Top 5: Οι γρηγορότερες Porsche παραγωγής

Η ταχύτητα και οι κορυφαίες επιδόσεις είναι χαρακτηριστικό όλων των Porsche. Ποια είναι τα ταχύτερα μοντέλα που έβγαλε ποτέ στην παραγωγή η εταιρεία;

  • -
  • -

Η Porsche φημίζεται για τις επιδόσεις που πετυχαίνουν τα αυτοκίνητά της. Ανεξάρτητα αν μιλάμε για SUV, σπορ μοντέλα, τετράθυρες limo ή ηλεκτρικά, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ταχύτερες προτάσεις που μπορεί να αγοράσει κανείς σε κάθε κατηγορία. Η υψηλή απόδοση των κινητήρων αλλά και η κορυφαία τεχνολογία που ενσωματώνουν, έχουν σαν αποτέλεσμα τις ακαριαίες επιταχύνσεις και τις υψηλές τελικές ταχύτητες.

Παρακάτω ακολουθούν οι 5 γρηγορότερες Porsche που έχουν βγει ποτέ στην παραγωγή. Εντύπωση προκαλεί ότι υπάρχει και ένα μοντέλο από τα… 80s στη λίστα, ενδεικτικό ότι η γερμανική φίρμα πάντα έδινε προτεραιότητα στην κορυφαία απόδοση. Φυσικά, συμπεριλαμβάνονται μόνο αυτοκίνητα παραγωγής και όχι κάποιο από τα αγωνιστικά της Porsche. Bonus, το πολύ ωραίο video που έχει φτιάξει η ίδια η Porsche για τα συγκεκριμένα μοντέλα.

Porsche 911 Turbo – 330 km/h

Η 911 Turbo, ανέκαθεν ήταν συνώνυμο των κορυφαίων επιδόσεων. Χρησιμοποιώντας έναν εξακύλινδρο επίπεδο κινητήρα 3.8 λίτρων με turbo, καταφέρνει να φτάσει έως τα 330 km/h τελικής ταχύτητας! Στο video βλέπουμε τη γενιά 991.2 με τους 580 ίππους, όμως και η σημερινή 911 Turbo των 650 ίππων έχει ακριβώς την ίδια ονομαστική τελική ταχύτητα στα 330 km/h. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσα από ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη PDK.

Porsche Carrera GT – 334 km/h

Για τα δεδομένα της εποχής της, η Porsche Carrera GT είναι ένα καθαρόαιμο hypercar με εκπληκτικές επιδόσεις και έναν κινητήρα – έργο τέχνης. Ο ατμοσφαιρικός V10 των 5.7 λίτρων που τοποθετήθηκε στο κέντρο, είχε απόδοση 612 ίππων και έναν καθηλωτικό ήχο. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 3,9 δευτερόλεπτα, νούμερο όχι τόσο εντυπωσιακό για τα σημερινά δεδομένα (κυρίως λόγω του χειροκίνητου κιβωτίου της Carrera GT), όμως η τελική ταχύτητα των 334 km/h συνεχίζει να αποτελεί μια εξαιρετική επίδοση.

Porsche 959 S – 339 km/h

Ανάμεσα στα 5 ταχύτερα αυτοκίνητα παραγωγής της Porsche, βρίσκεται και ένα μοντέλο από… το 1987! Ωστόσο δεν είναι ένα οποιοδήποτε supercar αλλά η κορυφαία Porsche 959 S, ένα αυτοκίνητο που άφησε εποχή και βέβαια, ήταν ό,τι πιο γρήγορο μπορούσε να αγοράσει κανείς τότε. Με έναν επίπεδο εξακύλινδρο κινητήρα 2.85 λίτρων, η ισχύς των 515 ίππων εξασφάλιζε τελική ταχύτητα 339 km/h. Η έκδοση "S” της Porsche 959 είναι και πάρα πολύ σπάνια, καθώς κατασκευάστηκε σε μόλις 29 μονάδες.

Porsche 911 GT2 RS – 340 km/h

H ταχύτερη Porsche 911 παραγωγής παραμένει ακόμη και σήμερα η 911 GT2 RS της προηγούμενης γενιάς (991.2). Πρόκειται για την πιο extreme έκδοση του μοντέλου, με τον turbo εξακύλινδρο των 3.8 λίτρων να αποδίδει 700 ίππους. Παρά τα τεράστια αεροδυναμικά βοηθήματα που εξασφαλίζουν κάθετη δύναμη στις υψηλές ταχύτητες, η 911 GT2 RS μπορεί να αναπτύξει έως και 340 km/h! Φυσικά, αντίστοιχα… σοκαριστική είναι και η επιτάχυνση. Τα 0-100 km/h αποτελούν ζήτημα μόλις 2,8 δευτερολέπτων, παρά την κίνηση που μεταδίδεται αποκλειστικά στον πίσω άξονα. Σίγουρα και η σημερινή 911 (992) θα αποκτήσει μια ανάλογη έκδοση στο μέλλον…

Porsche 918 Spyder – 345 km/h

Λίστα με τις ταχύτερες Porsche παραγωγής χωρίς την 918 Spyder δεν υφίσταται! Το hypercar που παρουσιάστηκε το 2013, είναι το πιο γρήγορο δημιούργημα της γερμανικής μάρκας με πινακίδες κυκλοφορίας για τον δημόσιο δρόμο. Πρόκειται για ένα plug-in hybrid μοντέλο που συνδυάζει έναν ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα με δύο ηλεκτρικούς και συνολική απόδοση στους… 887 ίππους και 1.280 (!) Nm ροπή! Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι 345 km/h.