Στιγμές Picanto στην Αυγουστιάτικη Αθήνα

Γεννήθηκε για την πόλη, ζει και εργάζεται εκεί αλλά και σε περίοδο διακοπών θα σου φτιάξει το κέφι. Ένα Kia Picanto στην Αυγουστιάτικη ραστώνη της Αθήνας.

  • -
  • -

Το να σπαταλήσεις τον αυγουστιάτικο χρόνο σου στην Αθήνα για κάποιους είναι ένα ακόμα παζλ στην καταθλιπτική εικόνα της εποχής. Εξαρτάται πως βλέπεις το ποτήρι, φροντίζεις λοιπόν να το δεις μισογεμάτο και να απολαύσεις όσο καλύτερα μπορείς την πόλη που εγκαταλείπουν όλοι ή σχεδόν όλοι. Συνοδοιπόρος σου το αυτοκίνητο που έχεις επιλέξει να ζεις, που στην περίπτωση μας είναι το μικρό Kia Picanto. Ο ρόλος του δεύτερου αυτοκινήτου υπάρχει πλέον μόνο στη θεωρία και φαντάζει ως πολυτέλεια, με τα μικρά πόλης να διεκδικούν και αυτά με τη σειρά τους το ρόλο του ενός και μοναδικού αυτοκινήτου, ακόμα και μέσα σε μια οικογένεια. Ευτυχώς για την κατηγορία A, οι εκπρόσωποι έχουν εξελιχθεί σε κάθε τομέα και προσφέρουν δυνατότητες που δεν τα περιορίζουν μόνο σε αστικό κύκλο. Τρανταχτό παράδειγμα το Picanto που στην έκδοση GT Line κάνει ακόμα πιο πικάντικο το ρόλο του. Επιθετικότερο σε εμφάνιση με ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, αεροδυναμικό κιτ, μεγάλους, όμορφους τροχούς 16 ιντσών με ελαστικά 195/45, ψευτοδιαχύτης στο πίσω μέρος και διπλή εξάτμιση που ενισχύουν στο σύνολό τους τη δυναμική της έκδοσης. Δεν περνά απαρατήρητο αυτό το μικρό και σίγουρα κερδίζει τα εύσημα σε σχεδιαστικό επίπεδο. Σε στιγμές μάλιστα που η κίνηση αραιώνει, οι δρόμοι ξεφορτώνονται από περιττά αυτοκίνητα και η πόλη γίνεται ποιο ανθρώπινη, το μικρό και δυναμικό Kia βρίσκει το πεδίο δράσης του ελεύθερο για να ανασάνει και να απλώσει τα χαρίσματα του. Σπιρτάδα σε απόδοση, ταπεινότητα σε κατανάλωση και διάκοσμος φωτεινός, νεανικός που σου ξυπνάει την διάθεση για αναζήτηση. Ψάχνεις αφορμή για να κάνεις κουβάρι, δρόμους και γειτονίες τώρα που ο πληθυσμός ισορροπεί στο ιδανικό. Είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις ότι η Αθήνα κρύβει κάτω από το τσιμεντένιο τέρας, γοητευτικά σοκάκια, μυρωδάτες αυλές και φυσικές ομορφιές που ακόμα αντιστέκονται. Τουρίστας στην ίδια σου την πόλη, Picanto και αυτό!   


 

Downtown

Η καρδιά του κέντρου σε περιμένει φιλόξενη όσο ποτέ. Αν βρίσκεις την υπόλοιπη πόλη σε καταστολή, εδώ ο κόσμος κυκλοφορεί και τα μαγαζιά έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους να σε υποδεχτούν. Άσχετα αν θα κάτσεις έξω! Η εμπορική δραστηριότητα δεν σταματά εδώ, το θέμα είναι αν η τσέπη σου ή η κάρτα σου σηκώνει shopping therapy. Το Picanto τουλάχιστον ζητάει το μίνιμουμ σε επίπεδο κατανάλωσης για να σουλατσάρεις και να μην σταματήσεις να το κάνεις όλο το μήνα. Αν η εργοστασιακή μέση μικτή τιμή υπόσχεται 4,6 lt/100 km, είναι μια καλή ευκαιρία να την επιβεβαιώσεις τώρα που το άγχος έχει πάει διακοπές και οι βιορυθμοί είναι ανθρώπινοι. Αν πάλι είσαι από αυτούς που δεν έχουν υπομονή για τέτοια, θα σε επιβραβεύσει η σωστή κλιμάκωση στο 5άρι κιβώτιο και ο ζωηρός ατμοσφαιρικός 1.200άρης με τιμές σχεδόν στα 6 lt/100 km. Οι μετακινήσεις γίνονται σε χρόνο dt από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο, το παρκάρισμα παύει να είναι ο χρονοβόρος εφιάλτης και για το μικρό Kia θα βρεις θέση σχεδόν παντού.



