Citroen C3 Aircross & C5 Aircross - Σύνθημα άνεσης [Video]

H νέα γενιά SUV της Citroen προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία σε οδηγό και επιβάτες, συνέπεια φινέτσας και παραδοσιακών αξίων της γαλλικής φίρμας

  • -
  • -

Έμφαση στην ποιότητα κύλισης, τους χώρους και την πρακτικότητα. Με τη νέα γενιά SUV, η Citroen προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο που καλωσορίζει την εκδρομική υπόθεση με στιλ και περιορισμό συμβιβασμών. Η κοινή συνύπαρξή τους πίσω από το φωτογραφικό φακό αποδεικνύει ότι το οικογενειακό dna και η φιλοσοφία άνεσης και συνολικής αποτελεσματικότητας, δηλώνει το παρών και στα δυο μοντέλα της SUV γκάμας. 


Οι δυο όψεις του νομίσματος

Από τη μια το κομπακτ SUV της Citroen, με τον κωδικό C3 Aircross που έρχεται να γοητεύσει όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από supermini, περισσότερο εκδρομικό, με ευρυχωρία και εξυπνάδα σαλονιού, ευελιξία διαστάσεων και χωρίς να παρακάμπτει το στιλ. Από την άλλη, η δυναμική διεύρυνση της γκάμας στην κατηγορία των SUV, με το ρόλο της ναυαρχίδας. Και ο λόγος στο πληθωρικότερο C5 Aircross και συνδυάζει την ασφαλή οδική συμπεριφορά με εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Πριν περάσουμε όμως στην top εκδοχή της οικογένειας, o «βενιαμίν» μας ξεδιπλώνει το βιογραφικό του.



Για ένα C3 Aircross oι πολυβραβευμένοι κινητήρες 1.2 Puretech βενζίνης (έως 130 PS) και 1.5 BlueHDi diesel (έως 120 PS) προσφέρουν επιδόσεις και οικονομία, ενώ για μέγιστη ευκολία στην οδήγηση διατίθεται προαιρετικά το αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων EAT6. Τα 20 συστήματα υποβοήθησης οδηγού όπως η λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος, η κάμερα οπισθοπορείας με οπτική γωνία 180 μοιρών και η προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας, κάνουν κάθε ταξίδι πιο άνετο και ασφαλές. Επιπλέον, το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Grip Control, στις εκδόσεις που είναι διαθέσιμο, εξασφαλίζει δυνατότητα κίνησης σε κάθε είδους τερέν. Με τον γνώμονα πάντα ότι ο οδηγός δεν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι ενός τετρακίνητου αλλά ενός μπροσθιοκίνητου με δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης της πρόσφυσης.
Το μήκους 4,15 m αμάξωμα προϊδεάζει για ένα ευρύχωρο σαλόνι, ενώ η πρακτικότητα εντυπωσιάζει! Το πίσω κάθισμα διαιρείται σε δύο ανεξάρτητα μέρη (60:40) και είναι συρόμενο κατά 150 mm, η κλίση της πλάτης ρυθμίζεται σε 3 θέσεις ενώ και η πλάτη του συνοδηγού αναδιπλώνεται προς τα εμπρός επιτρέποντας τη μεταφορά αντικειμένων έως 2,4 m. Το πορτμπαγκάζ έχει διπλό δάπεδο και μεγάλο όγκο έως 520 λίτρα, που εκτινάσσεται στα 1.289 lt όταν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων πέσουν.
Στην κονσόλα δεσπόζει η οθόνη αφής 7 ιντσών από όπου ελέγχονται τα συστήματα κλιματισμού, ήχου, τρισδιάστατης πλοήγησης και φυσικά το smartphone που μπορεί να συνδεθεί μέσω Android Auto, Apple Car Play, ή Mirror Link. Μεγάλη ευκολία προσφέρουν τέλος, το έγχρωμο σύστημα Head-Up Display και η ειδική βάση στην κεντρική κονσόλα με επαγωγικό φορτιστή smartphone (πρότυπο Qi).


