Στη Φρανκφούρτη και το νέο Ford Galaxy 2015

Υπόσχεται πολυτέλεια και ανέσεις 1ης κατηγορίας

  • -
  • -

Πολυτέλεια, επτά θέσεις, καινοτομίες, κορυφαία ποιότητα και προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού φέρνει το ολοκαίνουργιο Ford Galaxy. Εξωτερικά, το νέο MPV χαρακτηρίζεται από τους προβολείς slim-line, τη χαρακτηριστική πλέον τραπεζοειδή μάσκα, την υπερυψωμένη μεσαία γραμμή και τις μεγάλες επιφάνειες παραθύρων. Στο κομψό εσωτερικό από την άλλη ξεχωρίζουν ο πίνακας οργάνων με ψηφιακή οθόνη 10 ιντσών με αναλογικού στυλ ταχύμετρο και στροφόμετρο, η δυνατότητα ανύψωσης (πρωτιά στην κατηγορία) και αναδίπλωσης των καθισμάτων 3ης σειράς με μπουτόν, η έξυπνη σχεδίαση πατώματος που διευκολύνει την είσοδο / έξοδο, τα καθίσματα της 2ης σειράς που μετακινούνται και αναδιπλώνονται με μία κίνηση για εύκολη πρόσβαση πίσω και η πανοραμική κρυστάλλινη οροφή.

Κάτω από το καπό παίρνει θέση για ευρεία γκάμα κινητήρων, με τις επιλογές σε diesel να είναι ο 2λιτρος TDCi σε εκδόσεις με 120 PS, 150 PS και 180 PS και στην κορυφή ο 2.0 TDCi Bi-turbo με ισχύ 210 ίππους. Σε βενζίνη υπάρχουν ο 1.5 EcoBoost με 160 PS και ο 2.0 EcoBoost με 240 PS.

Ας δούμε όμως τις αρετές του εσωτερικού, που ενδιαφέρουν περισσότερο σε ένα πολυμορφικό, πιο αναλυτικά.

 

Ανέσεις 1st Class

Στο νέο Galaxy ο χώρος επιβατών και αποσκευών μεγιστοποιείται ευκολότερα από ποτέ. Από ένα πάνελ ελέγχου στο πορτμπαγκάζ και τα πέντε καθίσματα – της 2ης και 3ης σειράς – αναδιπλώνονται με ένα μπουτόν. Το πάνελ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη ανύψωση των καθισμάτων της 3ης σειράς, πρωτιά για την κατηγορία.

Το επίπεδο πάτωμα του χώρου αποσκευών διευκολύνει τη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων ενώ με τη δυνατότητα μετακίνησης εμπρός / πίσω και ανάκλισης των καθισμάτων της 2ης και 3ης σειράς ατομικά, ο χρήστης μπορεί να διαμορφώνει εύκολα διάφορους συνδυασμούς χώρων επιβατών και αποσκευών ανάλογα με τις ανάγκες του. Κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών, το νέο Cargo Management System προσφέρει 20 λίτρα κρυφού αποθηκευτικού χώρου και βοηθά στη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου ύψους.

Στην ιδιαίτερα ευρύχωρη καμπίνα τώρα, οι επιβάτες μπορούν να αποθηκεύουν μπουκάλια 1,5 λίτρου σε θήκες στις πόρτες ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι κάτω από τα καθίσματα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε πολλά αντικείμενα, από laptop μέχρι βιβλία ή snacks. Επάνω στο ταμπλό μπορούν επίσης να τοποθετηθούν πράγματα, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ειδικός χώρος για κινητά τηλέφωνα και μουσικές συσκευές. Οι επιβάτες της 3ης σειράς έχουν τους δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους στο υποβραχιόνιο καθώς και θήκες αναψυκτικών. Οι γονείς από την άλλη θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τον καθρέπτη επιτήρησης παιδιών που προσφέρει ευρυγώνια άποψη των πίσω καθισμάτων.

Για την εύκολη πρόσβαση στην 3η σειρά φροντίζουν τα καθίσματα easy-entry της 2ης σειράς που αναδιπλώνονται και μετακινούνται προς τα εμπρός με μία κίνηση, ενώ και η σχεδίαση του πατώματος διευκολύνει τους επιβάτες στην είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο. Οι εμπρός επιβάτες απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα άνεσης χάρη στη λειτουργία μασάζ των Multi-Contour Seats της Ford, με τουςι πίσω επιβάτες να επωφελούνται από την νέα πίσω ανάρτηση integral link που παρέχει αισθητά πιο αθόρυβη εμπειρία ταξιδιού. Στο τελευταίο συμβάλλει και η ενισχυμένη ηχομόνωση της καμπίνας. Όσο για την παθητική ασφάλεια, επιπλέον των μετωπικών και πλευρικών αερόσακων για οδηγό και συνοδηγό υπάρχουν ακόμη πλευρικοί αερόσακοι στη 2η σειρά καθισμάτων, αερόσακος προστασίας γονάτων του οδηγού και αερόσακοι οροφής στην 1η, 2η και 3η σειρά.

