Tα πάντα για το νέο Jeep Renegade

Μικρό SUV που υπόσχεται μεγάλες δυνατότητες 4x4

  • -
  • -

Η γκάμα της Jeep επεκτείνεται προς τα κάτω με το ολοκαίνουργιο Renegade που έκανε ντεμπούτο στην Έκθεση της Γενεύης 2014. Αποτελεί ουσιαστικά προϊόν εξέλιξης σε συνεργασία με τη Fiat και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Melfi, στην Ιταλία. Οι δε κινητήρες που το εξοπλίζουν κατασκευάζονται σε εργοστάσια της εταιρίας σε Η.Π.Α., Ιταλία και Βραζιλία. Εκτός από τετρακίνητες, θα υπάρχουν διαθέσιμες και εκδόσεις με κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Το Renegade καταφέρνει να προκαλεί αισθητικά. Ακολουθεί τη λογική των στιβαρών γραμμών ενσωματώνοντας ιδιαίτερα στοιχεία όπως η κλασική μάσκα Jeep, το φούσκωμα στο καπό, η πλαϊνή γραμμή που ανασηκώνεται στο πίσω μέρος, τα στρογγυλά φώτα εμπρός και το μοτίβο «Χ» στα πίσω φώτα. Σύμφωνα με τη Jeep, στη σχεδίαση δόθηκε έμφαση στις κορυφαίες εκτός δρόμου δυνατότητες, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες στην κατηγορία γωνίες προσέγγισης και αποχώρησης κωλυμάτων. Ένα ακόμα μοναδικό χαρακτηριστικό για την κατηγορία που προσφέρει το Renegade, είναι τα δύο αφαιρούμενα τμήματα της οροφής «My Sky», τα οποία αποθηκεύονται στο χώρο αποσκευών κι επιτρέπουν στους επιβάτες να απολαμβάνουν τον ανοιχτό ουρανό σε κάθε διαδρομή τους.

Στο ευρύχωρο εσωτερικό είναι περισσότερο εμφανής η ιταλική επιρροή, με έντονους χρωματισμούς και έξυπνα τοποθετημένους χώρους για μικροαντικείμενα. Το μοτίβο του εσωτερικού διάκοσμου έχει ονομασθεί από τους δημιουργούς του “Tek-Tonic”, όρος που περιγράφει τον συνδυασμό μαλακών στην αφή επιφανειών με αδρές και λειτουργικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η μαλακή επένδυση του ταμπλό και του πίνακα οργάνων συνυπάρχει με απολύτως λειτουργικά στοιχεία, όπως η στιβαρή χειρολαβή μπροστά από τον συνοδηγό – ένα απαραίτητο εξάρτημα για τις εκτός δρόμου περιπέτειες. Το δάπεδο του χώρου αποσκευών είναι αφαιρούμενο και επιδέχεται διαφορετικές θέσεις τοποθέτησης που μεταβάλλουν το βάθος του πορτμπαγκάζ, ενώ η πλάτη του εμπρός δεξιού καθίσματος αναδιπλώνεται προς τα εμπρός για να αφήνει χώρο για τη φόρτωση μακριών αντικειμένων.

 

16 συνδυασμοί κινητήρων/μετάδοσης

Το νέο Renegade θα διατίθεται με 16 συνδυασμούς κινητήρων / μετάδοσης, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των διαφορετικών αγορών ανά τον κόσμο. Οι επιλογές των συνδυασμών κινητήρων/μετάδοσης περιλαμβάνουν:

  • Τέσσερις βενζινοκινητήρες MultiAir (τρεις για την Ευρώπη)
  • Δύο πετρελαιοκινητήρες MultiJet II
  • Τον οικονομικό βενζινοκινητήρα E.torQ
  • Εφαρμογή της τεχνολογίας Stop&Start για μείωση της κατανάλωσης και της εκπομπής ρύπων
  • Το πρώτο στην κατηγορία αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων
  • Δύο απλά χειροκίνητα κι ένα διπλού συμπλέκτη (DDCT) κιβώτια ταχυτήτων

Συγκεκριμένα, γκάμα κινητήρων για την Ευρώπη περιλαμβάνει σε βενζίνη τους 1.4 Turbo με 140 και 170 ίππους και σε diesel τον 1.6 με 120 ίππους και τον 2.0 με 140 και 170 PS (βλέπε λεπτομέρειες παρακάτω). Το εννιάρι αυτόματο κιβώτιο συνδυάζεται είτε με τον βενζινοκινητήρα MultiAir2 Turbo των 1,4 λίτρων είτε με τον πετρελαιοκινητήρα MultiJet II των 2,0 λίτρων.