Ενημερωμένοι λοιπόν για το πιο κομπακτ SUV στην γκάμα, μπορούμε να υποθέσουμε ακόμα περισσότερα για τον μεγαλύτερο αδερφό. Τα πάντα στο C5 Aircross συμβάλλουν σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία άνεσης, από την καινοτόμο ανάρτηση με Progressive Hydraulic Cushions και τα αναπαυτικά καθίσματα Advanced Comfort, μέχρι την κορυφαία πρακτικότητα και ευρυχωρία. Τα τρία ανεξάρτητα πίσω καθίσματα είναι συρόμενα (150 mm), έχουν ρυθμιζόμενη κλίση της πλάτης (5 θέσεις) και είναι πλήρως ανακλινόμενα.
Ο χώρος αποσκευών μπορεί να διαμορφωθεί από 580 έως 720 lt με τα καθίσματα σε όρθια θέση και εκτινάσσεται στα 1.630 lt όταν αναδιπλωθούν, τιμές που δεν έχουν αντίπαλο στην κατηγορία! Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός (12,3’’), ενώ η οθόνη αφής 8’’ προσφέρει ψυχαγωγία, συνδεσιμότητα και πλοήγηση.
Στην οδήγηση, οι κινητήρες βενζίνης Puretech 1.2 (130 PS) και 1.6 (180 PS) και οι BlueHDi diesel 1.5 (130 PS) και 2.0 (180 PS) συνδυάζουν επιδόσεις και οικονομία. Για άνεση και ασφάλεια φροντίζουν και εδώ τα 20 συστήματα υποβοήθησης οδηγού, ενώ το Grip Control σε συνδυασμό με τα 230 mm απόστασης από το έδαφος (η μεγαλύτερη στην κατηγορία) χαρίζουν στο γαλλικό SUV δυνατότητες κίνησης σε δύσβατα τερέν. 



Γαλλικά κλειδιά

Θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηρίσει κάνεις τα δυο αδέρφια ως ταλαντούχα εργαλεία καθημερινότητας και εκδρομικής αναζήτησης. Η ψηλή θέση οδήγησης προσφέρει ιδανική ορατότητα για έλεγχο του δρόμου και ένα ευρύχωρο και κομψό περιβάλλον. Κάθεσαι καλά και οι ρυθμίσεις επιτρέπουν σωστές γωνίες σε χέρια και πόδια ώστε να απολαμβάνεις τη σημασία που δίνουν οι Γάλλοι στην ευεξία σώματος και νου. Τα αναπαυτικά καθίσματα τονίζουν την πολυθρονάτη αίσθηση ώστε το ταξίδι να φέρνει εικόνες από την ένδοξη εποχή της Citroen, τότε που ήταν ασυναγώνιστη σε άνεση.
Ευθύβολη αίσθηση ασφάλειας, ποιοτικότατη κύλιση και ηχομόνωση με απουσία αεροδυναμικών θορύβων είναι η μια πλευρά του χαρακτήρα τους, ενώ η επικοινωνιακή προθυμία τα χαρακτηρίζει και σου δίνει μια εξαιρετική αφορμή για μακρινές και ξεκούραστες εκδρομές. Η ανάρτηση φιλτράρει και κρατάει μακριά από την καμπίνα τα τεκτενόμενα που βιώνουν οι τροχοί με το οδόστρωμα, τη στιγμή που ταυτόχρονα ελέγχει και δεν αποκόπτει τη χαρά της οδήγησης.


Πρακτικά ακόμα και αν δεν είσαι fan της κατηγορίας θα βρεις καλά λόγια να πεις για τα αδέρφια της SUV γκάμας, C3 Aircross & C5 Aircross. Τo ταξίδι στον αφρό είναι ο άσσος στο τσεπάκι τους και η ευελιξία της συμπεριφοράς τους το κρυφό χαρτί. Η γαλλική άνεση πορεύεται με αντίστοιχη αποτελεσματικότητα και επικοινωνιακό χαρακτήρα, τη στιγμή που οι κινητήρες βάζουν το θετικό τους πρόσημο στην απόδοση και οικονομία. 

Συν τοις άλλοις προσφέρονται σε προνομιακές τιμές, διευκολύνεται η αγορά τους με 36 άτοκες δόσεις και συνοδεύονται από τη σιγουριά της 5ετούς εγγύησης. Έρχονται πλούσια λοιπόν σε παροχές για να εκπληρώσουν το εκδρομικό όνειρο και δεν ζητούν πλούτη για να τα αποκτήσεις.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