Η Καλιφόρνια έδωσε το «πράσινο φως» για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό!

Μέχρι τα τέλη του 2017 θα είναι έτοιμη η νομοθεσία για πλήρως αυτόνομα οχήματα στην πολιτεία των ΗΠΑ

  • -
  • -

Σε δημόσια διαβούλευση φέρνει το Υπουργείο Μηχανοκίνητων Οχημάτων (DMV) της Καλιφόρνια το θέμα της κυκλοφορίας σε δημόσιους δρόμους αυτοκινήτων χωρίς την φυσική παρουσία οδηγού μέσα σε αυτά.

Η πολιτεία στο δυτικό άκρο των ΗΠΑ έχει δώσει εδώ και χρόνια άδειες σε αρκετούς κατασκευαστές για δοκιμές αυτόνομων οχημάτων, όμως η ισχύουσα νομοθεσία χαρακτηρίζει υποχρεωτική την παρουσία τιμονιού, πεντάλ και ανθρώπου που θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο.

Με βάση τα όσα προτείνει η πολιτεία της Καλιφόρνια, θα μπορούν να κυκλοφορούν οχήματα (αρχικά για δοκιμές και εν συνεχεία σε κανονική λειτουργία) τα οποία δεν θα χρειάζονται να έχουν κάποιον άνθρωπο στο εσωτερικό τους. Θα μπορούν δηλαδή να μεταφέρουν προϊόντα από ένα σημείο σε κάποιο άλλο ή να μεταβαίνουν μόνα τους στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν έναν ταξιδιώτη!

Η προτεινόμενη νομοθεσία (στη διαμόρφωση της οποίας συμμετείχαν οι κατασκευαστές, υπηρεσίες προστασίας καταναλωτών, ασφαλιστικές εταιρείες κ.α.) τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για περίοδο 45 ημερών, η οποία λήγει στις 24 Απριλίου 2017. Στις 25 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση στην πόλη του Sacramento και στη συνέχεια το Υπουργείο θα καταθέσει προς έγκριση το τελικό σχέδιο νόμου. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, ώστε το 2018 να αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα οχήματα χωρίς οδηγό και επιβάτες. Το μέλλον είναι εδώ!