Υψώνοντας ανάστημα

Το να αντισταθείς στο ρεύμα θέλει δίχως άλλο αποφασιστικότητα και ψυχή

  • -
  • -

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να ακολουθείς το ρεύμα, τη ροή του ποταμιού. Σε πάει μόνο του, αλλά εκεί που θέλει. Δεν μπορείς να καθορίσεις την πορεία σου αν αφεθείς σε αυτό. Θα πρέπει να κολυμπήσεις για να ξεφύγεις και αυτό δεν είναι εύκολο, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις αυτή την ορμή. Τον μήνα που μας πέρασε είχα την ευκαιρία και την τύχη θα έλεγα να γνωρίσω ανθρώπους και να ζήσω καταστάσεις που δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο πως είναι να αντιστέκεσαι στο ρεύμα και να χαράσσεις τη δική σου πορεία. Σύμφωνα με τα δικά σου πιστεύω και όχι ακολουθώντας τη μόδα που κυριαρχεί.

Θέλει, ψυχή, κόπο και δουλειά με όραμα και έμπνευση για να κάνεις τη διαφορά. Να ξεχωρίσεις από τους άλλους. Δεν είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν, αλλά υπάρχουν και είναι γύρω μας, δίπλα μας, κοντά ή λίγο πιο μακριά. Προς αναζήτησή τους λοιπόν, στις αρχές Απριλίου έκανα ένα ταξίδι… αστραπή στην Φρανκφούρτη, μια πόλη πρότυπο, με εκπληκτική οργάνωση, που στεγάζονται πολλές μεγάλες εταιρείες, μεταξύ αυτών και η Kia. Την κορεατική εταιρεία με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και όραμα που εξελίσσει αυτοκίνητα ξεχωριστά.

Το αμιγώς ηλεκτρικό e-Soul είναι ένα από αυτά. Εντυπωσιάζει με τις προδιαγραφές του και εκπλήσσει ευχάριστα με την απόδοσή του που ξεπερνάει ακόμα και τη θεωρία. Ένα αυτοκίνητο πραγματικών αναγκών και όχι ένα ακόμα πρωτότυπο, με χώρους οικογενειακού, ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά και αυτονομία που ξεπερνάει τα 450 χιλιόμετρα, δείχνει δίχως άλλο το μέλλον, όπως η Kia το οραματίζεται.

Δεν είναι όμως μονοδιάστατη η φιλοσοφία της κορεατικής φίρμας, αφού με την επιστροφή στην Ελλάδα βρίσκομαι για τις ανάγκες μιας δοκιμής πίσω από το τιμόνι ενός ακόμα ξεχωριστού μοντέλου. Του ProCeed, το οποίο στη νέα γενιά του δεν άλλαξε απλώς το όνομά του, αφαιρώντας την παύλα, αλλά και ολόκληρη τη φιλοσοφία του. Από 3θυρο έγινε 5θυρο, όχι όπως το Ceed στη βασική του μορφή, αλλά σε μια shooting brake εκτέλεση. Χαρακτηριστικό των πιο premium μοντέλων, που δεν δίστασε να υιοθετήσει η Kia, παρουσιάζοντας ένα μοντέλο με έντονη προσωπικότητα που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Κόντρα στο ρεύμα και στη μόδα (των SUV) πάει και η Peugeot. Όχι πως της λείπουν από την γκάμα της τέτοια μοντέλα, κάθε άλλο μάλιστα, αφού διαθέτει κάποια από τα καλύτερα, με μπροστάρη το 3008 που κουβαλάει στις αποσκευές του τον βαρύτιμο τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς. Δεν επαναπαύεται στις δάφνες της όμως. Οι αναζητήσεις της την οδήγησαν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού μοντέλου, του 508, το οποίο μάλιστα εντάσσεται σε μια δύσκολη κατηγορία, αυτή των μεγάλων σεντάν. Η απλή κατηγοριοποίηση σίγουρα θα το αδικούσε, αλλά σε κάθε περίπτωση αντιπαρέρχεται με την εντυπωσιακή σχεδίασή του, την εξελιγμένη τεχνολογία του, την ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά του και την αψεγάδιαστη ποιότητα, που το καθιστούν εκτός από premium, ένα μοντέλο που σε κερδίζει από την πρώτη επαφή μαζί του. Ξεχωριστό, από τα λίγα, αυτά που μαζί με κάποια ακόμα κάνουν τη διαφορά πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα.

Γιάννης Καλογερόπουλος

jk@gocar.gr