 

Τεχνολογία στο Maximum

Το νέο Galaxy υποστηρίζει επίσης τον οδηγό στην πόλη και στον αυτοκινητόδρομο με προηγμένες τεχνολογίες όπως:

  • Intelligent Speed Limiter, που όταν ενεργοποιείται, σαρώνει τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και ρυθμίζει το γκάζι για να βοηθήσει τους οδηγούς να παραμείνουν εντός νόμιμων ορίων ταχύτητας ώστε να αποφεύγουν τα πρόστιμα.
  • Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection, που μειώνει τη σφοδρότητα μερικών εμπρόσθιων συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται οχήματα ή/και πεζοί ή βοηθά τον οδηγό να αποφύγει εντελώς κάποιες συγκρούσεις.
  • Το Adaptive Front Lighting System προσαρμόζει τη γωνία δέσμης των προβολέων σύμφωνα με το οδηγικό περιβάλλον και μπορεί να αποτρέψει το ‘θάμπωμα’ τον άλλων οδηγών με τη λειτουργία Glare-Free Highbeam, η οποία ανιχνεύει προπορευόμενα οχήματα και μειώνει την ένταση του φωτός για να μην ‘τυφλώνει’ τους αντίθετα ερχόμενους οδηγούς, διατηρώντας τη μέγιστη φωτεινότητα για άλλες περιοχές.
  • Ford Adaptive Steering, που προσαρμόζει το λόγο υποπολλαπλασιασμού του συστήματος διεύθυνσης σύμφωνα με την ταχύτητα για βελτιστοποίηση των ελιγμών και της ακρίβειας.
  • Το Ford SYNC 2 με Voice Control επιτρέπει στους οδηγούς να ελέγχουν τις λειτουργίες του τηλεφώνου και των συστημάτων ψυχαγωγίας, κλιματισμού και πλοήγησης χρησιμοποιώντας απλές φωνητικές εντολές. Χρήσιμο εργαλείο για ταξίδια ή διακοπές με την οικογένεια καθώς μπορεί να εμφανίσει και μία λίστα με τα τοπικά εστιατόρια μόλις ο οδηγός πει: “I’m hungry” ή να αναζητά τουριστικά μέρη ή σημεία ενδιαφέροντος με το όνομά τους. Το SYNC 2 περιλαμβάνει επίσης Emergency Assistance, που συνδέει άμεσα τους επιβάτες του οχήματος με τις τοπικές υπηρεσίες σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης μετά από ένα ατύχημα στη γλώσσα της περιοχής.

 

Οι τεχνολογίες του νέου Galaxy διευκολύνουν επίσης το παρκάρισμα:

  • Το Perpendicular Parking μπορεί να ανιχνεύει και να παρκάρει αυτόματα (hands-free) με όπισθεν το αυτοκίνητο  σε χώρους στάθμευσης κάθετα δίπλα σε άλλα αυτοκίνητα, ενώ το Active Park Assist υποστηρίζει τους οδηγούς στο παράλληλο παρκάρισμα.
  • Το Park-Out Assist βοηθά τους οδηγούς να εξέρχονται από παράλληλο χώρο στάθμευσης, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του τιμονιού ενώ ο οδηγός ελέγχει το γκάζι και το φρένο.
  • Το Side Parking Aid εκδίδει ηχητικές προειδοποιήσεις και προβάλλει στην οθόνη τις αποστάσεις από εμπόδια γύρω από το όχημα.
  • Το Cross Traffic Alert προειδοποιεί τους οδηγούς που εξέρχονται με όπισθεν από έναν κάθετο χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση οχημάτων πίσω τους.
  • Το Front Split View Camera αυξάνει το πεδίο ορατότητας του οδηγού όταν εξέρχεται από ένα χώρο στάθμευσης ή διασταύρωση με ένα σύστημα κάμερας 180 μοιρών εγκατεστημένο στο εμπρός τμήμα του Galaxy, και προβάλλει την εικόνα στην οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 8 ιντσών στην κεντρική κονσόλα.
  • Η ηλεκτρική Hands-Free Liftgate πίσω πόρτα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει με μία κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα, επιτρέποντας στους γονείς να ανοίγουν εύκολα την πόρτα του χώρου αποσκευών ακόμα και αν κρατάνε σακούλες με ψώνια, καροτσάκια, ακόμα και βρέφη.
  • Με την τεχνολογία MyKey οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προγραμματίζουν ένα κλειδί (π.χ. αυτό που χρησιμοποιούν που θα βάζει φραγή στις εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις, θα περιορίζει την τελική ταχύτητα, θα εμποδίζει την απενεργοποίηση των συστημάτων υποστήριξης και ασφάλειας, θα μειώνει τη μέγιστη ένταση ήχου του ηχοσυστήματος και θα το απενεργοποιεί πλήρως εάν οι επιβάτες δεν χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας.

 

Άλλες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού που προσφέρει το νέο Galaxy είναι οι Blind Spot Information System, Traffic Sign Recognition, Lane Keeping Alert, Lane Keeping Aid και Driver Alert.

 

Για την ασφαλή οδική συμπεριφορά φροντίζουν συστήματα όπως:

  • Το Continuous Control Damping που προσαρμόζει την ανάρτηση με ρυθμίσεις πλαισίου “comfort,” “normal” και “sport” με κριτήριο την άνεση, την κανονική ή τη σπορ συμπεριφορά.
  • Το Ford Adaptive Steering διευκολύνει τους ελιγμούς του επταθέσιου MPV στην πόλη και θα προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια διεύθυνσης στις υψηλότερες ταχύτητες. Το σύστημα EPAS επιτρέπει επίσης τις λειτουργίες Torque Steer Compensation και Active Nibble Compensation που αντισταθμίζουν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις και κραδασμούς στο σύστημα διεύθυνσης.
  • Τα συστήματα Curve Control και Roll Stability Control τέλος, προσαρμόζουν τη ροπή του κινητήρα και το φρένο με σκοπό τη διατήρηση του ελέγχου από τον οδηγό.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...