Super Ναι, Mini Όχι

Η κυριαρχία των supermini

  • -
  • -

Στην κορυφή της λίστας των πωλήσεων φιγουράρουν τα supermini, αφήνοντας πίσω τους ακόμα και τα SUV της μικρομεσαίας και πιο εμπορικής κλάσης. Μόνο αθροιστικά, από όλες τις κατηγορίες τους καταφέρνουν να περάσουν σε ταξινομήσεις τα μικρά μέχρι πρότινος αυτοκίνητα πόλης.

Εύλογα θα λέγαμε, αφού πλέον τα supermini μόνο κατ’ όνομα είναι μικρά. Ξεχείλωσαν σε διαστάσεις φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα τέσσερα μέτρα, προσφέροντας έτσι χώρους εφάμιλλους ενός οικογενειακού μοντέλου προηγούμενης γενιάς.

Χαρακτηριστικά, το σημερινό Volkswagen Polo έχει μεγαλύτερο -έστω και ελάχιστα- χώρο αποσκευών από το μεγαλύτερης κατηγορίας Golf πέμπτης γενιάς, ενώ προσφέρει σχεδόν αντίστοιχο… αέρα για τους επιβαίνοντες.

Η έλευση των νέων, Peugeot 208 και Renault Clio, με τα οποία συμβιώσαμε αυτόν τον μήνα ήρθε ως επιβεβαίωση των παραπάνω. Επιπλέον όμως τα νέα supermini έχουν μια σειρά από καλούδια που, λίγα χρόνια πριν, θα ζήλευαν αυτοκίνητα πολυτελείας.

Εξοπλισμός άνεσης πρώτης κατηγορίας, με μεγάλες οθόνες, όχι απλώς στο σύστημα infotainment, αλλά και στον πίνακα οργάνων.

Συνδεσιμότητα στο φουλ, ήχος θαρρείς και βγαίνει από στούντιο, αλλά και κορυφαία μόνωση που κρατά κάθε ανεπιθύμητο θόρυβο εκτός και ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα άνεσης.

Τα στάνταρ ασφάλειας πλέον είναι σημαντικά υψηλότερα, με στιβαρά πλαίσια, ειδικά μελετημένες ελεγχόμενες ζώνες παραμόρφωσης και όλα τα νέα σύστημα υποβοήθησης του οδηγού στην υπηρεσία του.

Οι κινητήρες μπορεί να είναι μικροί, αλλά μόνο στο… μάτι, αφού χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία τους και φυσικά την βοήθεια του τούρμπο, αποδίδουν όσο παλαιότεροι σχεδόν διπλάσιου κυβισμού.

Οι επιδόσεις συνδυάζονται με την οικονομία, αλλά και το καθαρότερο οικολογικό αποτύπωμα, που μεταφράζεται σε λιγότερους ρύπους, αλλά και μειωμένα έξοδα.

Αυτό που ζήσαμε πίσω από το τιμόνι των δύο «μικρών» Renault Clio και Peugeot 208 -διαβάστε και δείτε τις αναλυτικές δοκιμές στο τεύχος GOCAR Magazine 72 -, είναι ότι η εξέλιξη που τα συνοδεύει είναι αναμφίβολα μεγάλη.

Σε όλους τους τομείς που σε κάνουν πραγματικά να αναρωτιέσαι. Ποιο είναι το ταβάνι σε αυτήν την κατηγορία;

Γιάννης Καλογερόπουλος

jk@gocar.gr