Τα αυτόνομα Renault θα αποφεύγουν εμπόδια! (vid)

Οι Γάλλοι προχωρούν την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης ένα βήμα πιο πέρα

  • -
  • -

Αυτή την περίοδο διανύουμε το πρώτο – ίσως το δεύτερο – από τα πέντε στάδια αυτόνομης οδήγησης, με τελικό ορίζοντα τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, όταν θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα 100% αυτόνομα οχήματα (χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση).

Ο Όμιλος Renault – ένας από τους πρωτοπόρους στη σχετική τεχνολογία μαζί με τον εταίρο της, τη Nissan – παρουσίασε ένα σύστημα το οποίο σε αυτόνομη λειτουργία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί απότομους ελιγμούς ώστε να αποφύγει εμπόδια. Μάλιστα στην εξέλιξη του συστήματος συμμετείχαν επαγγελματίες οδηγοί, τις αντιδράσεις των οποίων αντιγράφει ο αυτόματος πιλότος! Το μοντέλο της Renault με το οποίο έγιναν οι δοκιμές του συστήματος είναι το ZOE, το ηλεκτρικό σουπερμίνι της γαλλικής μάρκας.

Η τεχνολογία θα αποτελέσει τη βάση προκειμένου η Renault να λανσάρει στην αγορά αυτοκίνητα που θα προσφέρουν στους επιβάτες πλήρη ασφάλεια σε κάθε σενάριο. Απώτερος στόχος είναι τα αυτοκίνητα-ρομπότ, τα οποία θα μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους και χωρίς ανθρώπους στο εσωτερικό τους: π.χ. θα έρχονται να σε παραλάβουν στο αεροδρόμιο ή θα πηγαίνουν στο σχολείο για να πάρουν τα παιδιά.

Το σύστημα εξελίχθηκε στο εργαστήριο της Renault στη Silicon Valley, σε συνεργασία με το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα Stanford. Έως το 2022, η γαλλική μάρκα σκοπεύει να λανσάρει 15 αυτοκίνητα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης διαφόρων σχεδίων.