MITSUBISHI OUTLANDER PHEV. To Electric-Hybrid SUV

Η Mitsubishi συνδυάζει την περιπέτεια και την άνεση των τετρακίνητων SUV με την οικονομία που μόνο ένα plug-in υβριδικό όχημα μπορεί να προσφέρει. Το παγκόσμιο best seller PHEV αλλά και το πιο καλοπουλημένο στην κατηγορία του στην Ευρώπη, έφτασε μόλις στην ελληνική αγορά και αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού

  • -
  • -

Το πρόσφατο success story της Mitsubishi ακούει στην ονομασία Outlander PHEV. Το SUV που έχει κερδίσει τους τίτλους του ευρωπαϊκού best seller σε όλες τις κατηγορίες των plug-in υβριδικών οχημάτων τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά και του παγκόσμιου best seller στην κατηγορία του. Από το 2012 που παρουσιάστηκε, όντας το πρώτο Plug-in Hybrid SUV στον κόσμο, έχει ξεπεράσει τις 200.000 πωλήσεις, χαρίζοντας ηγετική θέση στη Mitsubishi στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Mitsubishi είναι από τους πρωτοπόρους στα ηλεκτρικά οχήματα, έχοντας παρουσιάσει ήδη από το 2009 το i-Miev, ένα αμιγώς ηλεκτρικό μικρό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής.

Το νέο Outlander PHEV συνδυάζει την παράδοση της ιαπωνικής μάρκας στα τετρακίνητα SUV με την τεχνολογική της καινοτομία. Είναι το ηλεκτρικό που μπορεί να κινείται καθημερινά στην πόλη με μηδενική κατανάλωση καυσίμου και ρύπους αλλά και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα είναι το οικογενειακό SUV που μπορεί να φτάσει πολύ μακριά χάρη στην υψηλή απόδοση (224 PS - 338 Nm), στην τετρακίνηση και την αυτονομία των 600 km που του χαρίζει το ηλεκτρο-υβριδικό του σύστημα.

 

Το νέο Outlander PHEV είναι πλέον διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά, προσφέροντας απαράμιλλη οικονομία καυσίμου: μόλις 2 lt/100 km (σε πρωτόκολλο WLTP)! Αυτή οφείλεται στην απόφαση των μηχανικών της Mitsubishi να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη αλλά να εξελίξουν ένα υβριδικό όχημα που κινείται κυρίως από τους δύο ηλεκτροκινητήρες του (ένα μπροστά κι ένα πίσω), με τον βενζινοκινητήρα να ενεργοποιείται όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες ή το επιθυμήσει ο οδηγός. Το σύστημα PHEV επιλέγει συνεχώς τον πιο κατάλληλο συνδυασμό συστημάτων κίνησης και drive modes, για να εξασφαλίσει την ιδανική απόδοση και οικονομία. Μάλιστα, η κατανάλωση καυσίμου μπορεί ακόμη και να εκμηδενιστεί, καθώς η αυτονομία κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια φτάνει τα 57 km και επαρκεί για τις καθημερινές μετακινήσεις ενός μέσου οδηγού. Αλλά και η φόρτιση της μπαταρίας είναι απλή και γρήγορη: απαιτούνται μόλις 3,5 ώρες για πλήρη φόρτιση σε κοινή πρίζα 230V 16A (ή 5,5 h σε 230V 10A), ή 25 λεπτά της ώρας για φόρτιση 80% σε ταχυφορτιστή.

 

Στην οδήγηση, ο οδηγός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε διαφορετικό. Αρκεί να επιλέξει το επιθυμητό πρόγραμμα οδήγησης:

EV Mode – μηδενική κατανάλωση καυσίμου και εκπομπή ρύπων: Το όχημα κινείται από τα εμπρός και πίσω ηλεκτρικά μοτέρ με ενέργεια από τη μπαταρία (μέχρι τα 135 km/h).

Hybrid Mode – έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου (2 lt/100 km): Το αυτοκίνητο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ισχύ των δύο ηλεκτροκινητήρων και ο βενζινοκινητήρας ενεργοποιείται ως γεννήτρια, για φόρτιση της μπαταρίας.

