόστιζε τη 2η θέση.

Ο Bottas έκανε το pit stop στον 46ο γύρο, με τους μηχανικούς να τοποθετούν στο μονοθέσιό του τη μαλακή γόμα. Ο Φινλανδός επέστρεψε άνετα μπροστά από τον Leclerc, εξασφαλίζοντας για την Mercedes-AMG ένα ακόμη 1-2 τη φετινή σεζόν. Στον τελευταίο γύρο ο Hamilton σημείωσε τον ταχύτερο γύρο στον αγώνα, παίρνοντας τον επιπλέον βαθμό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...