Παραγωγή υδρογόνου από βιομάζα

Νέα τεχνική που ενισχύει τις προοπτικές των αυτοκινήτων με τεχνολογία fuel cell

  • -
  • -

Μια νέα μέθοδο βιολογικής παραγωγής υδρογόνου ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο και το κόστος που απαιτούνται για τη διαδικασία. Οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιολογικών Συστημάτων Percival Zhang, ανακάλυψαν μια τεχνική μετατροπής σε αέριο υδρογόνο το 100% (από 30% έως 60% που γίνεται σήμερα) των σακχάρων που περιέχονται στα απομεινάρια της συγκομιδής του αραβοσίτου (φλοιοί, σπόρια, κοτσάνια κ.α), χωρίς μάλιστα να αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το μυστικό βρίσκεται στην προσθήκη ενός υγρού κοκτέιλ δέκα ενζύμων στην ακατέργαστη βιομάζα.

 

Τι σημαίνει αυτό για τα αυτοκίνητα υδρογόνου;

Ως γνωστόν, τα οχήματα με τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cells) παράγουν ηλεκτρισμό από την ένωση υδρογόνου που έχουν αποθηκευμένο στο ρεζερβουάρ τους με οξυγόνο που υπάρχει στον αέρα. Η ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα που φροντίζει για την κίνηση του οχήματος και από την εξάτμιση βγαίνει μόνο απλό, καθαρό νεράκι με τη μορφή υδρατμών.

Η δυσκολία σε αυτή την τόσο green μορφή αυτοκίνησης είναι η παραγωγή και αποθήκευση του υδρογόνου. Με τη νέα τεχνική, σύμφωνα με τον Percival Zhang, η παραγωγή υδρογόνου καθίσταται πλέον οικονομικά βιώσιμη προσθέτοντας πως το επόμενο βήμα θα είναι η αξιοποίησή της σε βιομηχανική κλίμακα. Μάλιστα εκτίμησε πως, με τη βοήθεια της απαραίτητης χρηματοδότησης που έχει ήδη εξασφαλισθεί, σε τρία έως πέντε χρόνια θα είναι δυνατή η δημιουργία μεγάλων βιο-αντιδραστήρων παραγωγής υδρογόνου με το μέγεθος ενός σημερινού βενζινάδικου, που θα μπορούν να παράγουν 200 κιλά υδρογόνου ημερησίως, που αρκούν για τον εφοδιασμό έως και 50 αυτοκινήτων. Ποσότητα που προς το παρόν είναι μικρή, αλλά που σίγουρα θα αρκεί για τον περιορισμένο στόλο υδρογονοκίνητων οχημάτων και που θα μπορεί με την εξέλιξη της τεχνολογίας να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...