Παρουσιάστηκε το νέο Audi Q5 (video)

Ελαφρύτερο και πιο επιθετικό στη νέα γενιά του

  • -
  • -

Με επιρροές από το μεγαλύτερο Q7, το εντελώς νέο Audi Q5 έρχεται να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στην κατηγορία και να διατηρήσει τα κεκτημένα που το ήθελαν ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού. Κατά την πάγια τακτική της Audi και το νέο Q5 ακολουθεί τις ήπιες αλλαγές όσον αφορά τη σχεδιαστική του προσέγγιση, με σαφείς αναφορές στον προκάτοχό του.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η νέα πλατφόρμα MLB evo που συναντάμε και σε άλλες εκτελέσεις της εταιρείας όπως το μεγάλο αδελφάκι του το Q7 αλλά και το νέο A4. Από τη νέα αρχιτεκτονική το Q5 βγήκε ωφελημένο όσον αφορά το βάρος του κατά 90 κιλά. Ωστόσο, παρά το μικρότερο βάρος είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις με μήκος 4,66 m πλάτος 1,89 m και ύψος 1,66 m, με το μεταξόνιο του να αγγίζει τα 2,82 m.


Ο χώρος αποσκευών που κυμαίνεται από τα 550 έως τα 610 λίτρα είναι κατά 10 λίτρα μεγαλύτερο σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης γενιάς, ενώ μπορεί αν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα να φτάσει τα 1.550 λίτρα. Στο εσωτερικό θα βολευτούν με άνεση πέντε άτομα, με τις εντυπώσεις να κλέβει η νέα οθόνη επτά ιντσών στο βασικό εξοπλισμό ή 8,3 αν επιλέξετε τα έξτρα, που στέκεται πάνω στο ταμπλό. Ο έλεγχός του γίνεται με αφή ή από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα ή μέσω επαφής στο touch pad, ενώ ως έξτρα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του Virtual Cockpit. Η λίστα των έξτρα είναι γεμάτη καλούδια όπως το σύστημα ήχου της Bang&Olufsen και σύστημα ψυχαγωγίας για τους πίσω με οθόνες.

Η γκάμα των κινητήρων του νέου Audi Q5 περιλαμβάνει τέσσερις diesel TDI και ένα βενζίνης TFSI. Αυτοί έχουν αυξημένη ισχύ μέχρι και 27 ίππους, αλλά και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα ο 2.0 TDI αποδίδει 150, 163 και 190 ίππους αντίστοιχα, ανάλογα με την έκδοση. Η έκδοση βενζίνης 2.0 TFSI με απόδοση 252 ίππων χαρίζει στο Q5 επιτάχυνση από 0-100 km/h σε 6,8 sec ενώ περιορίζει τις εκπομπές CO2 στα 154 gr/km. Στην κορυφή της γκάμας τοποθετείται ο μεγάλος 3.0 TDI με απόδοση 286 ίππων και 620 Nm ροπής.



Όσον αφορά τα κιβώτια ταχυτήτων υπάρχουν διαθέσιμα ένα χειροκίνητο έξι σχέσεων και δύο αυτόματα, ένα 7άρι S tronic και ένα 8άρι tiptronic με paddles αλλαγών πίσω από το τιμόνι. Η μετάδοση στις εκδόσεις 2.0 TDI με 163 και 190 ίππους περνάει στους τέσσερις τροχούς, ενώ ως έξτρα το σύστημα quattro μπορεί να τοποθετηθεί και στη βασική έκδοση με τους 150 ίππους.

Η ανάρτηση του νέου Q5 αποτελείται από πέντε συνδέσμους εμπρός και πίσω, όπου συναντάμε και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, ίδια με αυτά που έχει το A4. Επιπλέον, διαθέσιμη θα είναι και η αερανάρτηση ως έξτρα. Η πωλήσεις του νέου Audi Q5 θα ξεκινήσουν από τις αρχές του νέου έτους, με τα επίπεδα εξοπλισμού να είναι πέντε και τα χρώματα 14. Η συναρμολόγηση του νέου Audi Q5 θα γίνεται στο Μεξικό, με τη βασική έκδοση του μοντέλου να ξεκινά από τα 45.100 ευρώ στη Γερμανία.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...