Αεροταξί από Hyundai και Uber! (vid)

Τα σχέδια των δύο εταιρειών και το πρωτότυπο αεροταξί παρουσιάστηκαν στην έκθεση CES

  • -
  • -

Είναι γνωστό ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται από την παραγωγή αυτοκινήτων στην παροχή υπηρεσιών μετακίνησης. Και πιο ιδανικό περιβάλλον από την έκθεση ηλεκτρονικών CES του Λας Βέγκας για να παρουσιάσουν τις ιδέες και τα πλάνα τους δεν υπάρχει.

Η Hyundai ανακοίνωσε λοιπόν τη συνεργασία της με τον πλατφόρμα Uber για την κατασκευή και λειτουργία ιπτάμενων ταξί. Τα αεροταξί θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικό δίκτυο κοινής χρήσης (ride share network), αρχικά σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Μάλιστα στην έκθεση CES παρουσιάστηκε το αεροταξί σε πρωτότυπη έκδοση, σε πραγματικό μέγεθος. Φέρει 8 έλικες, οι οποίοι περιστρέφονται ανάλογα με τη φάση της πτήσης (απογείωση-πτήση-προσγείωση).

Η  Hyundai θα κατασκευάζει τα ηλεκτρικά αεροταξί, ενώ η Uber θα παρέχει τις υπηρεσίες υποστήριξης πτήσης, τις συνδέσεις με τα επίγεια μέσα μεταφοράς και την πλατφόρμα ενοικίασης. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται και στη σχεδίαση των υποδομών για την προσγείωση-απογείωση των αεροταξί.

Το πρωτότυπο Hyundai S-A1 έχει θέσεις για 4 επιβάτες και είναι σχεδιασμένο για να αναπτύσσει ταχύτητες έως 290 km/h. Η αυτονομία του είναι 100 km και το επιχειρησιακό του ύψος στα 1.000-2.000 πόδια. Η φόρτιση των μπαταριών θα γίνεται εντός 5 – 7 λεπτών. Η παρουσία πολλών μικρότερων στροφείων μειώνει το θόρυβο σε σχέση με λιγότερα σε αριθμό αλλά μεγαλύτερα σε μέγεθος στροφεία. Αρχικά θα υπάρχει πιλότος, όμως στο μέλλον θα μπορεί να πετάει αυτόνομα.