Γιατί απορρίπτουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

  • -
  • -

Δηλώνω ένοχος για τον προβοκατόρικο τίτλο. Η αλήθεια είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν βιώνουν ξαφνικά κάποια περίοδο απόρριψης. Αντίθετα, η αποδοχή τους διευρύνεται, και φαίνεται ότι κερδίζουν όλο και περισσότερους φίλους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι μένουν έξω από τον «χορό». Εφόσον δεν μιλάμε για τη… Νορβηγία, αλλά για την Ελλάδα ή για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το μερίδιο αγοράς των EV παραμένει μικρό. Οι πιο πολλοί αγοραστές καινούργιων αυτοκινήτων δεν επιλέγουν ηλεκτρικά. Προτιμούν υβριδικά ή συμβατικά μοντέλα βενζίνης και diesel, ή τα λίγα αυτοκίνητα εναλλακτικών καυσίμων που υπάρχουν στην αγορά. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για αυτό; Ποια είναι δηλαδή, επί της ουσίας, τα πιο δύσκολα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ηλεκτρικά μέχρι την καθολική αποδοχή τους;

Αυτό το καλοκαίρι βάλαμε μια σχετική ψηφοφορία στο site για να τα εντοπίσουμε. Για όσους λένε «όχι» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποιος είναι ο κυριότερος λόγος για αυτό; Από τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι το σημαντικότερο εμπόδιο είναι μάλλον το πιο προφανές: η τιμή τους. Το αυξημένο κόστος αγοράς των ηλεκτρικών είναι λόγος απόρριψής τους για το 41% των επισκεπτών μας.

Δείτε ακόμη: 8+1 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τιμή κάτω από 30.000 €

Για την επόμενη θέση, αλλά με μεγάλη διαφορά από το κυρίαρχο ζήτημα της τιμής, κονταροχτυπιούνται δύο προβληματισμοί που σχετίζονται με τη χρήση των EV. Ανάμεσά τους, επικρατεί με μικρή διαφορά η αναμονή για μοντέλα με άλλες μπαταρίες ή μεγαλύτερη αυτονομία, που αφορά ποσοστό 19% του κοινού, ενώ ένα 18% βλέπει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το ελλιπές δίκτυο φόρτισης ή/και την έλλειψη ιδιωτικής θέσης στάθμευσης. Περίμενα ότι αυτό το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο, κλέβοντας «ψήφους» από την τιμή.

Από εκεί και πέρα, ένα ποσοστό 14% του κοινού μας θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιο όφελος από τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και ότι πρόκειται για μια μόδα που αργά ή γρήγορα θα περάσει. Βέβαια, με τις αλλαγές που συντελούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία αυτή την περίοδο για τη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο, ωστόσο μόνο ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι. Αρκετά πιο πίσω και κοντά στο τέλος της κατάταξης βρέθηκε η επιλογή «Δεν τα θεωρώ αξιόπιστα/ασφαλή», με ποσοστό 4,6%. Και είναι λογικό να υπάρχουν αμφιβολίες για αυτά τα θέματα, όπως συμβαίνει κάθε φορά που μια νέα τεχνολογία μπαίνει στη ζωή μας.

Ευτυχώς, την τελευταία θέση της λίστας κατέκτησε η επιλογή που περιμέναμε: «Δεν μου αρέσει η λειτουργία τους». Και πολύ είναι το 2,8% που σημείωσε, αφού είναι δύσκολο να μην αρέσει στον οδηγό ένα σύστημα κίνησης που παρέχει άμεση δύναμη, απόλυτη ησυχία, μηδενικούς κραδασμούς από αλλαγές ταχυτήτων κ.ά. Πιστεύω ότι αρκετοί από όσους ψήφισαν αυτή την επιλογή δεν είχαν εμπειρία από ηλεκτρικό. Είναι το «εμπόδιο» που θα εξαφανιστεί αυτόματα όταν διορθωθούν τα πιο πάνω, πραγματικά σημαντικά εμπόδια.