ΔΟΚΙΜΗ: Ford Fiesta ST

Η Ford μπορεί να άργησε να εμφανίσει το κορυφαίο σε απόδοση Fiesta της αλλά με το ST σφιχταγγαλιάζει την κορυφή

  • -
  • -
Ισχύς182 PS
Ροπή240 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h6,9 sec
Κατανάλωση μ.κ.5,9 lt/100km
Εκπομπές CO2138 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Το μικρό τούμπανο της Ford, κέρδισε όλη τη συντακτική ομάδα του www.gocar.gr που τις ίδιες σχεδόν ημέρες είχε στη διάθεσή της και το ανταγωνιστικό Peugeot 208 GTi. Και ναι μεν το Peugeot έχει λίγο περισσότερη φινέτσα και κουβαλάει ατόφια αρκετή από τη «λάμψη» των προγόνων του, έχει όμως λίγο πιο απόλυτο χαρακτήρα και σου δίνει την αίσθηση πως «αρνείται» να προσαρμοστεί στο δικό σου οδηγικό στυλ και πρέπει εσύ να προσαρμοστείς. Στην περίπτωση του ST, η λίγο πιο μαλακή ανάρτηση αλλά και το γενικότερο set up του, το κάνει πιο «ευπροσάρμοστο». Δεν του λείπει το γκάζι, είναι πιο προοδευτικό στις αντιδράσεις του αλλά και πιο φιλικό στις καθημερινές υποχρεώσεις ενός μικρού αυτοκινήτου που θα κληθεί να παίξει και το ρόλο του οικογενειακού. Δεν παραγνωρίζουμε την αξία του 208 αλλά σε μια ενδεχόμενη σύγκριση, το κλειδί του ST είναι αυτό που θα γινόταν πιο περιζήτητο. 

γλυκά
  • Απόδοση κινητήρα
  • Συμπεριφορά στο δρόμο
  • Τα καθίσματα της Recaro
  • Φρένα και λειτουργία TVS
ξινά
  • Δύσκολη πρόσβαση στο πίσω κάθισμα
  • «Φορτωμένη» κεντρική κονσόλα

Έχουμε να δούμε δυναμικό Fiesta από την προηγούμενη γενιά του μοντέλου κι αυτό, για όσους φαίνεται μικρό σαν χρονικό διάστημα, πρέπει να υπογραμμίσουμε πως μιλάμε για 6 χρόνια. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει να πούμε, πως το προηγούμενο «δυναμικό» Fiesta, ναι μεν ήταν δυναμικό, το έλεγαν και εκείνο ST αλλά ήταν δίλιτρο και ατμοσφαιρικό. Δίλιτρο και ατμοσφαιρικό. Σαν να λέμε, φορολογική αυτοχειρία. Ούτως ή άλλως, μέχρι τη γενιά κινητήρων Ecoboost, η Ford είχε μείνει λίγο πίσω στον τομέα. Κι αν ο τρικύλινδρος χιλιάρης ήρθε με φόρα να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανάμεσα στους ομολόγους του, ετούτος εδώ ο 1.600άρης (της ίδιας οικογένειας Ecoboost και αυτός) που εφοδιάζει το νέο Fiesta ST, δίνει πραγματική παράσταση νίκης, αμφισβητώντας στα ίσια ακόμα και τους δυνατότερους ομολόγους του. Ας τα δούμε όμως όλα με μια σειρά.

