Fight Back Story: Alessandro Zanardi - Η δύναμη της θέλησης

“Αντάλλαξα δύο πόδια με τη ζωή μου. Μου φάνηκε καλή συμφωνία”. Η παραπάνω δήλωση του Alessandro Zanardi αντικατοπτρίζει το μεγαλείο ψυχής και θέλησης του Ιταλού που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους

  • -
  • -

Ακόμα και σήμερα, το χαμόγελο του Alessandro “Alex” Zanardi είναι το πλέον χαρακτηριστικό στο χώρο των paddock. Η θετική ενέργεια που εκπέμπει ο 53χρονος γίνεται αντιληπτή από τη στιγμή που θα βρεθεί σε έναν οποιοδήποτε χώρο. Ο Ιταλός πρώην πιλότος της F1 και δύο φορές Πρωταθλητής του CART αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα της δύναμης που κρύβει η ανθρώπινη θέληση. Από το ατύχημα που έμοιαζε ότι θα του κόψει το νήμα της ζωής, κατάφερε να επιβιώσει χωρίς τα δύο του πόδια καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Μία κατάσταση από την οποία ο Zanardi όχι απλά δεν πτοήθηκε, αλλά βγήκε πιο δυνατός από ποτέ. Και με τεράστια ψυχικά αποθέματα επέστρεψε στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ έγινε τέσσερις φορές χρυσός Παραολυμπιονίκης. Αποδεικνύοντας, πως η ζωή δεν τελειώνει ποτέ και υπάρχουν πολλοί δρόμοι να ακολουθήσεις. Αρκεί να είσαι αποφασισμένος για να φτάσεις στο στόχο σου. Βλέπετε, τίποτα στη ζωή δεν είναι εύκολο και δεν σου προσφέρεται απλόχερα. Και ο Zanardi το ένιωσε στο πετσί του από πολύ νωρίς.

Πάλη μέχρις εσχάτων…
Ο Αlex από μικρή ηλικία βίωσε το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το αυτοκίνητο. Ήταν μόλις 13 χρονών όταν η αδερφή του έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν τον επηρέασε, αφού την ίδια χρονιά ξεκίνησε να κατασκευάζει το δικό του καρτ. Βλέπετε, χρήματα για την αγορά ενός καινούργιου ή έστω μεταχειρισμένου, δεν υπήρχαν. Χωρίς «χοντρό πορτοφόλι» και κάποιον ισχυρό χορηγό πίσω του, χρειάστηκε τεράστιος κόπος και προσπάθεια για να αναρριχηθεί στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Οι Ιταλοί των θεωρούσαν ως τον συμπατριώτη τους που θα μπορούσε να ενσαρκώσει τον επόμενο εθνικό τους ήρωα. Ο ίδιος πάντα ονειρευόταν να οδηγήσει στη Formula 1 και σίγουρα στο μυαλό του υπέρτατος στόχος ήταν η νίκη στη Monza με τα χρώματα της Ferrari. Δειλά έκανε τα πρώτα του βήματα ως δοκιμαστής, με τον Eddie Jordan να του προσφέρει τη δυνατότητα να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό τον έφερε στη Minardi, αλλά η δυναμική της ομάδας δεν του επέτρεψε να διακριθεί.
Η μεταπήδηση του στη Lotus δεν πρόσφερε κάτι διαφορετικό, αφού η θρυλική ομάδα έμοιαζε με σκιά της άλλοτε Πρωταθλήτριας. Απογοητευμένος, πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αποδεχόμενος πρόταση να οδηγήσει στο CART. Κίνηση που έφερε την καριέρα του και πάλι στο σωστό δρόμο…

Το όνειρο που έγινε εφιάλτης
Στο CART και τις αμερικανικές πίστες, ο Zanardi βρήκε τη γη της επαγγελίας του. Το ΄96 αναδεικνύεται καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος της χρονιάς, ενώ τις δύο επόμενες κατακτά το Πρωτάθλημα. Αυτή η επιτυχία του ανοίγει και πάλι την πόρτα της Formula 1 το ‘99, με τον Ιταλό να επιλέγει να αγωνιστεί στα χρώματα της Williams. Όμως, το μονοθέσιο αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, η βρετανική ομάδα δεν είναι ανταγωνιστική και ο Zanardi χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίζει το 2001 να επιστρέψει στην Αμερική και το CART. Μία απόφαση που έμελλε να αποδειχθεί μοιραία για το μέλλον του.

