Οδοιπορικό στην Τζια με Mercedes-Benz GLA 200 4MATIC

Η τετρακίνητη έκδοση της GLA 200 γίνεται το ιδανικό μέσο για την πρώτη καλοκαιρινού τύπου εξόρμηση στο κοντινό, κοσμοπολιτικό νησί της Τζιας.

  • -
  • -

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται πλέον μία ανάσα μακριά, το μυαλό θέλοντας και μη ταξιδεύει στις διακοπές της θερινής περιόδου. Αν και ο άστατος καιρός του Μαΐου θύμισε περισσότερο Φθινόπωρο, καταφέραμε να ξεκλέψουμε ένα διήμερο για να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας εξόρμηση σε νησί. Με δεδομένο ότι το χρονικό διάστημα ήταν μικρό, αναζητήσαμε έναν κοντινό προορισμό, αλλά σίγουρα με κοσμοπολιτικό αέρα και πληθώρα παραλιών για εξερεύνηση. Η Τζια, το κυκλαδίτικο νησί που απέχει μόλις 1 ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου ήταν η τυχερή… επιλαχούσα και η Mercedes-BenzGLA 200 4MATIC το ιδανικό μέσο.

back

H Κέα αποτελεί έναν αρκετά διαδεδομένο προορισμό για σκάφη, ιστιοπλοϊκά και γενικότερα τέτοιου είδους τουρισμό, οπότε η επιλογή ενός premium SUV ήταν απαραίτητη ώστε να εγκλιματιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με τον υπόλοιπο πληθυσμό του νησιού. H GLA λοιπόν φέρει όλο τον αέρα και την πολυτελή αίσθηση που επέβαλαν οι περιστάσεις, ενώ οι compact διαστάσεις σε συνδυασμό με το σύστημα τετρακίνησης την έφεραν κατευθείαν στην κορυφή της λίστας. Αν βρίσκεστε κι εσείς σε διαδικασία αναζήτησης για το επόμενο σας SUV, τότε θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη θέση και της δικής σας λίστας καθώς πλέον είναι ετοιμοπαράδοτη στην χώρα μας, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε έναν σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων.

front

Βάση που ξεχωρίζει

Για να επιστρέψουμε όμως στην δική μας GLA, να πούμε πως πρόκειται για την βασική τετρακίνητη έκδοση GLA 200 4MATIC. Ο κινητήρας βενζίνης χωρητικότητας 1.332 cc αποδίδει 163 ίππους στις 5.500 rpm και 250 Nm ροπή από τις 1.620 rpm. Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπέστατες, με το 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε 9,3 sec και τη τελική ταχύτητα να φτάνει τα 205 km/h. Για να επιτευχθούν αυτά τα νούμερα εκτός από την μετάδοση και στους τέσσερις τροχούς, κάτι που βοηθά είναι το 8άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που συναντάμε στο συγκεκριμένο σύνολο. Η απόδοση του πακέτου είναι ικανοποιητικότατη, ενώ το Dynamic Select επιτρέπει στον οδηγό να προσαρμόσει το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις ανάγκες τις κάθε περίστασης.

Με την χρήση του εν λόγω διακόπτη, μπορούμε να ρυθμίσουμε την απόκριση της ροπής του κινητήρα, την αμεσότητα του κιβωτίου ταχυτήτων, τη λειτουργία της ανάρτησης και του συστήματος διεύθυνσης. Στο πρόγραμμα Eco όλα γίνονται πιο νωχελικά ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη οικονομία, στο Comfort έχουμε ισορροπημένα χαρακτηριστικά, στο Sport απόκριση γκαζιού και αλλαγές σχέσης γίνονται πιο ζωηρά και στο Individual ρυθμίζουμε τις παραπάνω παραμέτρους ξεχωριστά, ανάλογα με το στυλ οδήγησής που επιθυμούμε. Στην 4MATIC έχει προστεθεί ένα ακόμη πρόγραμμα, το «Off-road», προσαρμόζοντας το ABS και το σύστημα Downhill Speed Regulation για ασφαλή κατάβαση σε έδαφος με έντονη κλίση, καθώς και τη δέσμη των φωτιστικών σωμάτων ώστε να έχεις άριστη ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας στις χωμάτινες διαδρομές… του νησιού στην προκειμένη περίπτωση.