Εν αρχή είναι το look

Το Ford Fiesta είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά, σε οποιαδήποτε έκδοσή του. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι «επιθετικές» πινελιές αναδεικνύουν το δυναμισμό, χωρίς να γίνεται υπερβολικό το αποτέλεσμα. Το «κουστούμι» του αμαξώματος είναι διακριτικό, ενώ και οι 17άρες ζάντες, δεν φαίνονται υπερβολικές ως μέγεθος. Η ανάρτηση είναι χαμηλωμένη κατά 1,5 εκατοστό και τα λογότυπα «ST» είναι διακριτικά σε μέγεθος εμπρός και πίσω. Η «υπερβολή» γίνεται εκεί που έχει σημασία και την εκτιμά κανείς: στο εσωτερικό και ιδιαίτερα, στις καθισματάρες της Recaro. Sorry για τον υπερθετικό αλλά δε γίνεται αλλιώς. Μιλάμε για τα καλύτερα ανακλινόμενα bucket που μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτοκίνητο παραγωγής. Με πλούσιο αφρώδες και ε-ξαιρε-τι-κή πλευρική στήριξη, τα καθίσματα του ST, δεν είναι μόνο «ξεσηκωτικά» αφού μόλις μπεις αισθάνεσαι πως θα πάρεις το “go” από τον κριτή σε εκκίνηση ειδικής διαδρομής, είναι και απολύτως ξεκούραστα όσο μεγάλη και αν είναι η απόσταση (ίσως να είναι λίγο ζεστά για το καλοκαίρι αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα). Από εκεί και πέρα, στην καμπίνα, τα πολύτιμα πετράδια είναι το τιμόνι με την απολαυστική σε πάχος λαβή και ο επιλογέας των ταχυτήτων. Το τιμόνι που (η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να έχει λίγο μικρότερη διάμετρο) έχει πολύ καλή αίσθηση και είναι πολύ γρήγορο, με μόνο 2,3 στροφές από τέρμα σε τέρμα, συνεχίζοντας την παράδοση της Ford στον τομέα. Παράδοση έχει η Ford και σε ότι έχει να κάνει με την καλή αίσθηση του επιλογέα των ταχυτήτων. Οι μικρές διαδρομές και το θετικό κούμπωμα των 6 σχέσεων «έρχεται» πολύ φυσικά κάτω από το δεξί χέρι του οδηγού και προσφέρεται για γρήγορες αλλαγές. Με όλα τα παραπάνω, ακόμα και στο ξεκίνημα της πρώτης βόλτας, έχεις υποψιαστεί πως ετούτο εδώ το Fiesta είναι διαφορετικό και πιο εστιασμένο από τα υπόλοιπα. Εκεί έρχεται και η άλλη «λεπτομέρεια»/ υπερβολή που κάνει τη διαφορά.

Ο κινητήρας με το «κρυφό χαρτί»

Το μοτέρ των 1,6 λίτρων με τον άμεσο ψεκασμό και το turbo, αποδίδει 182 ίππους. Αυτό είναι το νούμερο που θα διαβάσετε παντού, καθώς αυτό ανακοινώνει η Ford. Η διαφορά όμως είναι πως όπως όλα τα Ecoboost, έτσι και αυτό, έχει λειτουργία overboost. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε αίσθηση που δεν υπολείπεται σε τίποτα απέναντι στην αντίστοιχη ανταγωνιστικών μοντέλων. Ο οδηγός μπορεί να καταλάβει από την πρώτη κιόλας βόλτα πως η απόδοση είναι μεγαλύτερη. Στη διάρκεια των 15 δευτερολέπτων του overboost, η ισχύς του κινητήρα είναι 197 ίπποι και έτσι δικαιολογούνται και οι πολύ καλές τιμές επιταχύνσεων από στάση και εν κινήσει.