Sport Mode – έμφαση στις επιδόσεις (0-100 km/h σε 10,5’’): Ο βενζινοκινητήρας των 2,4 λίτρων κινεί τους εμπρός τροχούς με το εμπρός μοτέρ να τον υποστηρίζει και το πίσω μοτέρ να εξακολουθεί να κινεί τους πίσω τροχούς. Η περίσσεια ισχύς του βενζινοκινητήρα χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας. Το mode ενεργοποιείται αυτόματα μετά τα 135 km/h.

 

Για να ενισχύσει την κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια, ο οδηγός μπορεί:

–  να ενεργοποιήσει το SAVE mode. Είναι η προτιμώμενη λύση για προστασία της φόρτισης της μπαταρίας, προσθέτοντας μία δόση ηλεκτροκίνησης για μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων, ενώ διατηρεί φορτισμένες τις μπαταρίες.

–  να πιέσει το διακόπτη CHARGE mode για να ξεκινήσει η φόρτιση όταν καμία πηγή ισχύος δεν είναι διαθέσιμη.

–  να χρησιμοποιεί τους μοχλούς πίσω από το τιμόνι (paddles) για ρύθμιση του φρένου του κινητήρα & και της ανάκτησης ενέργειας - και όλα αυτά χωρίς την παράξενη αίσθηση του πεντάλ που παρέχουν τα περισσότερα αυτοκίνητα με σύστημα αναγεννητικής πέδησης.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του Outlander PHEV είναι πως η συσσωρευμένη ηλεκτρική ενέργεια της μπαταρίας του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στις εξορμήσεις σας στην εξοχή, μέσω των δύο παροχών 1.500 Watt / 230 Volt που διαθέτει, μία στην κεντρική κονσόλα και μία στο πορτμπαγκάζ. Και με την τεχνολογία Vehicle to Home (V2H), μπορεί μέσω inverter να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και το σπίτι σας σε περίπτωση “black out”!

 

Επιπλέον, το Outlander PHEV προσφέρει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να συνδέεται από το smartphone του (Android ή Apple) μέσω εφαρμογής με το αυτοκίνητο και να μπορεί να εκτελεί κάποιες βασικές λειτουργίες, όπως ενεργοποίηση φώτων ή έλεγχο φόρτισης, έχοντας επίσης πλήρη εικόνα κάθε στιγμής της λειτουργίας του.

Πέρα από ένα καινοτόμο Plug-in Hybrid όμως, το Outlander είναι και ένα εξαιρετικό SUV. Η ανάρτηση προσφέρει υψηλό επίπεδο άνεσης και σε συνεργασία με το σύστημα τετρακίνησης Super-All Wheel Control εξασφαλίζει άριστη οδική συμπεριφορά, ενώ ο πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει στοιχεία άνεσης και ασφάλειας όπως: αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, κάμερα οπισθοπορείας, infotainment με οθόνη 8’’, cruise control και συστήματα προετοιμασίας σύγκρουσης, προειδοποίησης τυφλού σημείου και ειδοποίησης για κάθετα διερχόμενα οχήματα κατά την όπισθεν.

 

Σε αυτά η έκδοση Instyle Plus Navi προσθέτει προσαρμοζόμενο cruise control, ηλιοροφή, ηλεκτρικά ανοιγόμενο πορτμπαγκάζ, θερμαινόμενο τιμόνι, σύστημα θέασης Multi Around Monitor, δερμάτινο σαλόνι, σύστημα πλοήγησης, αναβαθμισμένο ηχοσύστημα 8 ηχείων και σύστημα αποφυγής σύγκρουσης (Forward Collision Mitigation) με προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας και αυτόματους προβολείς.

Με εξαιρετική άνεση, ασφάλεια, ποιότητα κι ευρυχωρία, συνολική απόδοση 224 PS, ικανότητα οδήγησης σε κάθε τερέν χάρη στην τετρακίνηση, δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, μέση κατανάλωση μόλις 2 lt/100 km, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και τη δεδομένη αξιοπιστία της Mitsubishi, το Outlander PHEV συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος με την πρακτικότητα ενός SUV. Μάθετε περισσότερα στο ανανεωμένο www.mitsubishi-motors.gr.