Ασφάλιση αυτοκινήτου

Επιλέγοντας φθηνό ασφάλιστρο

  • -
  • -

Το ασφάλιστρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάγια έξοδα του αυτοκινήτου μας. Και να σκεφτείτε πως στην Ελλάδα το κόστος ασφάλισης των ΙΧ κυμαίνεται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στοιχεία 2005: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, www.eaee.gr).

Εντωμεταξύ, στα μέσα του 2009 όλοι οι οδηγοί «βιώσαμε» σημαντικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα, ενώ μέχρι το 2012 θα έρθουν δυο ακόμη κύματα αυξήσεων. Αυτό οφείλεται στο ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α., www.pisc.gr) αποφάσισε να αυξήσει τα κατώτερα όρια κάλυψης σε τρεις φάσεις, δεδομένου πως η Ελλάδα πρέπει να συμορφωθεί με την 5η Κοινοτική Οδηγία http://www.parliament.cy/parliamentGR/008_05c/008_05_2229.htm. Η πρώτη έγινε την 1η Ιουνίου 2009, ενώ οι επόμενες δυο θα εφαρμοστούν την 1η Δεκεμβρίου 2010 και την 1η Ιουνίου 2012 αντίστοιχα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το φθινόπωρο του 2009 αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες βάλανε λουκέτο. Πως μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε χαμηλό ασφάλιστρο για το αυτοκίνητό μας, επιλέγοντας ταυτόχρονα μια αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρεία; Ακολουθείστε τις συμβουλές μας βήμα-βήμα και δεν θα χάσετε.

Επιλέξτε εσείς ασφαλιστική εταιρεία

Πολλές αντιπροσωπείες καινούργιων και εμπορίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στην περίπτωση αγοράς με δάνειο επιβάλλουν στον αγοραστή την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζονται. Μην πέφτετε στην παγίδα. Μπορείτε να ασφαλιστείτε όπου εσείς θέλετε, όπου δηλαδή σας συμφέρει καλύτερα.

Καλύψτε τα απαραίτητα

Δημιουργήστε μια λίστα με τις καλύψεις που χρειάζεστε, και μόνον αυτές. Για παράδειγμα, σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο η κάλυψη της οδικής βοήθειας δεν έχει νόημα, αφού οι περισσότερες αντιπροσωπείες την προσφέρουν δωρεάν στα μοντέλα τους για τα πρώτα 2-3 χρόνια μετά την αγορά. Κάποιος που ζει στο κέντρο της Αθήνας από την άλλη, επιβάλλεται να επιλέξει την κάλυψη από τρομοκρατικές ενέργειες και κακόβουλες πράξεις.

Έρευνα αγοράς

Αφού συντάξατε τη λίστα με τις καλύψεις, κάντε μια τηλεφωνική έρευνα αγοράς σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ρωτήστε και για τυχόν πακέτα προσφορών. Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τα γραφεία ανεξάρτητων ασφαλιστών στην περιοχή σας. Μπορεί εκεί να πετύχετε ακόμη καλύτερο ασφάλιστρο.

Αφάλιση on-line

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προσφέρουν έκπτωση (5-10%) σε όσους ασφαλίζονται μέσω της ιστοσελίδας τους. Εφόσον είστε εξοικειωμένος με το internet, κάντε μια on-line έρευνα αγοράς. Ψάξτε επίσης για ιστοσελίδες μεσιτών που συνεργάζονται με πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και προτείνουν συμβόλαια, από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας συμφέρει (π.χ. www.asfalistra.gr, www.e-asfalisou.gr, www.e-asfalisi.gr).

Πιέστε για το Bonus-Malus

Αν και υπάρχουν κανόνες που διέπουν την κατάταξη κάθε ασφαλιζόμενου στην κλίμακα Bonus-Malus, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το παζάρι με τον ασφαλιστή φέρνει αποτέλεσμα. Αν ενταχθείτε στο χαμηλότερο Bonus-Malus μπορείτε να πετύχετε έως και 40% φτηνότερο ασφάλιστρο.

Ασφάλιση στην περιφέρεια

Τα ασφάλιστρα δεν είναι ίδια σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όσο πιο μακριά μένει κανείς από μεγάλα αστικά κέντρα, τόσο φτηνότερο ασφάλιστρο πληρώνει. Αν λοιπόν δηλώσετε -και μπορείτε να το αποδείξετε βεβαίως- πως είστε κάτοικος της περιφέρειας, μπορείτε να πετύχετε σημαντικά καλύτερη τιμή, έως και 25%.

Διατηρήστε χαμηλά το ασφάλιστρο

Δεν αρκεί να εξασφαλίσετε ένα φτηνό ασφάλιστρο, πρέπει και να το διατηρήσετε. Για παράδειγμα, ζητάτε κάθε χρόνο την αναπροσαρμογή της αγοραστικής αξίας του αυτοκινήτου σας. Ακόμη, σε μικροατυχήματα με δική σας υπαιτιότητα στα οποία το κόστος δεν ξεπερνά 100-150 ευρώ, ρωτήστε τον ασφαλιστή σας αν σας συμφέρει να κάνετε δήλωση ή να καλύψετε τη ζημιά από την τσέπη σας. Ενδεχομένως η αύξηση στο ασφάλιστρο για τα επόμενα δυο χρόνια να είναι τελικά μεγαλύτερη.