Σωστά και λάθος με κιβώτια διπλού συμπλέκτη (video)

5 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη. Δες τι πρέπει να προσέχεις!

  • -
  • -

Τα αυτόματα κιβώτια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και αποτελούν πλέον επιλογή πολλών αγοραστών. Επειδή όμως μπήκαν ξαφνικά και λειτουργούν… αυτόματα, σχηματίζουμε την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να ξέρουμε κάτι παραπάνω από τα προφανή που έχουν να κάνουν με τη θέση που πρέπει να τοποθετήσουμε τον επιλογέα.

Σε αυτό το θέμα εξετάζουμε αυτά που πρέπει να προσέχουμε σε ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη. Ομολογουμένως είναι εξελιγμένα σε τέτοιο βαθμό που συγχωρούν πολλά από τα πιθανά λάθη που κάνουμε κατά τη χρήση τους, αλλά αν γνωρίζουμε πραγματικά τι πρέπει να αποφύγουμε θα παρατείνουμε σημαντικά τη ζωή τους και θα αποφύγουμε τα περιττά έξοδα.

Ένας μηχανολόγος ανέλαβε να μας εξηγήσει αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί τα πέντε πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγουμε για να διατηρήσουμε το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη σε καλή κατάσταση. Ως αυτοκίνητο αναφοράς χρησιμοποιείται ένα Hyundai Tucson με κινητήρα τούρμπο βενζίνης 1,6 λίτρων και φυσικά το αυτόματο διπλού συμπλέκτη κιβώτιο με επτά σχέσεις.


Με λίγα λόγια θα σας παρουσιάσουμε τα σημεία στα οποία αναφέρεται το θέμα. Αρχικά, δεν χρειάζεται να επιλέγουμε τη θέση N όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται. Γιατί μπορεί στο μυαλό μας να υπάρχει η άποψη ότι το κιβώτιο «ζορίζεται» προσπαθώντας να ξεκινήσει όταν εμείς έχουμε σταματήσει για παράδειγμα σε ένα φανάρι. Η αλήθεια είναι ότι τα σύγχρονα κιβώτια διπλού συμπλέκτη είναι τόσο «έξυπνα» που αποσυμπλέκουν τους δύο δίσκους όταν το αυτοκίνητο σταματήσει και έτσι δεν προκαλούνται τριβές και κατ’ επέκταση φθορά στο κιβώτιο.

Ένα άλλο θέμα είναι η εκκίνηση. Δεν θα πρέπει να ξεκινάμε διστακτικά και αφήνοντας σταδιακά το φρένο. Σε αυτή την περίπτωση το κιβώτιο προσπαθεί να πάει το αυτοκίνητο εμπρός και εμείς το κόβουμε με το φρένο. Έτσι, αυξάνεται η θερμοκρασία του κιβωτίου και φυσικά προκαλούνται φθορές. Πιο ευαίσθητα είναι τα νέου ξηρού τύπου κιβώτια διπλού συμπλέκτη που δεν χρησιμοποιούν υγρά και αν και έχουν άλλα πλεονεκτήματα (όπως μικρότερο όγκο και βάρος) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ίδιο αποτελεσματικά τη θερμοκρασία που προκαλείται από την τριβή.

Άρα ξεκινούμε αποφασιστικά, αφήνοντας εντελώς το πεντάλ του φρένου και πατώντας αμέσως μετά το γκάζι, όχι όμως απότομα. Για να γίνεται αυτό όσο δυνατόν καλύτερα θα πρέπει να «διαβάζετε» την κίνηση και να υπολογίζετε την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, έτσι ώστε όταν ξεκινήσετε να μην χρειαστεί να σταματήσετε αμέσως.

Το επόμενο που πρέπει να προσέχουμε είναι η «λογική». Τα κιβώτια έχουν μια «λογική» προσπαθώντας να ακολουθήσουν αυτά που κάνετε με τον καλύτερο τρόπο προβλέποντας την επόμενη κίνηση. Έτσι, αν το αυτοκίνητο επιταχύνει τότε αυτά υπολογίζουν ότι πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα, ή αντιστρόφως όταν επιβραδύνει κατεβάζουν. Έτσι, δεν είναι σωστό να κάνετε το αντίθετο, δηλαδή όταν επιταχύνει να προσπαθήσετε να κατεβάσετε ταχύτητα, ή όταν πατάτε φρένο να θέλετε να ανεβάσετε ταχύτητα.

Φυσικά αυτό που δεν είναι καθόλου καλό για τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη είναι η άσκοπη καταπόνηση που προκύπτει από την ταυτόχρονη χρήση των πεντάλ του φρένου και του γκαζιού. Κανονικά θα πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά στα κιβώτια ξηρού τύπου, όπου εκεί η θερμοκρασία ανεβαίνει περισσότερο από ότι στα άλλα με τα υγρά, μειώνοντας έτσι σημαντικά την απόδοσή τους. Αν το επιχειρήσετε θα πρέπει ο χρόνος που θα μείνετε ταυτόχρονα στο φρένο και το γκάζι να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...