Αποστολή Skoda: Βλέπουμε πώς φτιάχνει μια μπαταρία κάθε 86 δευτερόλεπτα

Με ευκαιρία το ταξίδι που κάναμε πριν λίγο καιρό στην Πράγα, επισκεφθήκαμε και είδαμε από μέσα την κεντρική μονάδα παραγωγής της τσέχικης μάρκας.

  • -
  • -

Η Skoda παράγει τα περισσότερα από τα μοντέλα της στην πατρίδα της. Η τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει επίσης εξαρτήματα, όπως συστήματα μπαταριών, κινητήρες, άξονες, κιβώτια ταχυτήτων και μπαταρίες υψηλής τάσης που χρησιμοποιούνται σε οχήματα και των άλλων εμπορικών σημάτων του Ομίλου Volkswagen. Με ευκαιρία λοιπόν το ταξίδι που πραγματοποιήσαμε πριν λίγο καιρό στην Πράγα για να δούμε από κοντά τα νέα μοντέλα που θα έρθουν σύντομα στην γκάμα της Skoda, κάναμε μία στάση και από το εργοστάσιο στο Mlada Boleslav για να δούμε από μέσα πως είναι η παραγωγή στη μεγαλύτερη μονάδα της μάρκας.

Η Skoda παρήγαγε σχεδόν 765.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως το 2022. Από αυτά, 636.000 βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής στα τσεχικά εργοστάσια στο Kvasiny και στο Mlada Boleslav, τις κύριες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Εκεί παράγεται επίσης η plug-in υβριδική Octavia iV, αλλά και η αμιγώς ηλεκτρική οικογένεια του Enyaq iV μαζί με την αποκλειστικά θερμική Octavia στο Hall M13 από το 2020. Η αυτοκινητοβιομηχανία επένδυσε 32 εκατομμύρια ευρώ στην προσαρμογή της γραμμής παραγωγής, η οποία είναι μοναδική στον Όμιλο Volkswagen καθώς επιτρέπει την παράλληλη παραγωγή οχημάτων που πατούν στις πλατφόρμες MQB και MEB. Η μέγιστη ημερήσια παραγωγική ικανότητα είναι 1.360 οχήματα, με τα μοντέλα Enyaq iV και Enyaq Coupe iV να αντιπροσωπεύουν έως και 500 από αυτά.

Στις αρχές του 2023, η Skoda παρουσίασε στη γραμμή παραγωγής M13 το σύστημα πρόβλεψης συντήρησης «Magic Eye» που βασίζεται σε AI. Παρακολουθεί συνεχώς τα συστήματα, εντοπίζει παρατυπίες στις διαδικασίες λειτουργίας χρησιμοποιώντας ανάλυση εικόνας AI και προειδοποιεί για τυχόν εργασίες συντήρησης που μπορεί να επείγουν εγκαίρως. Η Skoda είναι μια από τις πρώτες εταιρείες στην Τσεχική Δημοκρατία που χρησιμοποίησε προγνωστική συντήρηση βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη.

Skoda-Magic-Eye

Κατασκευάστηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο μπαταρίες

Εκτός από τα οχήματα, η τσέχικη μάρκα όπως είπαμε παράγει και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα δικά της οχήματα και μοντέλα άλλων εταιριών του Ομίλου Volkswagen στο κύριο εργοστάσιο της. Κάθε μέρα στο Mlada Boleslav παράγονται 800 μπαταρίες που χρησιμοποιούνται τόσο στο Superb iV όσο και στο Octavia iV καθώς και σε άλλα plug-in υβριδικά των Volkswagen, Audi και SEAT. Η ταχύτητα με την οποία δουλεύει η παραγωγή επιτρέπει την ολοκλήρωση μίας μπαταρίας για plug-in υβριδικά μοντέλα που βασίζονται στην MQB πλατφόρμα κάθε 86 δευτερόλεπτα!

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Skoda Enyaq Coupe RS iV

Η μάρκα παράγει επίσης συστήματα μπαταριών και για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με βάση την αρχιτεκτονική Modular Electrification Toolkit (MEB) του στο Mlada Boleslav από τον Μάιο του 2022. Περίπου 1.000 μονάδες παράγονται, δοκιμάζονται και φορτίζονται κάθε μέρα πριν εγκατασταθούν. Περίπου 250 εργαζόμενοι αποτελούν τις νέες γραμμές παραγωγής, στις οποίες η Skoda επένδυσε περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ.

battery-production

Στο κύριο εργοστάσιό της, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη παραγάγει πάνω από 500.000 συστήματα μπαταριών, δείχνοντας πως ξεκάθαρος στόχος είναι μία γρήγορη και επιτυχημένη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα, οι Τσέχοι σκοπεύουν να θέσουν σε λειτουργία και μια άλλη γραμμή συναρμολόγησης συστήματος μπαταριών MEB πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό θα αυξήσει τη συνολική χωρητικότητα σε 2.300 μονάδες την ημέρα, 1.500 για την αμιγώς ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα MEB και 800 για plug-in hybrid μοντέλα.

Με το βλέμμα και στην βιωσιμότητα

Η Skoda, εκτός από τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας, εστιάζει και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας στην παραγωγή οχημάτων και στις εφοδιαστικές της αλυσίδες. Αυτό περιλαμβάνει δέσμευση για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις της, εστίαση σε ανακυκλώσιμα υλικά και συνεπή ανακύκλωση μπαταριών υψηλής τάσης από ηλεκτρικά οχήματα.

Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, η τσέχικη μάρκα θα λειτουργεί τα τρία εργοστάσιά της στην πατρίδα της με μηδενικές εκπομπές ως προς τον άνθρακα και ως εκ τούτου έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.