ROUTE 2012: Στο δρόμο της επιστροφής

Ιδού η απορία: παίρνουμε τον προγραμματισμένο δρόμο της επιστροφής, ή συνεχίζουμε για Τεχεράνη προσθέτοντας άλλα 1.234 km στο ταξίδι μας;

  • -
  • -
σχόλιο

Η λέξη unan (Ίωνες) ανοίγει πόρτες και φτιάχνει χαμογελά και σε αυτή τη μεριά του κόσμου!

Δημοσθένης Λουκίσας


Read the ENGLISH version


Η παρέα μας είχε μελαγχολικό ξύπνημα την 6η μέρα του Route 2012 – πρέπει να πάρουν πια το δρόμο της επιστροφής: “Σε όλες τις πόλεις που επισκεφθήκαμε τις τελευταίες μέρες, κάθε φορά που ξυπνούσαμε ένα πράγμα είχαμε πάντα στη σκέψη μας: να μπορούσαμε να μείνουμε άλλη μια μέρα! Σήμερα όμως είχαμε κάτι άλλο... Την επιστροφή! Καλά πηγαίναμε ως τώρα, μόνο που πλέον πρέπει να πάμε προς τα πίσω. Στην είσοδο της Τιφλίδας υπάρχει ταμπέλα που λέει ότι για Μπακού η απόσταση είναι 840 km και για Τεχεράνη 1.234 km! Όταν ερχόμενοι την είδαμε, κοιταχτήκαμε με νόημα αλλά η φωνή της λογικής μάζεψε τη σκέψη μας. Και εντάξει, καλά πας! Πως γυρίζεις όμως;

Το πρωινό μας στο Tbilisi House το περάσαμε με τον Tata (Γεωργία), τον Abba (Σουηδία) και τη γλυκύτατη Naza (Τουρκμενιστάν) και αφού συζητήσαμε αρκετά για ταξίδια, ανθρώπους και λαούς, βρεθήκαμε να μιλάμε για το Ford Focus 1.0 Ecoboost, με τον Tata να μένει έκπληκτο με τις δυνατότητες του αυτοκινήτου και να θέλει οπωσδήποτε test drive!

Αποφασίσαμε να διανυκτερεύσουμε στη Σαμψούντα 980 χιλιόμετρα μακριά. Έτσι, μετά από μια σύντομη πρωινή βόλτα στο κέντρο της Τιφλίδας, πήραμε τον εθνικό δρόμο προς τα πίσω. Στο Zestafoni σταματήσαμε να πλύνουμε λίγο το Ford που λερώθηκε από τη χτεσινή βροχή και, ακόμα και εδώ, κάναμε φίλους αμέσως! Κάναμε πολλές στάσεις για φωτογραφίες και βίντεο και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλους Γεωργιανούς. Το απόγευμα, κεράσαμε τσίπουρο που κουβαλάμε από την Ελλάδα μια παρέα 60ρηδων στο χωριό Lanchkuti και το βρήκαν δυνατό. Η λέξη unan (Ίωνες) ανοίγει πόρτες και φτιάχνει χαμογελά και σε αυτή τη μεριά του κόσμου! Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι αγελάδες δεν είναι τα μοναδικά ζώα που περνάνε το δρόμο και είναι γεγονός ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή η οδήγηση εδώ. Περιμένουν όλοι τον καινούργιο δρόμο που θα τελειώσει το 2017.

Το ηλιοβασίλεμα ήταν μαγικό και μας βρήκε έξω από το Μπατούμι, στα παραλία της Μαύρης Θάλασσας. Από εκεί και πέρα ο στόχος ήταν να γράψουμε χιλιόμετρα και ο παραλιακός δρόμος από τα σύνορα Γεωργίας-Τουρκίας μέχρι την Σαμψούντα είναι ιδανικός! Παραλιακός δρόμος δυο λωρίδων με ΛΕΑ ανά ρεύμα, καινούργιος ασφαλτοτάπητας, ανοιχτές στροφές και το Focus ταξίδευε με 130 km/h στις 3000 στροφές . Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι μόνο 1.000 κυβικά – μάλλον με 1600αάρι μοιάζει! Σύντομα έφτασε η ώρα της ξεκούρασης! Διανυκτερεύσαμε στην παραλία της Σαμψούντας σε δωμάτιο με θέα στη Μαύρη Θάλασσα. Θέα που μας κράτησε ξάγρυπνους μέχρι τις 4 το πρωί, να συλλέγουμε εικόνες και να ακούμε τον ιμάμη να καλεί σε προσευχή, υπενθυμίζοντάς μας που βρισκόμαστε!”

VIDEOS

Route 2012_Greece - Turkey - Georgia

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...