Πρώτη οδήγηση: Opel Crossland X

Ένα ακόμα crossover με υψηλή νοημοσύνη στην κλάση B

  • -
  • -
με μια ματιά

Κόμπακτ αλλά και ευρύχωρο, πλήρες και αποδοτικό το Crossland Χ αναλαμβάνει την εισαγωγή στην crossover γκάμα της Opel. Εκδρομική διάθεση σε αστική εκτέλεση και τεχνολογία από τον αφρό της εποχής.


Όταν ακούς Βενετία η σκέψη σου ταξιδεύει σε κανάλια με γόνδολες και σε μια πολιτεία ιστορικό διόραμα που γοητεύει τον επισκέπτη. Χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησιά που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, και φυσικά κάπου εδώ οφείλουμε να αλλάξουμε θέμα γιατί η σχέση μας με την Βενετία αυτή τη φορά περιορίστηκε στη θέα από ψηλά, κοιτώντας από το παράθυρο της πτήσης. Σκοπός της επίσκεψης άλλωστε δεν είναι τουριστικός, αλλά η νέα crossover πρόταση της Opel.

GenerationX

Το Mokka X έκανε την αρχή και τη συνέχεια στην crossover γκάμα της Opel αναλαμβάνει το φρέσκο κουλούρι, Crossland X. Συγκριτικά με το Mokka X, που διατίθεται με προαιρετική τετρακίνηση για περιστασιακή χρήση εκτός δρόμου, το νέο Crossland X έρχεται αποκλειστικά προσθιοκίνητο με αστικό προσανατολισμό και έμφαση την πρακτικότητα που του δίνουν οι διαστάσεις και η χωροταξική μελέτη. Με μήκος 4.210 mm, είναι 160 mm μικρότερο από ένα Astra και 100 mm ψηλότερο, ενώ το εκδρομικό στιλ τονίζεται περισσότερο σε εικόνα π.χ. ποδιές σε απόχρωση αλουμινίου και άβαφα προστατευτικά που τριγυρίζουν το αμάξωμα και λιγότερο σε ουσία. Παρόλα αυτά το πάτωμα έχει λίγο παραπάνω αέρα από το έδαφος σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο για να κάνει το εκδρομικό κομμάτι λιγότερο αγχωτικό.

Το Crossland X χτίζεται πάνω στην πλατφόρμα του ομίλου PSA που συναντάμε και στο 2008, μόνο που εδώ η Opel έδωσε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στις πολυμορφικές δυνατότητες του εσωτερικού. Σχεδιαστικά άλλωστε παντρεύει με MPV στοιχεία το νεότερο κόμπακτ crossover της, κάτι που προκύπτει από το υψηλό ανάστημα του αμαξώματος. Δυο χρωμιωμένες λεπίδες τρέχουν μέσα από το σήμα του κατασκευαστή, έως τα φώτα (με LED ημέρας και προβολείς Full LED), ενώ λεπτομέρειες που προσδίδουν μοντέρνο δυναμισμό από την «πένα» των σχεδιαστών προκύπτουν από τα νεύρα σε καπό και πόρτες, από τις διχρωμίες, αλλά και από την αιωρούμενη οροφή τύπου Adam.

Φυσικά η έμπνευση δεν σταματά στο εξωτερικό αλλά συνεχίζεται και στα ενδότερα, όπου διαπιστώνεις ότι βρίσκεσαι σε ένα ευχάριστο φωτεινό και καλοφτιαγμένο σαλόνι με ένα κομψό και μοντέρνο ταμπλό να «τρέχει» πίσω από το τιμόνι. Οι επιβάτες κάθονται ψηλά με όφελος μια εποπτική ορατότητα ενώ η προαιρετική πανοραμική κρυστάλλινη οροφή απογειώνει τη διάθεση και την αίσθηση ευρυχωρίας. Επιπλέον, το νέο μοντέλο συνοδεύεται από εξαιρετικές καινοτομίες που κάνουν την καθημερινή οδήγηση ασφαλέστερη, πιο άνετη και ευκολότερη. Το τεχνολογικό πακέτο περιλαμβάνει κάθε σύγχρονο σύστημα που συμβάλει στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια, αλλά και αντίστοιχες υπηρεσίες ψυχαγωγίας.

