Ταξίδι στο Εξωτερικό

Η ώρα για το πολυπόθητο ταξίδι εκτός συνόρων πλησιάζει. Το όχημα σας έρχεται να συμπληρώσει το κέφι για μια τέτοια εμπειρία. Τι χρειάζεται να προσέξετε όμως, πριν αποχωριστείτε το ελληνικό οδικό δίκτυο;

  • -
  • -

Πολλές μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες μπορούν να μετατρέψουν ένα οδικό ταξίδι στο εξωτερικό, από μια ευχάριστη εμπειρία σε πραγματικό πονοκέφαλο. Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, οπότε και η κατάλληλη προετοιμασία αποτελεί βασική ανάγκη για ένα ξένοιαστο ταξίδι.

 

Πιο αναλυτικά:

  • Αφού πήρες την απόφαση για το ταξίδι, δεν μένει παρά να προετοιμάσεις το αυτοκίνητο σου. Ένας ολοκληρωμένος τεχνικός έλεγχος, ελαστικά σε καλή κατάσταση και ένα «γερό» service είναι απαραίτητα για τα χιλιόμετρα του ταξιδιού που ξεκινά.

 

  • Ο διεξοδικός έλεγχος και προγραμματισμός της διαδρομής, των στάσεων και του τελικού προορισμού σκαρφαλώνει στην κορυφή της λίστας κάθε οδηγού ταξιδευτή. Το σωστό χρονοδιάγραμμα και η σοφή επιλογή της διαδρομής γλιτώνουν σημαντικό χρόνο και γκρίνια. Ένα λειτουργικό και σωστά διαβασμένο σύστημα πλοήγησης μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι. Για τη φάση του σχεδιασμού ο δικτυακός τόπος της Michelin λύνει από πολλά σταυρόλεξα με τους παραδοσιακούς χάρτες. Αν σκοπεύεις να διανυκτερεύσεις ή να ξεκουραστείς στη διαδρομή, βρες στη διαδρομή σου τα κατάλληλα διαμορφωμένα παρκινγκ.

 

  • Μάθε τα κουσούρια των δρόμων και του Κ.Ο.Κ στις χώρες που θα κινηθείς. Αν βγεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης , μπες στο elpa.gr για να μάθεις τη διαδικασία για τα απαραίτητα έγγραφα. Από την ασφαλιστική σας εταιρεία πρέπει να προμηθευτείτε την λεγόμενη πράσινη κάρτα. Σημαντικό είναι η Οδική Βοήθεια που διαθέτεις, πρέπει να έχει κάλυψη και στο εξωτερικό για κάθε συμβάν.

 

  • Μάζεψε όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα που μπορείς να χρειαστείς π.χ πρεσβείες, ασφαλιστική εταιρεία κ.τ.λ στις χώρες που θα μείνεις ή θα διασχίσεις. Το φουλάρισμα με καύσιμο είναι συνήθως self-service στο εξωτερικό. Μετά μπαίνετε στο κατάστημα και καταθέτετε το αντίτιμο.

 

  • Κάνε μια έρευνα γύρω από τα όρια ταχύτητας και τις συνήθειες της αστυνομίας στις χώρες που θα κινηθείς. Εμπειρίες από πρόσφατους γνωστούς ταξιδιώτες και οι πληροφορίες που μπορείτε να αλιεύσετε στο internet αποτελούν βασικό μπούσουλα. Εννοείται η ζώνη ασφαλείας θεωρείται δεδομένο αξεσουάρ για το ταξίδι, καθώς και η οδήγηση χωρίς επήρεια αλκοόλ.

 

  • Ενημερώσου για τον καιρό τις ημέρες που θα κινηθείς σε κάθε χώρα που θα ταξιδείς. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή, ενώ ο βαρύς χειμώνας, η χιονόπτωση ή ο πάγος ίσως απαιτήσει αλυσίδες ή χειμερινά ελαστικά.