SEAT Leon e-Hybrid: Τα οφέλη ενός ηλεκτρικού, χωρίς όρια και συμβιβασμούς

Συνδυάζοντας δύο διαφορετικούς κόσμους, η SEAT με την plug-in υβριδική έκδοση του Leon μας μεταφέρει στη νέα, πιο φιλική προς το περιβάλλον και ασφαλέστερη εποχή της αυτοκίνησης

  • -
  • -


Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και μαζί του αλλάζει και η αυτοκίνηση. Ο εξηλεκτρισμός αποτελεί την κυρίαρχη τάση της εποχής και μας δείχνει το δρόμο για ένα καλύτερο, πιο ‘πράσινο’ μέλλον. Μία αλλαγή την οποία η SEAT δεν σκοπεύει να ακολουθήσει, αλλά να ορίσει. Με νέες τεχνολογίες και μοντέλα που δεν συμβιβάζονται αλλά προσφέρουν ευφυείς λύσεις για κάθε ανάγκη και επιθυμία.

Το πρώτο δείγμα γραφής τεχνογνωσίας και επίδειξης φιλικών προς το περιβάλλον κατασκευών από το ισπανικό εργοστάσιο, δεν θα μπορούσε παρά να πάρει σάρκα και οστά στο μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της. Ο λόγος για το ολοκαίνουριο Leon, το οποίο διακρίθηκε ως Best Buy Car of Europe στα βραβεία AUTOBEST 2021 και είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της SEAT που κάνει χρήση plug-in τεχνολογίας.

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στo Martorel της Ισπανίας, είναι το κορυφαίο Leon που δημιουργήθηκε ποτέ. Επιδεικνύοντας τη γνώση και την πίστη των τεχνικών της SEAT για ένα καλύτερο αύριο χωρίς περιορισμούς.

Τεχνολογία για ένα καλύτερο μέλλον, σήμερα
Το SEAT Leon e-Hybrid παντρεύει δύο διαφορετικούς κόσμους, επιτρέποντας τους να λειτουργούν αρμονικά προς όφελος της αποδοτικότητας. Το μυστικό βρίσκεται στα μηχανικά μέρη. Ένας υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 1.400 cc αποδίδει με την αρωγή ενός ηλεκτροκινητήρα 85 Kw, συνδυαστική ισχύ 204 ίππων και ροπή 350 Nm. Στοιχεία που δεν το καθιστούν μόνο εξαιρετικά αποδοτικό, αλλά και το πιο ισχυρό Leon στη γκάμα της 4ης γενιάς του ισπανικού μοντέλου.

Ο κρυμμένος άσος στο μανίκι του e-Hybrid ωστόσο, πέρα από τις εξαιρετικές επιδόσεις (0-100 km/h σε 7,5 sec), είναι η δυνατότητά του να κινηθεί αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός του μπορεί να καλύψει έως και 64 χιλιόμετρα με τον ηλεκτροκινητήρα, χάρη στην μπαταρία ιόντων λιθίου των 13 kWh. Ενώ οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί, μπορεί να απολαύσει την οδήγηση χωρίς περιορισμούς που προσφέρει η υβριδική λειτουργία. Η συνολική αυτονομία του Leon e-Hybrid φτάνει έως και 800 χιλιόμετρα!

Με μέση κατανάλωση καυσίμου της τάξεως των 1,1-1,3 lt/100km και εκπομπές ρύπων 25-30 g/km, το ισπανικό οικογενειακό μοντέλο εκτοξεύει τα επίπεδα αποδοτικότητας σε άλλο επίπεδο. Μία σειρά από προγράμματα οδήγησης συμβάλλουν στη διαχείριση της μπαταρίας, αλλά και του τρόπου που επιθυμείτε να κινηθείτε. Επιλέγοντας την αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, είναι εφικτό να αγγίξετε ταχύτητες της τάξεως των 140 km/h, ενώ στην υβριδική λειτουργία η τελική είναι 220km/h.

Παράλληλα, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει την ενέργεια της μπαταρίας για μετέπειτα χρήση, ενώ σε περίπτωση που αυτή εξαντληθεί το σύστημα ανάκτησης φροντίζει να προσθέσει μερικά πολύτιμα χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπτωση, το Leon e-Hybrid μπορεί εύκολα και γρήγορα να φορτίσει τη μπαταρία του μέσω Wallbox σε 3 ώρες και 40 λεπτά, ενώ για την ίδια διαδικασία σε οικιακή πρίζα απαιτούνται λιγότερο από έξι ώρες.

Βέβαια, για τους Ισπανούς τεχνικούς η χρήση ηλεκτροκινητήρα δεν έπρεπε επ’ ουδενί να επηρεάζει την οδηγοκεντρική φιλοσοφία που διακρίνει όλα τα μοντέλα της SEAT. Γι’ αυτό ακριβώς το Leon e-Hybrid έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει όλα τα στοιχεία που συμβάλλουν στην οδηγική απόλαυση ενός μοντέλου της SEAT.

