Να απαγορευτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή… τα ψέματα;

Ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς η σωστή προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο, μπορεί να «πουληθεί» από τα ΜΜΕ ως επιβολή περιορισμών.

  • -
  • -

Στις αρχές Δεκεμβρίου, σε αρκετά μέσα ενημέρωσης διαβάσαμε μια αναμφίβολα δυσάρεστη είδηση: «Η Ελβετία θα απαγορεύσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω ενεργειακής κρίσης». Ο τίτλος συχνά συνοδευόταν από λέξεις και φράσεις επιλεγμένες ειδικά για να προκαλούν τρόμο στον αναγνώστη, όπως «είδηση-βόμβα», «απόφαση-σοκ» και «τραβούν την πρίζα στα ηλεκτρικά». Όμως πόσο αλήθεια είναι όλα αυτά;

Η αλήθεια είναι ότι αφορμή για αυτές τις ειδήσεις στάθηκε ένα προτεινόμενο πλάνο μέτρων έκτακτης ανάγκης της ελβετικής κυβέρνησης, για την περίπτωση που η παραγωγή -και αγορά/εισαγωγή- ηλεκτρικής ενέργειας δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Μέτρα που αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν προβλέπεται να υπάρξουν παρά μόνο στο 3ο στάδιο του πιθανού προβλήματος. Ακόμα και τότε όμως, δεν θα πρόκειται για απαγόρευση, αλλά για «περιορισμό της χρήσης τους στις απαραίτητες μετακινήσεις».

Ουσιαστικά, αυτοί οι περιορισμοί θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που το ρεύμα θα είναι τόσο περιζήτητο αγαθό, που η μη εφαρμογή τους θα έχει ως αποτέλεσμα ένα γενικό blackout με πολύ πιο επώδυνες επιπτώσεις για όλη την ελβετική κοινωνία. Οι περιορισμοί αυτοί καταγράφονται επειδή το κράτος λειτουργεί προνοητικά. Εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το χειρότερο, πιο απίθανο σενάριο, για να έχει ένα έτοιμο σχέδιο δράσης αν χρειαστεί. Να όμως που η σωστή προετοιμασία για τα χειρότερα, πλασάρεται από τα μέσα ενημέρωσης ως επιβολή περιορισμών, ως «απαγόρευση».

Electric Car Charging

Φυσικά, τέτοια άρθρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά των πολέμιων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίοι βρίσκουν ένα ακόμα πάτημα για να υποστηρίξουν την άποψή τους ότι τα «μπαταριοκίνητα», όπως τα αποκαλούν πολλοί, είναι μια λάθος επιλογή. Παρότι στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Στις ακραίες συνθήκες ενός blackout σε περιοχή με βαρύ χειμώνα, εννοείται ότι εύχεσαι να έχεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο γκαράζ. Μέσα σε αυτό μπορείς να φορτίσεις τις ηλεκτρικές συσκευές σου, ή ακόμα και να κοιμηθείς με αναμμένη τη θέρμανση όλη τη νύχτα, αν χρειαστεί. Σε τέτοιες συνθήκες, η ανέμελη περιπλάνηση με το αυτοκίνητο είναι το τελευταίο πράγμα που σε απασχολεί, οπότε ούτως ή άλλως δεν θα κάνεις μετακινήσεις «πέρα από τις απαραίτητες», ακόμη κι αν δεν σου επιβάλει κανείς κάποια απαγόρευση.

Όταν όμως ζεις στην Ελλάδα, που στα μέσα Δεκεμβρίου είχαμε ακόμα 20 βαθμούς C και λιακάδα, μπορείς να διαβάζεις άρθρα με εφιαλτικά σενάρια από τις Άλπεις και να σκέφτεσαι «ευτυχώς που δεν έχω ηλεκτρικό, αφού κι εκεί τα απαγορεύουν». Είναι μια άποψη που επιβεβαιώνει τα πιστεύω σου, οπότε βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να διαβαστεί και να αναπαραχθεί. Παρότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Κατεβάστε Δωρεάν την ειδική έκδοση GOELECTRIC, σε Android και iOS.