Ήταν Σεπτέμβριος της ίδιας χρονιάς και ο θίασος του CART είχε μεταφερθεί στο Lausitzring της Γερμανίας. Ο Ιταλός ήταν επικεφαλής του αγώνα, όταν στον 15ο γύρο έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και έκανε τετ α κε. Ο Alex Tagliani που ακολουθούσε ουσιαστικά εμβόλισε και διέλυσε το ρύγχος της Mo Nunn του Ιταλού. Το αποτέλεσμα ήταν ο Zanardi να χάσει ακαριαία και τα δύο του πόδια, αλλά και να βρεθεί μία ανάσα από το θάνατο λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας.
Οι άμεσες, έγκαιρες και τεράστιες προσπάθειες των γιατρών του έσωσαν τη ζωή. Και μερικούς μήνες αργότερα, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ατύχημα στην ιταλική τηλεόραση είχε δηλώσει το αλησμόνητο: «Αντάλλαξα δύο πόδια με τη ζωή μου. Μου φάνηκε καλή συμφωνία».

Το επικό comeback
Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε η ακόμα μεγαλύτερη μάχη του Zanardi, με τον Ιταλό να διατηρεί το ίδιο πάθος και θέληση. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο κέντρο αποκατάστασης, παρακινούσε τους υπόλοιπους να κάνουν… κόντρες με τα καροτσάκια. Διατηρώντας το χαρακτηριστικό χαμόγελο στο πρόσωπο και την θετική ενέργεια που πάντα τον χαρακτήριζε. Πάντα ευρηματικός, επειδή δεν τον ικανοποιούσαν τα προσθετικά μέλη που είχε στη διάθεση του, σχεδίασε καινούργια δικής του έμπνευσης!

Όπως ακριβώς είχε κάνει στην αρχή της καριέρας του, κατασκευάζοντας το δικό του καρτ… Όμως, από τις πρώτες μέρες αποθεραπείας αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν να επιστρέψει πίσω από το τιμόνι. Και το 2003 είχε φτάσει η ώρα για το μεγάλο comeback. Στην πίστα που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, τιμής ένεκεν ο Zanardi βρέθηκε στο τιμόνι ενός Indycar και πραγματοποίησε τους 13 τελευταίους γύρους του αγώνα, χρησιμοποιώντας το φρένο και το γκάζι μέσω ενός ειδικά τροποποιημένου τιμονιού. Το αποτέλεσμα; Αν λάμβανε μέρος εκείνη την ημέρα στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά θα είχε σημειώσει τον 5ο καλύτερο χρόνο.

Αυτός ήταν ο σπόρος που μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την επιθυμία του να επιστρέψει στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και με κόντρα στα προγνωστικά, αγωνίστηκε σε διάφορα Πρωταθλήματα Τουρισμού, σημειώνοντας σημαντικές νίκες, αλλά και κατακτώντας το ιταλικό Πρωτάθλημα Τουρισμού το 2005. Για να έρθουμε στο σήμερα όπου είναι πρεσβευτής της BMW έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αλλά πραγματοποιώντας μεμονωμένες εμφανίσεις.

Όμως, μπορεί να κρέμασε το κράνος και τη φόρμα του, αλλά ο αεικίνητος Ιταλός δεν σταμάτησε εκεί. Ανέπτυξε το πάθος του για τη χειρηλασία και αποτέλεσε μέλος της εθνικής ομάδας της Ιταλίας για τους Παραολυμπιακούς κερδίζοντας συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια. Και αν κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτό είναι αρκετό για έναν 53χρονο, ο Ιταλός φροντίζει όσο μπορεί να μας εκπλήσσει. Όπως πριν από δύο χρόνια, όταν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ ατόμου με ειδικές ανάγκες στην απαιτητική μορφή αγώνα «Ironman». Καταφέρνοντας μάλιστα να τερματίσει και στην 5η θέση της γενικής!

Βλέπετε, αυτός είναι ο Zanardi. Το πρότυπο του ανθρώπου που μας επιδεικνύει τη δύναμη της θέλησης και τι μπορούμε να καταφέρουμε. Φυσικά, με σκληρή δουλειά, συγκέντρωση στο στόχο και περίσσιο πάθος. Και πάνω από όλα με θετική ενέργεια. Κάτι που χαρακτηρίζει τον 53χρονο ήρωα της ζωής Alex Zanardi. Τον άνθρωπο που αποτελεί παράδειγμα για όλους και αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία του αθλητισμού.

UPDATE

Μια ακόμα ατυχία χτύπησε τον Alex Zanardi το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουνίου του 2020. Ο 53χρονος αθλητής και πρώην οδηγός της Formula1, κάνοντας ποδήλατο κοντά στην πόλη Pienza της Ιταλίας, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου συγκρούστηκε με ένα φορτηγό.

Γνωστός για τη δύναμη ψυχής που διαθέτει, δίνει για μια ακόμα φορά τη μάχη του και εμείς στο GOCAR του ευχόμαστε ολόψυχα να τα καταφέρει ξανά! Καλή επιστροφή Alex, σε περιμένουμε!