Νικητής και στο δρόμο


Το Fiesta ST δείχνει πολύ συνεπές στην εικόνα των δυναμικών μοντέλων της εταιρείας, δίνοντας στον οδηγό του την αίσθηση ενός πολύ καλά δουλεμένου και εξελιγμένου με έμφαση στη λεπτομέρεια συνόλου. Η λειτουργία της ανάρτησης είναι υποδειγματική, αρκετά σφιχτή για μέσα στην πόλη αλλά χωρίς δυσάρεστους ήχους και ξερές αντιδράσεις στους «καλοστρωμένους» δρόμους της πόλης. Στο πεδίο δράσης του ST, στους «στριφτερούς» δρόμους, η ανάρτηση κάνει αυτό που πρέπει, κοντρολάροντας και περιορίζοντας τις τάσεις του αμαξώματος για κλίσεις. Επιπλέον, το Torque Vectoring System υποστηρίζει ιδανικά τις διαθέσεις του οδηγού για γρήγορα περάσματα από κλειστά κομμάτια με αλλεπάλληλες στροφές. Υποκαθιστώντας -με τον καλύτερο τρόπο που έχουμε δει από συστήματα του είδους- τη λειτουργία του μπλοκέ διαφορικού, το TVS κρατάει πεισματικά το μπροστινό μέρος σε επαφή με την τροχιά που θέλει ο οδηγός. Κι όλα αυτά, παρεμβαίνοντας στα φρένα των κινητήριων τροχών, αλλά με τρόπο τόσο ομαλό, που πρέπει να προηγηθούν αρκετές δοκιμές για να πειστεί κανείς για τον τρόπο λειτουργίας, ενώ πρέπει να έχει προηγηθεί ενημέρωση για την ύπαρξή του, γιατί αλλιώς βάζεις και στοίχημα πως το ST έχει μπλοκέ. Το πέρασμα από μέτριες και πατημένες στροφές, έχει χαρακτηριστικά μεγαλύτερης κατηγορίας αυτοκινήτου με τη σταθερότητα και την ευθυβολία του ST να προσθέτει τόνους αυτοπεποίθησης στα χέρια του οδηγού. Η απενεργοποίηση (μερική ή ολική) του ESP, κάνει λίγο πιο παιχνιδιάρα την ουρά, η οποία θέλει τους σχετικούς χειρισμούς για να κινηθεί σε πιο ανοιχτές τροχιές. Με την προοδευτικότητα σε κάθε αντίδραση, το Fiesta ST είναι όσο απολαυστικό μπορεί να γίνει ένα αυτοκίνητο αυτό του μεγέθους. Η απόδοση του κινητήρα είναι εξαιρετική και σου δίνει την αίσθηση πως από τη στιγμή που θα δραστηριοποιηθεί το turbo και μέχρι τις 6.000 σ.α.λ. η απόδοση είναι επίπεδη. Η λειτουργία overboost που λέγαμε νωρίτερα, δε θα σε αφήσει να βαρεθείς, όπως δε θα βαρεθείς να ακούς τον ήχο του κινητήρα που χάρη στην ειδική κατασκευή του αντηχείου πίσω από το ταμπλό, έρχεται με το μπάσο της στην καμπίνα μοιράζοντας χαμόγελα- σε συνδυασμό με το αισθητό αλλά χαμηλής έντασης ήχο από τη βαλβίδα ανακούφισης (που τόσο μας έχει λείψει από τα σύγχρονα turbo).

Κάνοντας ταμείο

Το Ford Fiesta ST είναι ένα από τα πιο απολαυστικά αυτοκίνητα ανεξαρτήτως μεγέθους της ελληνικής αγοράς. Η αναμονή μάλλον άξιζε τον κόπο μια και το μικρό αυτό μοντέλο δικαιώνει όλους όσοι είναι οπαδοί του blue oval, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις να πλησιάσουν και νέοι για τη μάρκα αγοραστές, ανεξαρτήτως ηλικίας- αν και στην προκειμένη περίπτωση, η πρόθεση «αγκαλιάσματος» των νέων σε ηλικία είναι δεδομένη.  Όλα τα παραπάνω, με 18.974€ (με απόσυρση) βάζουν το Ford Fiesta ST στην κορυφή της λίστας όλων όσοι ψάχνουν το super μικρό που θα καλύψει με τον καλύτερο τρόπο τις μεταφορικές ανάγκες συνολικά, ενώ θα παίξει και το ρόλο του fun car για τον οδηγό. Για εμάς, το νέο Fiesta ST είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα η καλύτερη περίπτωση αυτοκινήτου του είδους, με εκπληκτική συμπεριφορά και τον κινητήρα διαμάντι που αφήνει μόνο το θέμα της κατανάλωσης ανοιχτό για… διερεύνηση από τον οδηγό. Στην καθημερινή χρήση, ίσως ο ιδιοκτήτης να μην υποκύπτει καθημερινά στις χάρες του απολαυστικού Ford και να καταφέρνει να περιορίζει την κατανάλωση κοντά στα 8 λίτρα για κάθε 100 χλμ. Αλλά αυτό είναι μάλλον πταίσμα.

συμπέρασμα

Δε χωράει αμφιβολία πως το νέο Fiesta ST είναι ότι καλύτερο μας έχει δώσει η Ford τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία. Είναι από τη σπάνια εκείνη στόφα αυτοκινήτων που δημιουργούν κοινό για μια εταιρεία, φτιάχνοντας ακόμα και «φανατικούς οπαδούς». Τα χρήματα για την αγορά του είναι σε απόλυτο νούμερο πολλά αλλά για ο οδηγός που θέλει να ευχαριστιέται τις μετακινήσεις του, θα ευχαριστηθεί και θα δικαιολογήσει κάθε ευρώ.

VIDEOS

Ford Fiesta ST

Ford Fiesta ST VS Lommel Track 7

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...