side

Δείτε ακόμη: Δοκιμάζουμε τη Mercedes-Benz A 200

Κυρία με τσαγανό

Κοιτώντας την Mercedes-Benz GLA 200 4MATIC με τα λίγα διάσπαρτα σκάφη και ιστιοπλοϊκά στο μπλε φόντο του Αιγαίου σίγουρα δεν δείχνει παράταιρη. Αντιθέτως, ίσως να συνδυάζει το περιπετειώδες προφίλ με τα premium χαρακτηριστικά καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέλος της γερμανικής γκάμας… με εξαίρεση την πληθωρική G-Wagon. Ο λόγος που η GLA ταιριάζει τόσο πολύ στο κλίμα του νησιού είναι διότι μπορεί να είναι κοσμοπολίτισσα και εξερευνήτρια την ίδια στιγμή. Οι compact διαστάσεις του αμαξώματος σε συνδυασμό με τις καθαρές γραμμές, την μοντέρνα φιλοσοφία, την τετρακίνηση και τις προηγμένες τεχνολογίες δημιουργούν το ιδανικότερο σύνολο. Το πακέτο AMG Line έρχεται να ενισχύσει την παραπάνω εικόνα με πιο επιθετικούς προφυλακτήρες, μαύρες λεπτομέρειες και ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών. Η γραμμή της οροφής εξακολουθεί να είναι χαμηλά, αλλά οι διευρυμένες διαστάσεις παρέχουν περισσότερο χώρο για επιβάτες και αποσκευές. Αφού αναφερθήκαμε στις διαστάσεις, αξίζει να σημειώσουμε πως το μήκος ανέρχεται στα 4,4 m, το πλάτος ξεπερνά οριακά το 1,8 m και το ύψος το 1,6 m. Όσο για το μεταξόνιο, αγγίζει τα 2.729 mm, γεγονός πως ωφελεί σημαντικά τον εσωτερικό χώρο.

inside

Στο εσωτερικό η πολυτέλεια φυσικά δίνει πρώτη το «παρών» συνεχίζοντας στα υψηλά στάνταρ που θέτει το design του αμαξώματος. Οι Γερμανοί έχουν ντύσει τις επιφάνειες της GLA 200 4MATIC με ποιοτικά υλικά, το φινίρισμα με τα  προσεκτικά επιλεγμένα διακοσμητικά προσδίδει έναν αέρα νεότητας και τονώνει την ατμόσφαιρα του σαλονιού. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην πρακτικότητα, με τους σχεδιαστές να τοποθετούν αρκετές θήκες για μικροαντικείμενα σε διάφορα μέρη της καμπίνας. Εξαιρετική είναι και η λειτουργικότητα με το γνώριμο πλέον MBUX να αποδεικνύεται εύκολο και εύχρηστο μόλις το συνηθίσεις.

inside

Οι δύο οθόνες των 10,25" που καλύπτουν το μισό ταμπλό κλέβουν την παράσταση σε ρόλο πίνακα οργάνων και infotainment. Οι δυνατότητες του μενού είναι κυριολεκτικά αμέτρητες, με τον χρήστη να ελέγχει κάθε λειτουργία και εφαρμογή είτε μέσω των διαισθητικών πλήκτρων από το τιμόνι, είτε με την αφή, είτε μέσω του touchpad ή με φωνητικές εντολές. Από τον εξοπλισμό του μοντέλου δεν λείπει τίποτα σημαντικό τόσο από πλευράς άνεσης, όσο και ασφάλειας. Βέβαια, υπάρχουν πάρα πολλές έξτρα επιλογές, καλύπτοντας κάθε χρηματικό όριο που έχει θέσει ο υποψήφιος αγοραστής. Οι χώροι για τέσσερις επιβάτες μπορούν να θεωρηθούν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί. Παρά την κεκλιμένη οροφή, ακόμη και δύο άτομα με ύψος αρκετά πάνω από 1,80 m δεν θα ενοχληθούν από τον αέρα για τα κεφάλια τους. Το πορτμπαγκάζ από την άλλη έχει όγκο 435 λίτρων, ικανοποιώντας τις ανάγκες μιας οικογένειας ή μιας παρέας στην προκειμένη περίπτωση, κατά τη διάρκεια των διακοπών.

