Volvo SUV: Το μέλλον φορτίζει με υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα

Η πολυτέλεια και η περιπέτεια ενός Volvo SUV περνούν στην «οικολογική» εποχή «Recharge»: με υβριδικές και plug-in υβριδικές εκδόσεις, με επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας ως και 12 μήνες, και με το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό XC40 Recharge προ των πυλών!

  • -
  • -

Η μέγιστη δυνατή ασφάλεια του ανθρώπου, το πρίσμα δηλαδή με το οποίο η Volvo στο πέρασμα των δεκαετιών αντίκριζε την αυτοκινητική της κουλτούρα, στην οικολογικά εύθραυστη πλέον εποχή μας συμπληρώθηκε με ένα «πράσινο» φίλτρο. Το νέο δόγμα της σουηδικής εταιρείας αναγράφει πλέον ότι καθένα της δημιούργημα πρέπει να προστατεύει, μαζί με τους ανθρώπους, και τον πλανήτη. Η νέα εποχή της Volvo ονομάζεται «Volvo Recharge».

Είναι το ξεκίνημα προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, προς μια πιο βιώσιμη, εκλεπτυσμένη οδηγική εμπειρία, με μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και ρύπων. Δίχως όμως να χάνεται ίχνος της οδηγικής απόλαυσης ή του εκθαμβωτικού στιλ ή του δυναμισμού και του περιπετειώδους χαρακτήρα των SUV της, XC40, XC60 και XC90. Ήδη από το 2019 κάθε μοντέλο της Volvo διαθέτει και plug-in υβριδική έκδοση, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας έως 12 μήνες! Το δεύτερο μεγάλο βήμα έρχεται φέτος με την έλευση του XC40 Recharge, του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού της, με στόχο το 2025 τα μισά Volvo που πωλούνται να είναι ηλεκτρικά και τα άλλα μισά plug-in hybrids.

 

Η σειρά «Volvo Recharge» είναι η ιδανική επανεκκίνηση για τη Volvo εμπρός στην επερχόμενη δεκαετία των κοσμογονικών αλλαγών της αυτοκίνησης και ηλεκτροκίνησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο τα SUV της, όπως και κάθε άλλο μοντέλο της, διατίθεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους. Οι πρώτοι δύο είναι το Ήπιο Υβριδκό (Mild Hybrid) και το Πλήρως Υβριδικό (Full Hybrid), στα οποία η ενέργεια που ανακτάται κατά το φρενάρισμα αποθηκεύεται στην μπαταρία, και έπειτα μέσω ενός μικρότερου ή μεγαλύτερου ηλεκτροκινητήρα αντίστοιχα υποβοηθά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, μειώνοντας το φορτίο του, και συνεπώς την κατανάλωση και τους ρύπους του.

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το Full Hybrid μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά, για αρκετά χιλιόμετρα, αναλόγως της χρήσης. Ο τρίτος τύπος είναι το Plug-in Υβριδικό (PHEV), το οποίο προσφέρει ηλεκτρική αυτονομία δεκάδων χιλιομέτρων και φορτίζεται σε οικιακή πρίζα ή δημόσιο σταθμό φόρτισης. Κι όλα αυτά, ενώ τα προσεχή 5 χρόνια έρχονται ισάριθμα αμιγώς ηλεκτρικά Volvo!

 

Το μεγαλύτερο βήμα της Volvo προς την εκλεπτυσμένη εμπειρία της μηδενικής κατανάλωσης και ρύπων, καθαρής, αθόρυβης αυτοκίνησης, ξεκινά με το XC40 Recharge. Το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Βασισμένο στο πολυβραβευμένο συμπαγές της SUV, το XC40 Recharge έχει δύο ηλεκτροκινητήρες, απόδοσης 408 ίππων και 300 Nm ροπής. Στην εμπειρία της ηλεκτροκίνησης η ροπή αποδίδεται άμεσα, και το One Pedal Drive φρενάρει με το σήκωμα του γκαζιού. Χάρη στη μεγαλύτερη μπαταρία των 78 kWh, η αυτονομία του υπερβαίνει τα 400 km (στον ρεαλιστικό κύκλο WLTP), κάνοντας απόλυτα εφικτό το ταξίδι. Ειδικά αν στη διαδρομή υπάρχει σταθμός ταχείας φόρτισης, που φορτίζει το 80% της μπαταρίας σε 40 λεπτά μόλις. Στο σπίτι, με τη συσκευή Wallbox της Volvo η φόρτιση διαρκεί περίπου 2,5 ώρες. Στο πνεύμα της εποχής, επίσης, το ηλεκτρικό SUV της Volvo εγκαινιάζει και το νέο σύστημα infotainment με βάση το λειτουργικό Google Android.

 

Η μεγάλη διαδρομή προς το όραμα της Volvo, να είναι κλιματικά ουδέτερη το 2040 με αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηδενικούς ρύπους στην παραγωγή, έχει αρκετά ενδιάμεσα βήματα. Τα υβριδικά, plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά Volvo είναι τα τρία πρώτα, όμως η Volvo δεν μένει σε αυτά. Προσφέρει ένα σημαντικό κίνητρο στους αγοραστές ενός Volvo plug-in υβριδικού, για να οδηγούν ηλεκτρικά: την κάλυψη του ρεύματος που θα καταναλώσουν για ένα χρόνο! (Ισχύει για παραγγελίες που δίνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020). Οι kWh που χρησιμοποιήθηκαν κατά την οδήγηση με ηλεκτρική ενέργεια θα υπολογίζονται, για να γίνει η επιστροφή των χρημάτων, μέσω της εφαρμογής Volvo On Call. Μαζί με τη μείωση του κόστους καυσίμου, η εξοικονόμηση είναι διπλή!