Mercedes-Benz. Ιδέες!

Για την ηγέτιδα της αυτοκίνησης, οι ιδέες ήταν πάντα το καύσιμο του μέλλοντος, εκείνες που άνοιγαν τους νέους ορίζοντες της εξέλιξης. Ιδέες, που δεν σταματούν ποτέ να γίνονται πράξη!

  • -
  • -

Ιδέες. Η Ιστορία της Mercedes-Benz είναι γεμάτη από ιδέες, ευφυείς και λαμπρές, βήματα αλματώδη για την ίδια την αυτοκίνηση! Ιδέες καινοτόμες, που κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Αμέτρητες, πρωτοποριακές ιδέες που ακολούθησαν την εφεύρεση του ίδιου του αυτοκινήτου από τους Carl Benz και Gottlieb Daimler το 1886 και καθιέρωσαν τη Mercedes-Benz ως πρωτοπόρο της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Την συνύφαναν με την ίδια την Ιστορία του αυτοκινήτου.

 

Σε τρεις διαφορετικούς αιώνες, λαμπροί επιστήμονες με έδρα τη Στουτγάρδη έφεραν στην παραγωγή ευεργετικές ιδέες προστασίας των επιβατών, όπως ο κλωβός ασφαλείας, οι ζώνες παραμόρφωσης και τα πρώτα συστήματα πρόσδεσης παιδικών καθισμάτων, μέχρι τον πρώτο αερόσακο το 1971, το πρώτο ABS το 1978, τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης όπως το ESP το 1985 και την πρώτη ενεργητική ανάρτηση του κόσμου (Active Body Control). Και, παράλληλα, έκαναν πραγματικότητα ιδέες σαν τον ψεκασμό καυσίμου και το common  rail στους diesel κινητήρες και, στο αποκορύφωμα, ξεκίνησαν από το 1982 κιόλας τις πρώτες δοκιμές υβριδικών αυτοκινήτων!

Για μια τόσο πρωτοποριακή εταιρία, όπως η Mercedes-Benz, ο προορισμός πάντα θα είναι το άνοιγμα νέων δρόμων προς το μέλλον. Και ο δρόμος αυτός έχει σαφή ορισμό σήμερα για τη γερμανική εταιρεία: «Ο δρόμος προς τη μηδενικών ρύπων οδήγηση». Οι δύο επόμενες δεκαετίες, μέχρι το 2039, θα μεταμορφώσουν τον πλήρη στόλο της σε στόλο μηδενικών ρύπων.

 

Όλες οι Mercedes-Benz θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό ή εναλλακτικά καύσιμα. Και, ακόμη, θα φέρουν συγκλονιστικές επαναστάσεις όπως η πρώτη πλήρως αυτόνομη Mercedes-Benz, τα ασύλληπτης ευφυίας ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας και αλληλεπίδρασης των επιβατών με το σύστημα multimedia, μέσω της πλήρους συνδεσιμότητας με το παγκόσμιο δίκτυο, και τόσα άλλα!

Ιδέες. Πίσω από κάθε αυτοκίνητο της Mercedes-Benz, κρύβονται ανατρεπτικές ιδέες. Άλλωστε, για μια ηγέτιδα της αυτοκίνησης, οι ιδέες δεν σταματούν ποτέ. Και γίνονται πράξη! Ας δούμε πως…

 

Mercedes-EQ

Η Ιδέα: η εξάπλωση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η «καθαρή» φόρτιση. Με αφετηρία τη γκάμα Mercedes-EQ και την πρώτη ηλεκτρική EQC, η οποία με δύο ηλεκτροκινητήρες προσφέρει ροπή 760 Nm και αυτονομία 450 χιλιομέτρων. Μέχρι το 2022 κάθε μοντέλο της γερμανικής εταιρείας θα έχει και μια αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή, ικανή για πλήρη αυτονομία ταξιδιού, για τον υπολογισμό της βέλτιστης διαδρομής μέσω του ευφυούς συστήματος πλοήγησης και για τάχιστη φόρτιση στο συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο. Η ιδέα της «καθαρής» φόρτισης αφορά στο δίκτυο Mercedes me Charge με ρεύμα από εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

 

Plug-in Hybrid

Η Ιδέα: η εξέλιξη των plug-in υβριδικών EQ Power, μέχρι το πέρασμα στην πλήρη γκάμα μηδενικών ρύπων το 2039. Η Mercedes-Benz εξελίσσει τα plug-in υβριδικά της για μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία πέραν των 50 km που ήδη έχουν για την πόλη, μειωμένη κατανάλωση και ταχύτερη φόρτιση (1,5 ώρας με wallbox ή 5 ωρών σε οικιακή πρίζα), καθώς και για την προσθήκη περισσότερης ισχύος στους κινητήρες βενζίνης ή diesel, για κορυφαίες επιδόσεις - τεχνολογία που ονομάζεται EQ Power+ και είναι ανίκητη στην υβριδική εποχή της Formula 1! Το 2020 η Mercedes-Benz θα διαθέτει 20 plug-in υβριδικά μοντέλα στη γκάμα της.