front

Συνοδοιπόρος σε κάθε διαδρομή

Η Mercedes-Benz GLA 200 4MATIC είναι αυτό που λέμε «ακούραστος συνταξιδιώτης». Θα σε πάει όπου της ζητήσεις χωρίς παράπονα και κυρίως εύκολα. Θέλεις να περιηγηθείς μέσα στο κουραστικό αστικό περιβάλλον της καθημερινότητας; Οι μαζεμένες διαστάσεις, η απόσβεση της ανάρτησης στις ανωμαλίες του οδοστρώματος και το 8άρι αυτόματο θα φροντίσουν ώστε να πραγματοποιήσεις τις διαδρομές σου όσο πιο άνετα και εύκολα γίνεται όντας μέσα σε ένα premium και ευχάριστο περιβάλλον. Θέλεις να βγεις εκτός πόλης και να ταξιδέψεις για αμέτρητα χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο; Για ακόμη μία φορά η GLA θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου. Με την μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου να κρατά κατανάλωση και ηχορύπανση σε χαμηλά επίπεδα, η στιβαρή αίσθηση του συνόλου φροντίζει ώστε να μην αγχωθείς ποτέ. Εάν πάλι στόχος σου είναι η εξερεύνηση σε επαρχιακά ή νησιωτικά οδικά δίκτυα, με την ασφαλτόστρωση να μην θεωρείτε δεδομένη τότε για ακόμη μία φορά το εισαγωγικό SUV στην γκάμα του Γερμανού κατασκευαστή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

back

Σε δρόμο με διαδοχικές στροφές σίγουρα το σύνολο θα δείξει πως ο προσανατολισμός δεν είναι σπορ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ακολουθήσει ευχάριστα έναν πιο σβέλτο ρυθμό. Αντιθέτως το μπροστινό αποδεικνύεται ακριβές με το αμάξωμα ειδικά σε αυτή την τετρακίνητη έκδοση να έχει μία πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε συνθήκες πίεσης, ενώ η ανάρτηση δεν αφήνει το αυτοκίνητο να γέρνει ανεξέλεγκτα. Τέλος, όπου η GLA χρειάστηκε να πατήσει χώμα αντί να δυσανασχετήσει το δέχθηκε με ενθουσιασμό, ξεπερνώντας ανωμαλίες και σημεία με χαμηλό δείκτη πρόσφυσης με ξεκάθαρη ευκολία. Εδώ οι κοντοί πρόβολοι εμπρός και πίσω είναι ένα στοιχείο που θα βοηθήσει ώστε ο οδηγός να μην αγχωθεί σχεδόν ποτέ κατά την προσέγγιση ενός εμποδίου. Από πλευράς κατανάλωσης τώρα, το compact SUV της Mercedes-Benz είναι αρκετά «τίμιο» όσο φερθεί στο γκάζι με σύνεση. Στα 750 km που καλύψαμε συνολικά η μέση τιμή της κατανάλωσης έφτασε τα 7,5 lt/100km, έχοντας καλύψει ένα σημαντικό μέρος αυτών των χιλιομέτρων σε αστικό, εθνικό αλλά και επαρχιακό δίκτυο.

gla

Η Mercedes-Benz έκανε μία εξαιρετικά επιτυχημένη κίνηση όταν αποφάσισε να περάσει και σε μικρότερες κατηγορίες του SUV segment και η GLA αποτελεί την ζωντανή απόδειξη. Η γενικότερα πιο νεανική προσέγγιση που έχει χαρίσει η μάρκα στα μοντέλα της απέδωσε καρπούς, φέρνοντας πιο πολλά έσοδα από ποτέ. Αν και η μικρή της παρέας, η GLA καταφέρνει να αποτυπώσει όλες τις αρχές που καθορίζουν την μάρκα με εντυπωσιακή ακρίβεια και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγαλύτερα μέλη της γκάμας. Αντιθέτως, σε εκδόσεις όπως αυτή με την τετρακίνηση 4MATIC γίνεται η “go-to” επιλογή για όποιον θέλει ένα σύγχρονο, πολυτελές, ικανό και ολοκληρωμένο SUV.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική δοκιμή της Mercedes-Benz GLA 200 4MATIC

front