Ford Fiesta ST: Ένα γνήσιο GTi στη σύγχρονη εποχή

Αν αναζητάς μία κατασκευή που σου προσφέρει ανόθευτη τη χαρά της οδήγησης, τότε το Ford Fiesta ST είναι μονόδρομος…

  • -
  • -

Η ηλεκτροκίνηση και οι κατασκευές που κάνουν χρήση ήπιας ή υβριδικής τεχνολογίας είναι σαφές πως βρίσκονται στο προσκήνιο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εστιάσει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και της έρευνας τους σε αυτού του είδους τα μοντέλα, με τις προτάσεις να πληθαίνουν συνεχώς. Όμως, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως κάποιες εταιρείες ακόμα επενδύουν και εξελίσσουν αυτοκίνητα που απευθύνονται στον πραγματικό οδηγό. Όπως για παράδειγμα η Ford, που ενώ προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, εξακολουθεί να προσφέρει σε συνεργασία με το τμήμα της Ford Performance, μοναδικές κατασκευές που αφορούν όσους λάτρεις της οδήγησης, και όχι μόνο.

 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το Fiesta ST, με τον 3κύλινδρο 1.500άρη υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 200 ίππων. Ένα αυτοκίνητο που χαίρεσαι να ζεις μαζί του. Στην καθημερινότητα απολαμβάνεις την ευκολία χρήσης και την άνεση που το διακρίνει στην πόλη. Σίγουρα, μπορεί η ρύθμιση της ανάρτησης να είναι σχετικά σφικτή, αλλά περισσότερο σου φτιάχνει τη διάθεση και σε προδιαθέτει για το τι μπορεί να καταφέρει σε ένα δρόμο με διαδοχικές στροφές, παρά σε ενοχλεί. Την ίδια ώρα, δεν έχεις άγχος με το δείκτη της βενζίνης, αφού σε ήρεμους ρυθμούς η κατανάλωση κινείται σε φυσιολογικά και λογικά πλαίσια. Ειδικά αν αναλογιστείς πως πρόκειται για ένα hot hatch με 200 ολοζώντανους ίππους κάτω από το δεξί πεντάλ!

 


Μάλιστα, ο σπορ και δυναμικός του χαρακτήρας δεν αναιρεί το γεγονός ότι παραμένει ένα πρακτικό σούπερμίνι! Στο εσωτερικό του μπορούν να φιλοξενηθούν τέσσερις ενήλικες, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι άκρως ικανοποιητικός. Και όπως όλα τα μοντέλα της Ford είναι απόλυτα σύγχρονο και… συνδεδεμένο! Ευχάριστος διάκοσμος, μελετημένη εργονομία, με την οθόνη αφής των 8’’ να φιλοξενεί το infotainment  SYNC3, από όπου ελέγχονται τα συστήματα ήχου, πλοήγησης και τα συνδεδεμένα smartphones, ακόμα και με φωνητικές εντολές. Σίγουρα, αρκετοί θεωρούν πως όλα τα παραπάνω έχουν μικρή σημασία σε μία κατασκευή του είδους, αλλά όταν ένα τέτοιο μοντέλο αποτελεί το καθημερινό σου αυτοκίνητο και μέσο μετακίνησης, είναι δεδομένο ότι σε ενδιαφέρουν, και με το παραπάνω!

 

Συμβιβασμοί δεν γίνονται με το Fiesta ST, αλλά ο πραγματικός του χαρακτήρας ξεδιπλώνεται μόλις ξεφύγεις από τα στενά όρια της πόλης και αποφασίσεις να κινηθείς σε δρόμους με χαμηλή κυκλοφορία, ενώ μπροστά σου ξετυλίγονται μία σειρά από στροφές που του επιτρέπουν να αναδείξει τις αρετές του. Αλλάζοντας το πρόγραμμα οδήγησης και επιλέγοντας το Sport ή ακόμα και το Track, νιώθεις το ST να ζωντανεύει και να… αγριεύει στα χέρια σου. Οι 200 ίπποι και τα 290 Nm ροπής εκτοξεύουν το αμάξωμα των 1.262 kg. Η απόσταση των ευθειών ανάμεσα στις στροφές εκμηδενίζεται και μένεις με την απορία πως τα καταφέρνει ένα 3κύλινδρο σύνολο με χωρητικότητα 1.500 cc.  Γεμάτος σε όλο το εύρος στροφών, συνδυάζεται ιδανικά με το χειροκίνητο εξάρι κιβώτιο με τη σφικτή κλιμάκωση και την εξαιρετική αίσθηση. Την ίδια ώρα, το σύστημα διεύθυνσης θυμίζει περισσότερο μπαγκέτα μαέστρου στα χέρια σου, επιτρέποντας σου να δίνεις το σκοπό, ανάλογα με τις διαθέσεις σου. Γιατί αυτό είναι το μυστικό του Fiesta ST.

 


Ο βαθμός συμμετοχικότητας και σύνδεσης με τον οδηγό, αφού σου επιτρέπει να το οδηγήσεις ανάλογα με τις επιθυμίες σου. Βασίζεσαι στο εξαιρετικό μπροστινό σύστημα και εκμεταλλευόμενος το τρίπτυχο ανάρτησης-μπλοκέ διαφορικού-συστήματος διεύθυνσης μπορείς να κινηθείς πολύ γρήγορα και με ασφάλεια, αφήνοντας ισχυρότερες κατασκευές πίσω σου. Ενώ όταν χρειαστείς την αρωγή του πίσω μέρους, το Fiesta ST είναι πρόθυμο να σου χαρίσει ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση γλιστρώντας ελαφρά στην είσοδο της στροφής. Τόσο, όσο χρειάζεται για να τοποθετηθείς και να νιώσεις την αδρεναλίνη σου να εκτοξεύεται στα κόκκινα. Και όλα αυτά με φιλικό, προβλέψιμο τρόπο, αλλά και με μία ανόθευτη μηχανική αίσθηση που δύσκολα συναντάς σε σημερινά μοντέλα.

Εξάλλου, αυτό είναι το Ford Fiesta ST. Ένα σύγχρονο μοντέλο με το οποίο απολαμβάνεις την ανόθευτη χαρά της οδήγησης, χωρίς συμβιβασμούς σε επίπεδο άνεσης, τεχνολογίας και πρακτικότητας. Είναι ποτισμένο με το DNA της Ford Performance, διατηρώντας στο έπακρο τις παραδοσιακές και βασικές αρχές της οδηγικής απόλαυσης.