 

Συστήματα άνεσης, ασφάλειας και ψυχαγωγίας

Στο νέο Jeep Renegade περιλαμβάνεται τεχνολογία και λειτουργίες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ιδιαίτερα φιλικές στη χρήση από τον οδηγό και τους επιβάτες όπως το βραβευμένο σύστημα συνδεσιμότητας Uconnect Access, η οθόνη αφής Uconnect και ο μεγαλύτερος στην κατηγορία έγχρωμος πίνακας οργάνων.

  • Το Uconnect Access ενσωματώνει τη σύγχρονη τεχνολογία τηλεπικοινωνιών ώστε να επιτρέπει στους επιβάτες του Renegade να έχουν απ’ ευθείας επαφή με τις τοπικές υπηρεσίες παροχής βοήθειας (αστυνομία, ασθενοφόρο, ή οδική βοήθεια). Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να δέχεται γραπτά μηνύματα, να τα αναγγέλλει, να αναγνωρίζει τον αποστολέα τους και μετά να τα «διαβάζει» στον οδηγό μέσω κινητού τηλεφώνου, εφόσον αυτό διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης Bluetooth.
  • Ραδιόφωνο με οθόνη αφής Uconnect: Παρέχει την δυνατότητα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πλοήγησης χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι. Περιλαμβάνει οθόνη αφής (διαστάσεων 5’’ή 6,5’’), συνδεσιμότητα Bluetooth, ψηφιακό ηχοσύστημα με θύρα USB και πολύ εξελιγμένο ραδιοφωνικό δέκτη.
  • Ο μεγαλύτερος, έγχρωμος πίνακας οργάνων στην κατηγορία: Ανάμεσα στα δύο κύρια όργανα (ταχύμετρο και στροφόμετρο) ο οδηγός έχει στη διάθεσή του μία έγχρωμη οθόνη πολλαπλών ενδείξεων (διάστασης 7’’) η οποία είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει πληροφορίες γρήγορα κι εύκολα, χρησιμοποιώντας συνδυασμούς γραφημάτων και κειμένου.

Στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου, εκτός από το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (ESC) και τους επτά αερόσακους, περιλαμβάνονται συστήματα όπως η προειδοποίηση για αποφυγή σύγκρουσης (Forward Collision Warning-Plus), η προειδοποίηση παρέκκλισης πορείας (LaneSense Departure Warning-Plus), το σύστημα παρακολούθησης των «τυφλών σημείων» των καθρεπτών (Blind-spot Monitoring), η κάμερα οπισθοπορείας κ.α.

 

Δύο συστήματα τετρακίνησης

Το μικρό SUV υπόσχεται κορυφαίες εκτός δρόμου δυνατότητες προσφέροντας μάλιστα δύο νέα συστήματα τετρακίνησης:

  • Jeep Active Drive: αυτόματο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης με δυνατότητα μεταφοράς του συνόλου της ροπής σε έναν και μόνο τροχό για μέγιστη εκτός δρόμου ικανότητα.
  • Jeep Active Drive Low: αποκλειστικό για την κατηγορία σύστημα μόνιμης τετρακίνησης με δυνατότητα υποπολλαπλασιασμού της τελικής σχέσης μετάδοσης σε αναλογία 20:1.

Επίσης, το Renegade είναι το πρώτο SUV με δυνατότητα απεμπλοκής του πίσω διαφορικού (powertake-offunit- PTU), συνεισφέροντας στην μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. Η εμπλοκή - απεμπλοκή του πίσω διαφορικού και η μετάδοση της κίνησης από τον εμπρός στον πίσω άξονα πραγματοποιείται αυτόματα με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση της ροπής αναλόγως των συνθηκών. Και τα δύο συστήματα τετρακίνησης περιλαμβάνουν το σύστημα JeepSelec Terrain το οποίο παρέχει έως πέντε επιλογές οδήγησης: Αυτόματο (auto), κίνηση σε χιόνι (snow), κίνηση σε άμμο (sand), κίνηση σε λάσπη (mud) και κίνηση σε βραχώδεις επιφάνειες (rock - διατίθεται μόνο στην έκδοση Trailhawk).

 

Renegade Trailhawk 4x4

Πρόκειται για την πιο ικανή εκτός δρόμου έκδοση του Renegade που υπόσχεται τις καλύτερες στην κατηγορία δυνατότητες επί παντός εδάφους και μάλιστα πιστοποιημένη από την ίδια την εταιρεία ως «Trail Rated». Τα μοντέλα της Jeep που φέρουν τον χαρακτηρισμό «Trail Rated» περνούν μια σειρά από απαιτητικές δοκιμασίες, σχεδιασμένες ώστε να επιβεβαιώσουν την ικανοποιητική εκτός δρόμου απόδοση στα πιο δύσκολα εδάφη του πλανήτη.