Ευκαιρία να προγραμματίσεις μια επίσκεψη στο μουσείο, αλλά και πιο κει σε τόσα άλλα αξιοθέατα και αρχαιότητες, που υπάρχουν δίπλα σου. Μην θυμάσαι μόνο τα «κατορθώματα» των σύγχρονων. Θυμήσου, ενημερώσου και μην ξεχνάς την πλούσια ιστορία και τους θησαυρούς της χώρας. Είτε μέρα είτε νύχτα η Αθήνα προσφέρει ποικιλία γαστρονομικών επιλογών. Από παραδοσιακές μέχρι ψαγμένες από κάθε πλευρά του πλανήτη. Η νύχτα βέβαια την κάνει γοητευτικότερη και τότε έρχεται η στιγμή και για ένα ποτό στο χέρι. Επειδή όμως ένα = κανένα, Picanto στην άκρη και γύρνα με ταξί.

 


Λίγη δροσιά στα ορεινά

Εντός του λεκανοπέδιου Αττικής είναι ο τόπος που θρονιάζεται η Αθήνα, όμως τα γύρω βουνά προσφέρουν μια ανάσα δροσιάς όταν την έχεις ανάγκη. Καλοκαίρι είναι και ποιος δεν την έχει ανάγκη. Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη είναι οι δημοφιλέστεροι ορεινοί προορισμοί δίπλα στα πόδια σου και με θέα την πόλη και με τη θερμοκρασία χαμηλότερη σημαντικά.



Και παράλληλα ένας καλός λόγος για να δεις τα κατορθώματα του GT Line σε ορεινό στροφιλίκι. Με 84 ίππους και βάρος κάτι παραπάνω από 900 κιλά το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον. Το Picanto επιταχύνει ζωηρά και επιβεβαιώνει τις επιδόσεις του. Εδώ είναι λίγο δύσκολο να διαπιστώσεις την τελική των 173 Km/h όμως παίρνεις μια ιδέα για τα 12,0’’ που χρειάζεται από τα 0-100 km/h. Αμεσότητα στο γκάζι και καλή κλιμάκωση οδηγούν το GT Line γρήγορα και με καλή πληροφόρηση από στροφή σε στροφή. Στην πράξη το Picanto είναι ευχάριστο στο δρόμο και ιδιαίτερα απολαυστικό για την κατηγορία του. Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι μαλακή, προσφέροντας άνεση, αλλά παράλληλα ελέγχει ικανοποιητικά τις κινήσεις του αμαξώματος. Σε αυτό συμβάλουν και οι μεγάλοι τροχοί που παρέχουν αρκετή πρόσφυση και καλύτερη αίσθηση στα χέρια του οδηγού. Δεν διεκδικεί σπορ δάφνες, αλλά είναι από τα πλέον ευχάριστα στην κατηγορία του, καταφέρνοντας να χαρίζει χαμόγελα και να σε βάζει στην πρίζα κάνοντας μια απλή διαδρομή ακόμα πιο ευχάριστη. Το στάνταρ σύστημα ελέγχου ευστάθειας φροντίζει να μαζέψει τις υπερβολές του οδηγού και να μην τον εκθέσει, κρύβοντας παράλληλα τη νευρικότητα που χαρακτηρίζει τα αυτοκίνητα της κλάσης. Καλό το μικρό Kia για δυναμικές στιγμές με το τιμόνι στα χέρια, όμως το βουνό δεν ανοίγει μόνο την όρεξη για οδήγηση και αλλά γευστικά εδέσματα, που αν τα αναζητήσεις δεν θα δυσκολευτείς να βρεις, αλλά προσφέρεται και για δραστηριότητες. Τα καλά τα πεζοπορικά μονοπάτια είναι εδώ και σε περιμένουν. Picanto για σένα!