Μερικά παραδείγματα είναι τα συστήματα για αναγνώριση: επικείμενης σύγκρουσης με ανίχνευση πεζού, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, κόπωσης οδηγού, παρέκκλισης λωρίδας, οδικής σήμανσης και πλαϊνού τυφλού σημείου. Το head up display και η πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας 180Ο μαζί με σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος, είναι μέσα στο ρεπερτόριο εξοπλισμού, όπως και το συμβατό με Apple και Android IntelliLink infotainment που προσφέρεται με έγχρωμη οθόνη αφής 8’’. Στα επιπλέον πλεονεκτήματα, η ασύρματη επαγωγική φόρτιση σε συμβατά smartphones αλλά και η συνδεσιμότητα Opel OnStar με Wi-Fi Hotspot και χρήσιμες υπηρεσίες ενημέρωσης και βοήθειας. Πέρα από τις σύγχρονες παροχές όμως το Crossland X θα εκτιμηθεί για την ευρυχωρία της καμπίνας που προσφέρει από τη μια το μεταξόνιο των 2.604 mm και από την άλλη τα ατομικά πίσω καθίσματα που σύρονται εμπρός πίσω έως 150 mm. Ανάλογα με τη θέση τους ο χώρος αποσκευών παίζει από 410 έως 520 λίτρα μέσα σε δευτερόλεπτα ενώ με πλήρη αναδίπλωση φτάνει τα 1.255 lt.

Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο

Με τον υπερτροφοδοτούμενο 3κυλινδρο ECOTEC των 1,2 λίτρων και με το αυτόματο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, η γνωριμία με το Crossland Χ είχε την ευχάριστη πλευρά της σουλατσάροντας στο επαρχιακό δίκτυο ανάμεσα σε πεδινά και ορεινά αμπέλια. Σε εκδρομικό ρυθμό και με την εποπτεία από ψηλά που προφέρει η θέση οδήγησης η διαδρομή ήταν κομμένη στα μέτρα του, τόσο για να σε μεταφέρει σβέλτα και με ασφάλεια όσο και για να ικανοποιήσει τους επιβάτες με την άνεση και προσεγμένη ηχομόνωση και κύλιση. Οι 110 ίπποι και τα 205 Nm ροπής μεταφέρουν αξιοπρεπέστατα τα σχεδόν 1.300 κιλά και δείχνουν ότι δεν θα τα βρουν μπαστούνια με πλήρη φόρτο.

Αν ψάχνεις βέβαια επιδόσεις τα 187 km/h τελικής ταχύτητας και τα 11.8’’ για τα 0-100 km/h, μπορούν να βελτιωθούν στην ισχυρότερη κατά 20 ίππους έκδοση, με 6άρι μηχανικό κιβώτιο (τελική ταχύτητα 206 km/h, 0-100 km/h σε 9.1’’). Υπάρχει φυσικά και ατμοσφαιρική εκδοχή του 3κυλινδρου 1200άρη με 5άρι μηχανικό κιβώτιο και 81 ίππους, ενώ και δυο εκδόσεις turbodiesel που από 1.6 lt αποδίδουν 99 και 120 ίππους. Αναμενόμενα απούσα η κοφτερή συμπεριφορά, όπως και η αστραπιαία απόκριση από χειριστήρια και κιβώτιο, αλλά δεν ενοχλεί γιατί τα αντικαθιστά με μια φιλική αποτελεσματικότητα που είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Το νέο Crossland X δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας και σύντομα θα ακολουθήσει αναλυτικότερη παρουσίαση. 

συμπέρασμα

Μετά το ήδη γνώριμο στο κοινό Mokka X, η crossover δημιουργικότητα της Opel για το 2017 θα κλείσει με το Grandland Χ με ονομασία που δηλώνει την μεγαλοπρέπεια του, ενώ ήδη η γραμμή παραγωγής στην Σαραγόσα της Ισπανίας «ξεφουρνίζει» φρεσκότατα Crossland X. Ο λόγος για το νεότερο μέλος της οικογένειας Χ που τοποθετείται στην κλάση B, ακολουθεί τα εκδρομικά χνάρια της κατηγορίας του και ταυτόχρονα σερβίρει χωροταξικές λύσεις και γενναιόδωρο πακέτο εξοπλισμού και τεχνολογιών. Η Opel χτίζει σιγά σιγά την crossover γκάμα της και το Crossland X βάζει θεμέλια για δυναμικό αγοραστικό ενδιαφέρον.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...