Αυτό είναι το νέο Volkswagen Tiguan

Το πρώτο SUV του Volkswagen Group που βασίζεται στην πλατφόρμα MQB

  • -
  • -

Μετά από αρκετά χρόνια, η Volkswagen αποκάλυψε τη νέα γενιά του compact SUV της γερμανικής μάρκας, η οποία θα κάνει το ντεμπούτο της στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης. Το νέο Tiguan διαθέτει μία φρέσκια σχεδίαση και ξεχωρίζει από την απερχόμενη γενιά, ενώ βασίζεται πλέον στην γνωστή πλατφόρμα του ομίλου MQB. Έμπνευση αποτέλεσε και το πρωτότυπο Cross Coupe GTE, που είχε παρουσιαστεί στις αρχές του χρόνου, ωστόσο δεν «παράτησε» τη γνώριμη σχεδιαστική γλώσσα της φίρμας.

Το νέο Volkswagen Tiguan είναι 60mm μακρύτερο, 30mm φαρδύτερο, 50 κιλά ελαφρύτερο και 70mm χαμηλότερο σε σχέση με την απερχόμενη γενιά. Εκτός από την αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων, η καμπίνα του έχει μεγαλώσει και αυτό χάρη στην αύξηση του μεταξονίου, το οποίο έφτασε τα 2.681mm (+77mm από την προηγούμενη γενιά). Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει επιπλέον χώρος (29mm) για τα γόνατα των πίσω επιβατών και ο χώρος αποσκευών έφτασε τον αριθμό των 420 lt, αλλά στην περίπτωση που σύρεις τα πίσω καθίσματα προς τα εμπρός, ο χώρος αυξάνεται και φτάνει τα 615 lt., ενώ αν αναδιπλωθούν εκτοξεύεται στα 1.665 lt.

Μηχανολογικά, το νέο Tiguan εφοδιάζεται με 8 κινητήρες βενζίνης και diesel, οι οποίοι όχι μόνο πληρούν τις προδιαγραφές Euro 6, αλλά είναι –σύμφωνα με την εταιρεία- 24% πιο αποδοτικοί. Έχουμε λοιπόν 4 κινητήρες TSI με 125, 150, 180 και 220 ίππους και 4 κινητήρες πετρελαίου (TDI) απόδοσης 115, 150, 190 και 240 ίππων. Τα δύο βασικά μοτέρ έρχονται με εμπρός κίνηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα υπάρχει προαιρετικά και το σύστημα τετρακίνησης 4MOTION. Το τελευταίο αποτελείται από ένα Haldex 5ης γενιάς και η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί κατά 11mm, φτάνοντας συνολικά τα 200mm, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει και το πακέτο, που αυξάνει την γωνία προσέγγισης και φυγής στις 18,3 και 25,6 μοίρες αντίστοιχα.

Αν περάσουμε στο εσωτερικό, το compact SUV μοντέλο δεν διαφέρει πολύ από τον «χαμηλό» του αδερφό, το Golf, μιας και έρχεται με μία 5 ιντσών οθόνη αφής από τη βασική έκδοση Trendline. Για αυτούς που θα επιλέξουν τις εκδόσεις Comfortline και Highline, στη θέση της 5άρας οθόνη υπάρχει μία 8 ιντσών με τη δυνατότητα εγκατάστασης λογισμικό πλοήγησης. Επίσης, υποστηρίζει συνδεσιμότητα με iOS και Android συσκευές με τα Apple CarPlay και Android Auto αντίστοιχα, καθώς και MirrorLink. Οι τετρακίνητες εκδόσεις περιλαμβάνουν και έναν περιστροφικό διακόπτη, που εντοπίζεται στο κέντρο της κονσόλας (ανάμεσα από τα εμπρός καθίσματα), επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει το είδος της οδήγησής του: Onroad, Snow, Offroad και Offroad Individual.

Φυσικά δεν λείπει και η R-Line έκδοση του νέου μοντέλου, που πατάει επάνω σε 19 ιντσών ζάντες (20 προαιρετικά), φοράει πιο σπορ εμπρός και πίσω προφυλακτήρες, διαθέτει δυνατότητα εξατομίκευσης (π.χ. διχρωμία) και διαχύτη σε μαύρη απόχρωση. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει σαλόνι από ύφασμα (προαιρετικά δέρμα) και δερμάτινο τιμόνι.

Το 5θέσιο Tiguan αναμένεται να «φορέσει» ένα μακρύτερο μεταξόνιο το 2016 για επιλεγμένες αγορές ώστε να φιλοξενεί επιπλέον δύο επιβάτες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...