Το Renegade Trailhawk διαθέτει:

  • Σύστημα μόνιμης τετρακίνησης με δυνατότητα υποπολλαπλασιασμού της τελικής σχέσης μετάδοσης σε αναλογία 20:1, Jeep Active Drive Low.
  • Την αυτοματοποιημένη επιλογή λειτουργίας της τετρακίνησης Jeep Selec-Terrain system με το επιπλέον πρόγραμμα λειτουργίας Rock (για κίνηση σε σαθρές, βραχώδεις επιφάνειες).
  • Αυξημένη κατά 20 mm απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος (220 mm έναντι 200 mm του απλού Renegade).
  • Προστατευτικές ποδιές του αμαξώματος και κόκκινους κρίκους ρυμούλκησης εμπρός και πίσω.
  • Μικρούς προβόλους αμαξώματος που παρέχουν γωνία προσέγγισης κωλύματος 30,5 μοιρών, γωνία αποχώρησης 34,3 μοιρών και γωνία ράμπας 25,7 μοιρών.
  • Ελαστικά παντός εδάφους σε ζάντες 17 ιντσών.
  • Γεωμετρία ανάρτησης που εξασφαλίζει έως και 205 mm διαδρομή των τροχών.
  • Αυτόματο σύστημα ελέγχου κατάβασης (Hill-descent Control).
  • Δυνατότητα διάβασης υδάτινου κωλύματος βάθους μέχρι και 480 mm.
  • Δυνατότητα έλξης ρυμουλκούμενου με βάρος έως 1.500 κιλά (σε έκδοση με πετρελαιοκινητήρα MultiJet II).  

 

Αναρτήσεις: Ικανό στο χώμα, δυναμικό στην άσφαλτο

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύμφωνα με τη Jeep πρωτίστως για να αποδίδει εκτός δρόμου, το νέο Renegade διαθέτει ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς, η οποία έχει τέτοια γεωμετρία που επιτρέπει έως και 205 mm διαδρομή στους τροχούς του και 200 mm ελάχιστη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος (220 mm στο Renegade Trailhawk). Η εκτεταμένη χρήση προηγμένων κραμάτων χάλυβα, σύνθετων υλικών και αναρίθμητων προσομοιώσεων συγκρούσεων, εξασφαλίζουν κορυφαία στρεπτική ακαμψία και την απαραίτητη αντοχή για τυχόν εκτός δρόμου αναζητήσεις και περιπέτειες. Τέλος, το Renegade είναι το πρώτο Jeep που χρησιμοποιεί τα νέα αυτορυθμιζόμενα αμορτισέρ (frequency selective damping - FSD) της Koni.

 

JEEP RENEGADE - ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Γενικά

  •  Εργοστάσιο κατασκευής: Melfi, Ιταλία

Αμάξωμα

  • Διάταξη μηχανικών μερών:  Κινητήρας τοποθετημένος μπροστά, εγκάρσια 
  • Μετάδοση: 4x2 ή 4x4 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ


1.4 MultiAir2 Turbo με Stop&Start (4Χ2)

Κυβισμός:                         1.368 κ.εκ.

Ισχύς:                               140 ίπποι/5.000 σ.α.λ.

Ροπή:                               230 Nm/1.750-3.250 σ.α.λ.

Δυνατότητα ρυμούλκησης:   1.000 κιλά

……………………………………………………………………..……………………………………………………………………


1.4 MultiAir2 Turbo με Stop&Start (4X4)

Κυβισμός:                         1.368 κ.εκ.

Ισχύς:                               170 ίπποι/5.500 σ.α.λ.

Ροπή:                               250 Nm/2.500-4.000 σ.α.λ.

Δυνατότητα ρυμούλκησης:   1.000 κιλά

……………………………………………………………………..……………………………………………………………………

 

1.6 E.TORQ με Start&Stop (4X2)

Κυβισμός:                         1.598 κ.εκ.

Ισχύς:                               110 ίπποι/5.500 σ.α.λ.

Ροπή:                               152 Nm/2.500-4.500 σ.α.λ.

Δυνατότητα ρυμούλκησης:   1.000 κιλά

……………………………………………………………………..……………………………………………………………………

 

1.6 MultiJet II Turbodiesel με Start&Stop (4X2)

Κυβισμός:                         1.598 κ.εκ.

Ισχύς:                               120 ίπποι/4.000 σ.α.λ.

Ροπή:                               320 Nm/1.750 σ.α.λ.

Δυνατότητα ρυμούλκησης:   1.000 κιλά

……………………………………………………………………..……………………………………………………………………

 

2.0 MultiJet II Turbodiesel με Start&Stop (4X4)

Κυβισμός:                         1.956 κ.εκ.

Ισχύς:                               140 ίπποι/3.750 σ.α.λ.

                                         167 ίπποι (125kw)/3.750 σ.α.λ.

Ροπή:                               350 Nm/1.500-2.500 σ.α.λ.

                                         350 Nm/1.750-2.500 σ.α.λ.                              

Δυνατότητα ρυμούλκησης:   1.500 κιλά

……………………………………………………………………..……………………………………………………………………

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...