 

Fuel Cell

Η Ιδέα: το πρώτο στον κόσμο ηλεκτρικό όχημα με κυψέλες καυσίμου και μαζί τεχνολογία plug-in hybrid! Η Mercedes-Benz, πρωτοπόρος από το 1994 κιόλας στο υδρογόνο ως εναλλακτικό και καθαρό καύσιμο, εντάσσει τη GLC F-CELL στο πρόγραμμα μηδενικών ρύπων του 2039. Ανεφοδιάζεται με υδρογόνο σε δύο δοχεία από ανθρακονήματα και μαζί με ηλεκτρισμό στη μπαταρία ιόντων-λιθίου, με ευεργετικά πλεονεκτήματα: μηδέν εκπομπές CO2, συνδυαστική κατανάλωση υδρογόνου 0,34 kg ανά 100 km, πλήρης ανεφοδιασμός υδρογόνου σε μόλις 3 λεπτά και αυτονομία 430 km συν τα 50 km που προσφέρει η ηλεκτρική ενέργεια!

 

Αυτόνομη οδήγηση

Η Ιδέα: η περαιτέρω εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης με ορίζοντα το 2036. Η Mercedes-Benz υπήρξε πρωτοπόρος και ηγέτης στην έρευνα: το φαντασμαγορικό F 015 Luxury in Motion απέδειξε ότι η τεχνολογία είναι ήδη εδώ, και απομένει μόνο να την υποδεχτούν οι υποδομές. Τώρα, το αυτόνομο ηλεκτρικό Vision URBANETIC προσθέτει ακόμα περισσότερες καινοτομίες: στο βάθος της τεχνητής νοημοσύνης, στο χτίσιμο εμπιστοσύνης με τους επιβάτες και πεζούς (μέσω εξελιγμένων τρόπων επικοινωνίας, με μηνύματα από χιλιάδες LED) και μέσω ενός υπερεξελιγμένου App για τη βέλτιστη, σε συνδυασμό με άλλα μέσα μεταφοράς, διαδρομή.

 

Mercedes-Benz User Experience

Η Ιδέα: ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης των συστημάτων multimedia και συνδεσιμότητας για βαθύτερη αλληλεπίδραση με τον οδηγό. Ήδη, το MBUX (Mercedes-Benz User Experience) που έκανε ντεμπούτο στη νέα A-Class μαθαίνει σταδιακά τις προθέσεις και τις προτιμήσεις του οδηγού, και μέσω του συστήματος Interior Assistant προσαρμόζεται και τον υποστηρίζει. Στη σειρά EQ, το σύστημα πλοήγησης υπολογίζει με ακρίβεια -και μέσω App από μακριά- τη διαδρομή με όλες τις ανάγκες για αυτή, ενώ το σύστημα επικοινωνίας με άλλα οχήματα «Car-to-X» συμβάλλει στην αποφυγή απρόβλεπτων επικίνδυνων συνθηκών στο δρόμο.

 

Ασφάλεια

Η Ιδέα: η ημι-αυτόνομη οδήγηση είναι ήδη ένα επίτευγμα της τεχνολογικής πρωτοπορίας της Mercedes-Benz. Όμως οι ιδέες ποτέ δεν παύουν: τα Active Distance Control DISTRONIC και Active Steering Assist ελέγχουν πλήρως το γκάζι, φρένο και τιμόνι στη ροή της κυκλοφορίας και πλέον και στις στροφές, και μαζί με Live Traffic κόβουν ταχύτητα πριν ο οδηγός δει το εμπόδιο. Η κάμερα του ROAD SURFACE SCAN «διαβάζει» το δρόμο και το E-ACTIVE BODY CONTROL προσαρμόζει την ανάρτηση κάθε τροχού. Ο νέος HD φωτισμός DIGITAL LIGHT διαθέτει 2 εκατομμύρια pixels που εμφανίζουν ενδείξεις ασφαλείας στο δρόμο.

 

Σχεδίαση

Η Ιδέα: η δημιουργία του σχεδιασμού του μέλλοντος. Στις κλασικές σχεδιαστικές αρχές της Mercedes-Benz, που είναι η διαχρονική ομορφιά, ο δυναμισμός και η υψηλού επιπέδου συναρμογή, τώρα προστίθεται η avant-garde αισθητική Progressive Luxury των ηλεκτρικών EQ. Ο συνδυασμός ψηφιακών και αναλογικών στοιχείων, η χρήση μπλε λωρίδων φωτισμού και επιφανειών χρώματος χαλκού στο εσωτερικό, η αντικατάσταση των διακοπτών με επιφάνειες αφής και των καθρεπτών με κάμερες, οι LED ενδείξεις και το ψηφιακό κόκπιτ με 3D απεικόνιση, κάνουν ακόμα πιο εκλεπτυσμένη την εικόνα και την εμπειρία μιας Mercedes-Benz.