Πρωτιά Citroen-Peugeot στη μείωση CO2

Το 2014 η PSA Peugeot-Citroen κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη για τη μείωση των εκπομπών CO2 στη γκάμα της

  • -
  • -

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής AAA DATA, η PSA Peugeot-Citroen κατέκτησε την πρώτη θέση το 2014 για τη μείωση του εκπεμπόμενου CO2 από τα μοντέλα της. Ως απόλυτο νούμερο ο μέσος όρος της είναι στα 110,3 g CO2/km* όταν ο μέσος όρος για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή αγορά είναι 123,7. Από το 2008 έως και σήμερα, η PSA έχει μειώσει τις εκπομπές των μοντέλων της κατά 30 γραμμάρια, κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί από όσο ακούγεται.

Για να γίνει εφικτό, χρειάστηκε να επενδυθεί το μισό κεφάλαιο από το διαθέσιμο του R&D (τομέας έρευνας και εξέλιξης). Το κλειδί ήταν οι νέοι κινητήρες που ασπάστηκαν τη φιλοσοφία του downsizing, και κορυφώθηκαν με τους νέους βενζινοκίνητους 3κύλινδρους Pure Tech αλλά και τους BlueHDi πετρελαίου. Ο συνδυασμός αυτός έκανε σχεδόν το 30% των αυτοκινήτων της Peugeot-Citroen να είναι κάτω από το όριο των 100 g. Το Citroen DS3 1.6 BlueHDi των 100 ίππων με μόλις 79 g/km είναι το πλέον εντυπωσιακό επίτευγμα.

Εξίσου σημαντικό βέβαια, είναι και το γεγονός ότι η νέα γενιά του Peugeot 308 και του Citroen C4 Picasso που πατάνε στην νέα πλατφόρμα EMP2, είναι αντίστοιχα 140 και 200 κιλά πιο ελαφριά από τα προκάτοχά τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του τμήματος R&D η PSA Peugeot-Citroen θα συνεχίσει να κάνει τα αυτοκίνητά της πιο ελαφριά και αεροδυναμικά, ενώ θα εστιάσει ακόμα πιο πολύ στα plug-in υβριδικά και τα επόμενης γενιάς ηλεκτρικά.

 

*Σύμφωνα με τον τυποποιημένο μικτό κύκλο μέτρησης NEDC που ισχύει για 22 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι την Ελλάδα, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...