Έτσι θα γίνονται οι παραδόσεις από αυτόνομα βαν! (vid)

Η εταιρεία udelv άρχισε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στην Καλιφόρνια

  • -
  • -

Η τεχνολογία αυτόνομης κίνησης οχημάτων δεν θα περιοριστεί σε επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά θα επεκταθεί και στα ελαφρά φορτηγά. Αυτά που κάνουν παραδόσεις μέσα στις πόλεις, με στόχο να περιοριστούν η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (καθώς θα είναι ηλεκτρικά).

Η udelv, μία εταιρεία με έδρα την κωμόπολη Burlingame στην Καλιφόρνια, εξασφάλισε άδεια από τις αρχές για να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές παραδόσεις αγαθών με το αυτόνομο φορτηγάκι της. Ιδρυτές της είναι δύο πρώην μηχανολόγοι της Apple και της Tesla. Τα πρώτα τεστ έγιναν σε κυκλική διαδρομή μήκους 4 km, με φανάρια, αλλαγές λωρίδων και στροφές σε διασταυρώσεις. Έγιναν δύο παραδόσεις σε αντίστοιχους πελάτες σούπερ μάρκετ και όλα κύλησαν άψογα. Τηρώντας τους κανόνες που ισχύουν σε ανάλογες περιπτώσεις, στο εσωτερικό του αυτόνομου βαν υπήρχε επιβλέπων οδηγός, ο οποίος όμως δεν παρενέβη σε κανένα σημείο της διαδρομής.

Το πορτοκαλί ηλεκτρικό βαν μπορεί να διανύσει 100 km με μία φόρτιση και έχει 18 διαφορετικούς αποθηκευτικούς χώρους. Έτσι σε κάθε πελάτη ανοίγει μόνο ο χώρος που φιλοξενεί τη δική του παραγγελία. Ήδη υπάρχει η σχετική εφαρμογή σε συσκευές Apple, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και σε αυτές που χρησιμοποιούν λειτουργικό Android.