Tesla και New York Times στα ...άκρα

Στα δικαστήρια για δημοσίευμα της εφημερίδας

  • -
  • -

«Πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ της Tesla και των New York Times εξαιτίας δημοσιεύματος που αφορά τη δοκιμή ενός Model S από δημοσιογράφο. O πρόεδρος της Tesla, Elon Musk, δεν ήθελε να μείνει χωρίς απάντηση το συκοφαντικό για την εταιρεία δημοσίευμα και έκανε τα δέοντα.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο δημοσιογράφος John Broder  πήρε για δοκιμή ένα Model S για να ακολουθήσει το δίκτυο των σταθμών φόρτισης που έχει δημιουργήσει η Tesla στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ σε μια διαδρομή 550 μιλίων. Τελικά ο συντάκτης ζήτησε οδική βοήθεια όταν ακινητοποιήθηκε αφού εξαντλήθηκαν οι μπαταρίες πριν καταφλερει να φτάσει στον τελικό προορισμό. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το Model S έμεινε από μπαταρίες παρόλο που ο ίδιος ακολούθησε τις συμβουλές για οικονομική οδήγηση και έκανε λελογισμένη χρήσης του συστήματος θέρμανσης της καμπίνας που καταναλώνει πολύ ενέργεια στους χειμερινούς μήνες.

Λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο Elon Musk εξαπέλυσε τα "πυρά" του και κατηγόρησε την εφημερίδα για κακόβουλο άρθρο, ανακοινώνοντας ότι όλα τα αυτοκίνητα που δίνονται στην Τύπο έχουν καταγραφέα δεδομένων και αποθηκεύονται αρκετά στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία του αυτοκινήτου. Ο Musk παρέθεσε μια σειρά από «περίεργες» ενέργειες του δημοσιογράφου κατά το test drive που σκοπό είχαν την εξάντληση των μπαταριών, ενώ διέψευσε το άρθρο αντιπαραβάλλοντας τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου με τα αποθηκευμένα δεδομένα από τον υπολογιστή του Model S. Μάλιστα ο Musk υποστήριξε ότι ο Broder ποτέ δεν φόρτισε 100% τις μπαταρίες, αλλά 90% στην πρώτη στάση, 72% στη δεύτερη και μόλις 28% στην τρίτη, ενώ οδήγησε για 800 μέτρα κάνοντας κύκλους μέσα σε ένα parking περιμένοντας να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο λόγω φορτίου.

Από την άλλη ο Broder απάντησε στις κατηγορίες του Προέδρου της Tesla, κάνοντας λόγο για απουσία λεπτομερούς πληροφόρησης για το σωστό τρόπο χρήσης του αυτοκινήτου, την επιρροή των χαμηλών θερμοκρασιών στην απόδοση των μπαταριών και του τρόπου φόρτισης στους σταθμούς. Επίσης έκανε λόγο για κακή καθοδήγηση δια τηλεφώνου από τα στελέχη της Tesla όταν τους κάλεσε για να του δώσουν οδηγίες. Για δικαιολογήσει την τρίτη φόρτιση στο 28%, ο Broder είπε απλά ότι για απομείναντα χιλιόμετρα της τελευταίας διαδρομής, η συμβουλή που πήρε τηλεφωνικά, ήταν να φορτίσει για μία μόνο ώρα το αυτοκίνητο, καθώς η ενέργεια θα έφτανε για τα 98 χιλιόμετρα. Και μάλιστα εξήγησε ότι τα 800 μέτρα που έκανε στο σταθμό αυτοκινήτων του Milford ήταν μέχρι να εντοπίσει μέσα στη νύχτα το σταθμό φόρτισης της Tesla για τον οποίο δεν υπήρχαν οι απαραίτητες φωτεινές σημάνσεις.
Τελικά το Model S χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί στο τέλος της διαδρομής και η New York Times κι η Tesla να αναζητήσουν το δίκιο τους στα δικαστήρια.



Διανύοντας το 182ο μίλι της διαδρομής ο Broder ισχυρίστηκε ότι χαμήλωσε τη θερμοκρασία της καμπίνας για να εξοικονομήσει ενέργεια όμως η καταγραφή σύμφωνα με την Tesla δείχνει το αντίθετο.


Το ποσοστό κατά τις τρεις φορτίσεις που πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος των New York Times.


Η καταγραφή των τελευταίων 6 μιλίων πριν ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο.


Η αντίκρουση του δημοσιεύματος από την Tesla


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...