Κοιτώντας μπροστά…

Σε μια νέα χρονιά με υγειά και αισιοδοξία

  • -
  • -

Είθισται στο τέλος του χρόνου να κάνουμε τον απολογισμό μας, το ταμείο με τα θετικά και τα αρνητικά. Η χρονιά που πέρασε άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της, αφού η πανδημία που έφερε άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη σε όλα τα επίπεδα.

Μας πλήγωσε μεταφορικά και κυριολεκτικά. Οι απώλειες ήταν πολλές και μεγάλες, σε όλους σχεδόν τους τομείς. Μας έκανε να βγούμε από τη βόλεψή μας, τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να τραβηχτούμε ένα βήμα πίσω για να δούμε την κατάσταση πιο σφαιρικά.

Παρά την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση καταφέραμε ως παγκόσμια κοινότητα να επιδείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Η επιστήμη έκανε ένα από τα σπουδαιότερα βήματα των τελευταίων ετών, βρίσκοντας και διαθέτοντας στο κοινό, σε χρόνο ρεκόρ, το αντίδοτο για αυτό τον επικίνδυνο ιό.

Μια κίνηση που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Στις ζωές μας. Να αποκτήσουμε πάλι την ελευθερία μας και να κάνουμε σχέδια. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη δύσκολη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας και πιθανότατα όχι και η τελευταία.

Αλλά, όπως έχει αποδειχθεί -από την ιστορία- κάθε δυσκολία ξεπερνιέται. Και μας βγάζει πιο δυνατούς. Με μεγαλύτερη εμπειρία. Πιο σοφούς. Σίγουρα μέσα από αυτή την κατάσταση μάθαμε να εκτιμούμε περισσότερο τα αυτονόητα, όπως η υγεία και η ελευθερία.

Σε αυτή τη φάση όμως είδαμε και την τεχνολογία να βγαίνει μπροστά. Χάρη σε αυτήν τα παιδιά μας έκαναν τα μαθήματα του σχολείου τους από το σπίτι, οι μεγαλύτεροι πλήρωσαν τους λογαριασμούς και έκαναν τις αγορές τους χωρίς να στοιβάζονται σε ουρές και εν γένει η κοινωνία λειτούργησε ακόμα και υπό αυτούς τους ασφυκτικούς περιορισμούς.

Ο κόσμος πάει πάντα μπροστά και το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς ο καθένας ξεχωριστά. Να κάνουμε νέα σχέδια, νέα πλάνα, να προγραμματίσουμε δουλειές με όραμα.

Κάπως έτσι λειτουργούν εξάλλου τα πράγματα πέρα από το μικρόκοσμο που έχει δημιουργήσει η (σεβαστή) αγωνία για την πανδημία. Μέσα στις δυσκολίες του 2020 προέκυψαν δυο σπουδαίες προτάσεις για ανάπτυξη που αφορά το αυτοκίνητο και τη χώρα μας.

Η μεγάλη επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια για το project Green & Sustainable Island, το οποίο θα έχει αρχικά 6ετή διάρκεια και προϋπολογισμό τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Μια κίνηση που θα μεταμορφώσει αυτό το όμορφο νησί σε ένα μοντέλο έξυπνης και οικολογικής διαβίωσης και παράλληλα θα ανοίξει δρόμους για νέες επενδύσεις, νέα πράγματα στη χώρα μας.

Έτσι, πρόσφατα είχαμε την «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» μεταξύ της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων, ωστόσο η συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού δίνει επιπλέον βαρύτητα στο γεγονός. Εδώ μιλάμε για μια γραμμή παραγωγής, ένα εργοστάσιο κατασκευής (ηλεκτρικών) αυτοκινήτων.

Μπορεί το γεγονός να δημιουργεί δυσπιστία στην Ελλάδα που δεν παράγει ούτε οδοντογλυφίδες. Αλλά ας δούμε αυτό το τελευταίο ως κάτι που ανήκει στο παρελθόν, ας το αφήσουμε πίσω μας. Να κοιτάξουμε μπροστά, με θετικό βλέμμα και αισιοδοξία σε όλους τους τομείς. Ας είναι το 2021 η χρονιά μας. Με υγεία!

Γιάννης Καλογερόπουλος

jk@gocar.gr