 


Καλοκαίρι = θάλασσα

Αλίμονο! Το ότι παραμένεις στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι δεν θα απολαύσεις τις βουτιές σου. Ρίξε μια ματιά στον χάρτη και θα διαπιστώσεις ότι τα 2/3 του νομού είναι ακτογραμμή με αρκετές προσεγγίσιμες παραλίες για κάθε γούστο. Διαλέγεις και παίρνεις. Ευκαιρία να διαπιστώσεις, την ευρυχωρία του και να εντυπωσιάσεις την παρέα με την πλούσια καμπίνα που δεν του λείπει σχεδόν τίποτα. Τα καθίσματα είναι πλατιά και άνετα προσφέροντας άνεση και καλή στήριξη στο σώμα και οι πίσω επιβάτες δεν έχουν λόγο να διαμαρτυρηθούν αν αναλογιστούν ότι μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο που δεν ξεπερνά τα 3,6 m μήκους. Το μεταξόνιο των 2.400 mm προσφέρει μια καλή αναλογία για χώρο ανάμεσα σε επιβάτες και αποσκευές. Με τα 255 λίτρα του, θυμίζει supermini προηγούμενης γενιάς και θα χωρέσει τα συνηθέστερα συμπράγκαλα που παίρνει κάνεις στην βόλτα του στην παραλία. Αν πάλι δεν φτάνει η ανάκληση των καθισμάτων πολλαπλασιάζει το χώρο στα 1.010 lt, αλλά τότε αφήνεις την παρέα σπίτι.



Το καλό για την εποχή είναι ότι οι παραλίες προσεγγίζονται στο μισάωρο, το πολύ σε μια ώρα. Παραλία όμως δεν σημαίνει αποκλειστικά και μόνο η καθιερωμένη δροσιστική βουτιά αλλά και θαλάσσια σπορ που είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις αν δεν το έχεις κάνει μέχρι σήμερα. Μπορείς επίσης να γεμίσεις τις ώρες σου, με ένα καλάμι στο χέρι που πιθανόν να σου γεμίσει και το πιάτο. Φτηνό χόμπι σε αρχικό στάδιο και ακριβό αν την ψωνίσεις και... καβαλήσεις καλάμι, όμως πρέπει να έχεις υπομονή και να θυμάσαι ότι το καλάθι του ψαρά εννιά φορές γυρνάει άδειο και μια γεμάτο! Picanto λοιπόν και αυτό.

 


Σουλάτσο στην Αθηναϊκή Riviera  

Αλώνισε την Αττική! Πάρε μαζί σου ότι θεωρείς απαραίτητο, συνδύασε δραστηριότητες και συνέχισε την τουριστική αναζήτηση είτε σε γνωστά μνημεία είτε σε γωνιές που γνωρίζεις, αλλά ποτέ δεν επισκέφτηκες. Η στάνταρ οθόνη των 7 ιντσών που δεσπόζει εργονομικά στην κορυφή του ταμπλό θα διευκολύνει την πλοήγησή σου σε όποιο σημείο της «δηλώσεις». Ευκολίες και καλή ποιότητα στον διάκοσμο και σε χώρους για μικροαντικείμενα, αλλά και αύρα premium προσοχής στον εξοπλισμό δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον για αυτοκίνητο της κλάσης και σε πείθει ότι το αστικό ταλέντο συνδυάζεται με εκδρομική διάθεση. Η παραλιακή διαδρομή από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.



Απόμερα ταβερνάκια για καλό φαγητό, κοσμικά clubs για να νιώσεις Έλληνας κροίσος ακόμα και αν δεν είσαι, αμφιθεατρικές παράκτιες γωνιές για έναν πρωινό/απογευματινό καφέ και ιδιαίτερα σημεία για ένα θεαματικό ηλιοβασίλεμα που μπορεί να μην συναγωνίζεται της Σαντορίνης, αλλά παραμένει ηλιοβασίλεμα. Και κλείνεις τη βραδιά με θερινό σινεμαδάκι που για τους σινεφίλ είναι κινηματογραφική απόλαυση μέσα στη δροσερή καλοκαιρινή νύχτα ανάμεσα σε ευωδίες από γιασεμί, αγιόκλημα και ποπ κορν. Στους 50 περίπου που υπάρχουν στην Αθήνα σίγουρα θα βρεις την ταινία που θα κάνει κλικ στην βραδιά σου. Picanto λοιπόν και του χρόνου!



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