90 χρόνια Mazda

Μια ματιά στην ιστορία της Mazda

  • -
  • -

Η Mazda έκλεισε το 2010 90 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας και 50 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου της επιβατικού αυτοκινήτου. Η εταιρεία πρωτοεμφανίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1920, αρχικά με την ονομασία Toyo Cork Kogyo Ltd. Το 1927 μετονομάστηκε σε Toyo Kogyo και τον Μάρτιο του 1931 κατασκεύασε το πρώτο Mazda, ένα τρίκυκλο όχημα. Το όνομα της Mazda προέρχεται από το όνομα του δημιουργού της εταιρείας Jujiro Matsuda, και του Ahura Mazda, ενός θεού αρχαίων ασιατικών πολιτισμών που εκπροσωπούσε τη σοφία, την ευστροφία και την αρμονία.

Η ιαπωνική εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων το 1960 με το 2θυρο R360 Coupe. Από τότε έχει εξελίξει πολλά μοντέλα σε διάφορες κατηγορίες, με έμφαση στην αξιοπιστία, την ευχρηστία και τα δυναμικά χαρακτηριστικά. Κάποια από αυτά, όπως τα RX‐7, ΜΧ-5 και 110S Cosmo Sport άλλαξαν πραγματικά την αυτοκινητοβιομηχανία.

Το σύμβολο της Mazda που κοσμεί όλα τα νέα της μοντέλα κατοχυρώθηκε το 1997. Είναι μια συμβολική αναπαράσταση του M (από το Mazda) και δείχνει ότι η εταιρεία απλώνει τα φτερά της, ατενίζοντας το μέλλον.

Η Mazda έχει να επιδείξει αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες στην ιστορία της. Αυτό που τη χαρακτηρίζει όμως και στο οποίο επένδυσε σχεδόν την ίδια της την ύπαρξη είναι ο περιστροφικός κινητήρας Wankel. Πολλές εταιρείες προσπάθησαν να υιοθετήσουν τον κινητήρα αυτόν, όμως μόνο η Mazda κατάφερε να τον εξελίξει από τα αρχικά του στάδια και να τον τοποθετεί σε sport μοντέλα μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, συνεχίζει με σθένος την εξέλιξή του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το RX-8 Hydrogen RE, το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως με περιστροφικό κινητήρα υδρογόνου. Σήμερα η Mazda είναι ο μόνος κατασκευαστής στον κόσμο ο οποίος κατασκευάζει ταυτόχρονα κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου και περιστροφικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

 

Η Mazda σήμερα

Η Mazda Motor Corporation (MMC) κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Ιαπωνίας. Εξάγει αυτοκίνητα στην Ευρώπη από το 1967 και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το 1970, με τις εξαγωγές της να αναλογούν στα 2/3 της συνολικής παραγωγής.

Η εταιρεία διαθέτει δύο κύριες γραμμές παραγωγής στην Ιαπωνία όπου και κατασκευάζονται τα περισσότερα μοντέλα της, καθώς επίσης και άλλες 14 παραγωγικές μονάδες σε διάφορες χώρες. Το εργοστάσιο στην Χιροσίμα, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Mazda2, Mazda5, MX-5, RX-8 και CX-7, είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου με συνολική παραγωγή 480.000 μονάδων σε ετήσια βάση. Το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας στην περιοχή Hofu, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Mazda3 και Mazda6, έχει παραγωγική δυνατότητα 410.000 μονάδων τον χρόνο. Οι μονάδες παραγωγής εκτός Ιαπωνίας περιλαμβάνουν εργοστάσια στην Αμερική και στην Ταϊλάνδη σε συνεργασία με την Ford Motor Company, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Mazda.

 

Η Mazda στην Ελλάδα

Αποκλειστικός επίσημος εισαγωγέας και διανομέας της Mazda στην Ελλάδα είναι η ΕΛΜΑ ΑΕΒΕΑ. Ιδρύθηκε το 1982 και σήμερα διαθέτει ένα πανελλήνιο δίκτυο συνεργατών με 68 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Η Γενική Αντιπροσωπεία των προϊόντων Mazda στην Ελλάδα ανήκει κατ' αποκλειστικότητα στον όμιλο Εταιρειών της οικογένειας Κορτέση, η οποία είναι γνωστή στο χώρο των αυτοκινήτων από το 1936, όταν ο κ. Ιωάννης Κορτέσης ανέλαβε την αντιπροσώπευση των προϊόντων της Ford μέσω της εταιρείας ΣΤΑΚΟΡ ΑΒΕΕΑ.