Luis Klemantaski (1912-2001)

  • -
  • -

Ξεχωριστοί άνθρωποι υπάρχουν παντού, είτε αυτοί κρατούν τιμόνι, είτε αυτοί κρατούν φωτογραφική μηχανή. Ο Luis Klemantaski ανήκει στους δεύτερους! Άλλωστε ο τίτλος του καλύτερου «motorsport photographer» όλων των εποχών, δεν είναι μια διάκριση που απονέμεται τυχαία!

Γεννήθηκε στην Κίνα (ναι, στην Κίνα), από Ευρωπαίους γονείς και ταξίδεψε στην Ευρώπη με τον Υπερσιβηρικό σε ηλικία 16 ετών. Στόχος των γονιών του ήταν να μπει στο City του Λονδίνου σαν χρηματιστής, για να βοηθήσει την οικογενειακή επιχείρηση, που ήταν εισαγωγές-εξαγωγές!
Δεν του άρεσε όμως το περιβάλλον του City και έτσι αφοσιώθηκε στην άλλη του αγάπη, τους αγώνες αυτοκινήτου. Και για να χρηματοδοτήσει το πάθος του ασχολήθηκε με την αγωνιστική φωτογραφία, δηλαδή έβγαζε φωτογραφίες που τις πουλούσε στους υπόλοιπους αγωνιζομένους .
Έτσι πέρασε όλη τη δεκαετία του 30’, ασχολούμενος όλο και περισσότερο με τη φωτογραφία και λιγότερο με τους αγώνες. Είχε καταξιωθεί σαν ένας από τους καλύτερους φωτογράφους και ήταν περιζήτητος ακόμα και έξω από τους αγωνιστικούς κύκλους, αναλαμβάνοντας πορτρέτα διασημοτήτων. Η φωτογραφία πλέον κυριαρχούσε στον τύπο και στη διαφήμιση και οι εταιρείες αυτοκινήτου πλήρωναν ακριβά τις υπηρεσίες του.

Μάλιστα ήταν ο πρώτος φωτογράφος που σαν συνοδηγός αποθανάτισε στιγμές μέσα από το cockpit! Για αυτό το σκοπό συμμετείχε τρείς φορές στο Monte Carlo και δύο φορές στον αγώνα του Mille Miglia με τον Peter Collins στο τιμόνι και μάλιστα το 1957 ήταν επικεφαλής του αγώνα, πριν τους εγκαταλείψει (κυριολεκτικά) ο πίσω άξονας!

Εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1957 και πέθανε στις 24 Ιουνίου του 2001, σε ηλικία 89 ετών.