Η τοποθέτηση της κινητήριας μονάδας και του ηλεκτροκινητήρα μπροστά και της μπαταρίας στο πίσω μέρος, προσφέρει ιδανική κατανομή βάρους και χαμηλότερο κέντρο βάρους. Και όλα αυτά με τη ζυγαριά να αγγίζει μόλις τα 1.614 kg! Νούμερο εντυπωσιακό για κατασκευή του είδους. Παράλληλα, ο οδηγός έχει στη διάθεση του μία σειρά από προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal, Sport), ενώ στην κορυφαία οδική συμπεριφορά συμβάλλει και η παρουσία των ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αμορτισέρ DCC (Dynamic Chassis Control) που προσαρμόζουν την ανάρτηση ανάλογα με τις συνθήκες.

 

Ισχυρή και δυναμική προσωπικότητα

Περνώντας ένα ισχυρό μήνυμα, πρέπει να έχεις και τον αντίστοιχο δυναμικό χαρακτήρα. Και η 4η γενιά του Leon αποτελεί μία εξέλιξη των προκάτοχων του, ακολουθώντας τη σύγχρονη σχεδιαστική φιλοσοφία της SEAT. Δεν κόβει τους δεσμούς με το παρελθόν, αλλά εκπέμπει δυναμισμό μέσα από τις λιτές γραμμές της εντυπωσιακής σιλουέτας του. Υιοθετώντας παράλληλα αρκετά στοιχεία μοναδικότητας, όπως τα εμπρός φανάρια τεχνολογίας LED, αλλά και το εντυπωσιακό πίσω μέρος με τα φωτιστικά σώματα που αποτελούν σήμα κατατεθέν του νέου Leon.

Αντίστοιχη φιλοσοφία διακρίνει και το εσωτερικό, με τη γοητεία της απλότητας να το καθιστά ξεχωριστό. Καθαρές γραμμές, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 10,25 ιντσών και την κεντρική οθόνη αφής διάστασης 10 ιντσών να σε καλωσορίζουν στην ψηφιακή εποχή. Σε ένα σύγχρονο, μοντέρνο και άνετο περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους.

 

Για ένα συνδεδεμένο και ασφαλές μέλλον

Για τη SEAT το Leon είναι το πρώτο απόλυτα συνδεδεμένο μοντέλο της. Με της ψηφιακές υπηρεσίες Full Link και το Seat Connect που σας κρατούν μόνιμα συνδεδεμένους με όλο τον κόσμο. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή ο κάτοχος του ισπανικού μοντέλου μπορεί να έχει στη διάθεση του μία σειρά από απομακρυσμένες λειτουργίες και πληροφορίες για το Leon e-Hybrid ανά πάσα στιγμή! Ενώ όταν είναι στο εσωτερικό του απολαμβάνει πληθώρα τεχνολογιών, όπως φωνητικές εντολές, Apple CarPlay και Android Auto με ασύρματη σύνδεση, καθιστώντας τη συμβίωση μαζί του άνετη, σύγχρονη και ψηφιακή.

Για τη SEAT αναβάθμιση δεν σημαίνει μόνο άνεση ή ψυχαγωγία, αλλά και ασφάλεια. Το Leon είναι κορυφαίο και σε αυτό το επίπεδο, έχοντας αποσπάσει πέντε αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP.

Παράλληλα με τα υψηλά στάνταρ παθητικής ασφάλειας της ισπανικής εταιρείας, το νέο Leon εφοδιάζεται επίσης με τα πλέον σύγχρονα συστήματα υποστήριξης του οδηγού, όπως ενεργό cruise control, διατήρησης λωρίδας, μέχρι και προειδοποίησης εξόδου από το αυτοκίνητο, το οποίο σας ενημερώνει αν εκείνη τη στιγμή περνάει πεζός ή δικυκλιστής δίπλα από το αυτοκίνητο.

Στη SEAT οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο. Φιλικό προς το περιβάλλον, με γνώμονα την αποδοτικότητα που μεταφράζεται σε χαμηλές εκπομπές ρύπων και αντίστοιχη κατανάλωση καυσίμου. Χωρίς συμβιβασμούς στον τομέα των επιδόσεων, της ασφάλειας ή της οδηγοκεντρικής παράδοσης και φιλοσοφίας της μάρκας. Ένα μέλλον εναρμονισμένο στις απαιτήσεις και τις προσταγές της σύγχρονης εποχής. Αυτό είναι το όραμα για ένα καλύτερο αύριο της SEAT, που σήμερα ενσαρκώνεται με το νέο Leon e-Hybrid.
Το νέο Leon Plug-in Hybrid είναι αυτή την στιγμή το πιο ανταγωνιστικό μοντέλο τέτοιας τεχνολογίας που προσφέρεται στην Ελληνική αγορά. Μετά το πρόγραμμα προώθησης της «πράσινης κινητικότητας» της Ελληνικής αντιπροσωπείας, η τιμή του ανέρχεται σε 30.990€ για τις πλήρως εξοπλισμένες εκδόσεις FR ή Xcellence. Ενώ για τον εταιρικό χρήστη, το Leon e-hybrid έχει ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα, αφού απαλλάσσεται πλήρως από την καταβολή φόρου εταιρικής χρήσης.