Οι 5 μεγαλύτερες σήραγγες στην Ελλάδα - Σε ποιους δρόμους βρίσκονται

Το εδαφικό ανάγλυφο της χώρας μας δεν ευνοεί το οδικό δίκτυο αλλά χάρη σε έργα όπως τα τούνελ, μπορούμε να φτάνουμε σε διάφορες τοποθεσίες γρήγορα και εύκολα.

  • -
  • -

Η Ελλάδα αποτελεί μία «ευλογημένη» θα λέγαμε μεσογειακή χώρα με τεράστια ποικιλία όμορφων τοποθεσιών για να επισκεφθείς από άκρη σε άκρη. Το ποικιλόμορφο ανάγλυφο όμως κάνει δύσκολο το έργο για τους κατασκευαστές του οδικού δικτύου μιας και η πληθώρα βουνών και λόφων μπορεί να εντυπωσιάζει στο μάτι, αλλά στην πράξη κάνει δύσκολες τις μετακινήσεις. Πρόβλημα σε αυτό έχουν δώσει οι σήραγγες, μετατρέποντας κουραστικές διαδρομές που διαρκούν αρκετή ώρα σε υπόθεση μόλις μερικών ξεκούραστων λεπτών ή δευτερολέπτων.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο τούνελ που έχουμε εδώ στην Ελλάδα; Πόση ώρα παίρνει να το διασχίσεις; Υπάρχουν άλλα αντίστοιχα; Θέλοντας να απαντήσουμε σε αυτά ερωτήματα, καταγράψαμε τις 5 μεγαλύτερες σήραγγες που έχουμε αυτή τη στιγμή στο ελληνικό οδικό δίκτυο.

1.Σήραγγα Τεμπών - 6 km

Πρώτη στη λίστα είναι η σήραγγα Τ2, γνωστή ως και αυτή των Τεμπών ή επισήμως ως Μαρίνου Αντύπα-Ρήγα Φεραίου. Πρόκειται για μία δίδυμη οδική σήραγγα μήκους 6 km που είναι μέρος του Αυτοκινητοδρόμου 1 (Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), στην περιοχή των Τεμπών. Αποτελεί τη μακρύτερη σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου και, ταυτόχρονα, όχι μόνο τη μακρύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα. Αν και η έναρξη κατασκευής του έργου έγινε το 2008, τα εγκαίνια άργησαν αρκετά με την παράδοση του να γίνεται τον Απρίλιο του 2017.

tempi

Δείτε ακόμη: Αθήνα-Λευκάδα σε 3 ώρες: Πότε θα είναι έτοιμο το τμήμα Άκτιο-Αμβρακία

2. Σήραγγα Δρίσκου - 4,5 km

Η σήραγγα Δρίσκου (γνωστή και ως σήραγγα Λορέντζος Μαβίλης) είναι μία δίδυμη σήραγγα μήκους 4,5 km που είναι μέρος της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Ιωάννινα - Άραχθος. Αποτελεί το μεγαλύτερο τούνελ της Εγνατίας Οδού, ενώ δόθηκε στην κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2008.

3. Σήραγγα Παναγοπούλας - 4 km

Η σήραγγα Παναγοπούλας (γνωστή και ως Ανδρέας Παπανδρέου) είναι μία δίδυμη σήραγγα μήκους 4 km και αποτελεί από τα πιο σημαντικά τεχνικά έργα της Ολυμπίας Οδού, όντας το μεγαλύτερο τούνελ της. Δόθηκε στην κυκλοφορία το ίδιο έτος με αυτή των Τεμπών (2017), ενώ τα έργα αυτής ξεκίνησαν το 2008 μαζί με την υπόλοιπη Ολυμπία Οδό. Η ονομασία της οφείλεται στην ομώνυμη παραθαλάσσια τοποθεσία της Τοπικής Κοινότητας Ζήριας στην Αιγιαλεία.

tunnel

4. Σήραγγα Μετσόβου 3,5 km

Η Σήραγγα Μετσόβου αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη της Εγνατίας Οδού (Α2) και βρίσκεται κοντά στο Μέτσοβο. Δόθηκε στην κυκλοφορία το 2009 μαζί με το τμήμα Μέτσοβο - Παναγία. Αυτή η σήραγγα παρακάμπτει σε μεγάλο βαθμό την επικίνδυνη Εθνική Οδό 6 (το συγκεκριμένο τμήμα γνωστό ως Κατάρα, όπου το μέγιστο υψόμετρο στον αυχένα της Κατάρας φτάνει τα 1.690 μέτρα). Βρίσκεται μεταξύ της Σήραγγας Μαλακασίου Α και της Σήραγγας Ανηλίου (μαζί με τον ανισόπεδο κόμβο Ανηλίου).

Δείτε ακόμη: Πού βρίσκεται ο μακρύτερος υποθαλάσσιος δρόμος του κόσμου; [videο]

5. Σήραγγα Δωδώνης - 3,36 km

Ακόμη ένα μέλος των τούνελ που βρίσκονται επί της Εγνατίας Οδού και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα Ιωάννινα – Παραμυθιά, με το οποίο παραδόθηκε και στην κυκλοφορία τον Μάιο του 2009.

Βλέποντας πως 3 εκ των 5 μεγαλύτερων σηραγγών της Ελλάδας ανήκουν στην Εγνατία Οδό, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Εγνατία Οδός είναι ένας από τους άξονες με τις περισσότερες σήραγγες στην Ευρώπη. Διαθέτει 73 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων γεγονός που σημαίνει ότι αποτελούν 7% του μήκους του οδικού άξονα, ενώ το κόστος κατασκευής τους είναι περίπου το 30% της συνολικής δαπάνης κατασκευής της Οδού.