Chaos η αλήθεια

Η παρουσίαση του Chaos μάλλον δεν ήταν αντάξια της προσμονής που είχε δημιουργήσει η Spyros Panopoulos Automotive το διάστημα που προηγήθηκε.

  • -
  • -

Δεν πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που δεν χαίρονται με τα επιτεύγματα ενός συμπατριώτη τους. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι περίεργοι που λόγω προσωπικών κολλημάτων, αντίθετων συμφερόντων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο μπορεί -ή δεν μπορεί- να φανταστεί κανείς, θα προσπαθήσουν να βάλουν τρικλοποδιά σε μια καλή προσπάθεια του διπλανού τους. Οι περισσότεροι όμως χαιρόμαστε και νιώθουμε υπερήφανοι όταν βλέπουμε ένα προϊόν από τη χώρα μας να προβάλλεται σε όλο τον κόσμο, έναν δικό μας αθλητή να διακρίνεται διεθνώς κ.λπ.

Έτσι, και στην περίπτωση της Spyros Panopoulos Automotive, της νεότευκτης εταιρίας η οποία στις αρχές του 2020 ανακοίνωσε το «ultra-car» Chaos, οι περισσότεροι την προσεγγίσαμε με έκπληξη και περιέργεια, αλλά και με αισιοδοξία και υπερηφάνια. Ποιος Έλληνας δεν θα ήθελε το απόλυτο αυτοκίνητο του πλανήτη να είναι ελληνικό; Ίσως κάποιος που είχε προσωπικές διαφορές με τον εμπνευστή και δημιουργό του Σπύρο Πανόπουλο. Αλλά όχι οι υπόλοιποι, που μάθαμε ότι ένας μηχανικός με επιτυχημένη πορεία στους αγώνες dragster και στο χώρο της βελτίωσης supercars αποφάσισε να εξελίξει και να κατασκευάσει κάτι τόσο ξεχωριστό.

Με την ίδια θετική διάθεση, ανυπομονησία και περιέργεια στηθήκαμε το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου στις οθόνες μας για να παρακολουθήσουμε την αποκάλυψη του Chaos, την οποία είχε ανακοινώσει η SP Automotive ένα μήνα νωρίτερα. Και ήμασταν πολλοί, αφού στις 20:00 που ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση οι επισκέψεις έριξαν το site της εταιρίας. Άλλωστε δεν περίμεναν μόνο Έλληνες το γεγονός, αφού ένα τέτοιο αυτοκίνητο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ανθρώπων του χώρου μας από όλο τον πλανήτη.

Περιμέναμε λοιπόν να δούμε φωτογραφίες ή και video από το αυτοκίνητο που κανονικά θα παρουσιαζόταν στην Έκθεση Γενεύης. Ένα όχημα, προφανώς πρωτότυπο και όχι στην τελική μορφή παραγωγής, αλλά σίγουρα σε... φυσική μορφή. Σε κάποιον χώρο της SP Automotive, ενδεχομένως με κάποιον άνθρωπο να το παρουσιάζει. Αλλά τι είδαμε αντ’ αυτού; Ένα σύνολο από renderings. Ένα ψηφιακό, εικονικό όχημα, τοποθετημένο ψηφιακά σε ένα τυχαίο περιβάλλον. Σύντομα κάποιος ανακάλυψε ότι πρόκειται για έναν εκθεσιακό χώρο στο Ην. Βασίλειο. Άλλος εντόπισε ότι το πίσω παρμπρίζ έχει διαφορετικό σχήμα σε κάποιες από τις φωτογραφίες, και ότι το τιμόνι γράφει... Cahos. Κάποιος βρήκε την εμπρός τριπλή πτέρυγα σε βιβλιοθήκη δωρεάν σχεδίων 3D. Ακόμα και παλιές καταγγελίες για εξαγορά και κλοπή ψεύτικων followers ήρθαν στην επιφάνεια. Αντί για να βρίσκει κι άλλους λόγους για να χαρεί και να γιορτάσει, το κοινό άρχισε να βρίσκει σφάλματα στο αφήγημα της SP Automotive, αφού το υλικό που τελικά παρουσιάστηκε ήταν κατώτερο των προσδοκιών.

Chaos

Σήμερα, μια μέρα μετά την αποκάλυψη του Chaos, φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί ένα λίγο διαφορετικό... χάος από αυτό που περίμενε ο Σπύρος Πανόπουλος. Αυτοί που έχουν απογοητευθεί από την εξέλιξη της υπόθεσης και πιστεύουν ότι πραγματικό αυτοκίνητο δεν υπάρχει, ολοένα και αυξάνονται. Η αισιοδοξία έχει αρχίσει να δίνει τη θέση της στην απογοήτευση, στην αμφιβολία και, φυσικά, στο διαδικτυακό τρολάρισμα. Και χρειάζεται μια αρκετά σοβαρή αντιμετώπιση από την πλευρά της SP Automotive για να αντιστραφεί αυτή η πορεία.

Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στο επίπεδο του τρολαρίσματος. Θέλουμε η εταιρία να ανοίξει τα χαρτιά της και να μας παρουσιάσει ό,τι έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα. Κάποιο όχημα σε πρωτότυπη μορφή, κάποιο «μουλάρι» εξέλιξης, τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις της κ.λπ. Όχι σχέδια σε υπολογιστή, αλλά αποτελέσματα. Και θα το προσπαθήσουμε. Είναι στο χέρι του Σπύρου να μας αποδείξει ότι το «η» στον τίτλο αυτού του άρθρο πράγματι δεν είναι διαζευτικό, και δεν χρειάζεται τόνο. Ότι το Chaos δεν βρίσκεται απέναντι από την αλήθεια, αλλά ότι συνυπάρχουν.