Βίκυ Βλαχάκη, Σχεδιάστρια GM

Californication

  • -
  • -

Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ κι από μικρή έδειξε την έφεσή της στο βιομηχανικό σχέδιο και την αγάπης της για το χώρο του αυτοκινήτου. Επέλεξε να σπουδάσει design στο Transportation Design Art Center της Καλιφόρνια και μετά την αποφοίτησή της, της προσφέρθηκε μία θέση στο τμήμα σχεδιασμού της Audi στην Ευρώπη. Κατόπιν σειρά είχε η Mercerdes-Benz, όμως το άλμα στην καριέρα της ήλθε από την συνεργασία της με την General Motors το 2000. Ο ενθουσιασμός της και το χάρισμά της στο σχεδιασμό δεν άργησαν να αναδειχθούν όταν το 2006 παρουσιάστηκαν δύο δικές της δημιουργίες: τα μοντέλα παραγωγής της Pontiac Solstice και της Saturm Skyta, τα οποία απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και έκαναν την Βίκυ Βλαχάκη μία αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στο χώρο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά όχι και τόσο γνωστή στη χώρα καταγωγής της.

 

Designer στη GM

Ο χώρος που εργάστηκε μέχρι πρόσφατα είναι στο Global Advanced Design Studio της GM στην Καλιφόρνια στον οποίο αυτή και οι συνάδελφοι της μελετούν και σχεδιάζουν τα αυτοκίνητα που θα παρουσιαστούν σε ορίζοντα 15 έως 20 χρόνων.

Η εργασιακή της εμπειρία σε Ευρώπη και Αμερική της έδωσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα να γνωρίζει εκ των έσω τον τρόπο που σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι σχεδιαστές και να μπορεί να μεταφέρει κάποιες από τις ιδέες αυτές σε μια Αμερικανική εταιρεία που έχει τη δική της φιλοσοφία σχεδίασης και διαφορετική κουλτούρα αγοραστών. Η ίδια δηλώνει ότι η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το κοινό στην Γηραιά Ήπειρο αγαπά την τεχνολογία, δίνει μεγάλη σημασία στην λειτουργία και αγαπά τις μηχανολογικές καινοτομίες, ενώ οι Αμερικανοί πιο εύκολα συνεγείρονται από το στυλ και τη μόδα. «Αν δεις μια ολοκαίνουρια Cadillac θα διαπιστώσεις ότι συνδυάζει τη  μόδα με το ξεχωριστό στυλ, κι αυτό είναι που λατρεύουν οι Αμερικανοί», λέει σε συνέντευξη της.

Το γεγονός ότι είναι νέα, όμορφη και δημιουργεί αντικείμενα λατρείας, την έχουν αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια σε celebrity του design όμως η Βίκυ Βλαχάκη, παραμένει προσγειωμένη στη δουλειά της: να μελετά και να υλοποιεί προτάσεις για τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν οι επόμενες γενιές, όμως χωρίς οι ιδέες της να ανήκουν στη σφαίρα του εξωπραγματικού. Αναζητά συνεχώς νέες αυτοκινητικές τάσεις καθώς η Καλιφόρνια είναι ένας τόπος όπου υπάρχουν πάρα πολλοί ενθουσιώδεις φίλοι του αυτοκινήτου αλλά και κοινό που ακολουθεί και διαμορφώνει τη μόδα.

 

Σχεδιάζοντας Green

Ο μαγικός κόσμος της Βλαχάκη δεν είναι σπαρμένος από εντυπωσιακά σπορ αυτοκίνητα, αλλά ακολουθεί πιστά τις σύγχρονες απαιτήσεις για πράσινες τεχνολογίες και συνεισφέρει στην ανάπτυξη τους. Είναι απόλυτα ενημερωμένη και μάλιστα η άποψη της για το θέμα των καυσίμων που θα χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα στις επόμενες δεκαετίες έχει πολύ ενδιαφέρον. «Στο άμεσο μέλλον τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν θα καίνε αιθανόλη. Αργότερα θα δούμε υβριδικά με θερμικούς κινητήρες τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα φόρτισης από οικιακή πρίζα. Στο μέλλον πιστεύω ότι θα υπάρξουν λύσεις όπως το υδρογόνο, όμως μέχρι τότε θα έχουμε συνδυασμό όλων των τεχνολογιών από συμβατικά έως ηλεκτροκίνητα» συμπληρώνει.

Στα ενδιαφέροντα της Βίκυς Βλαχάκη δεν περιλαμβάνονται μόνο τα κρύα μέταλλα των αυτοκινήτων αλλά και τα γυναικεία αξεσουάρ. Η εταιρεία Noomi συνεργάζεται εδώ και μερικά χρόνια με την ελληνίδα σχεδιάστρια για τη δημιουργία τσαντών για δυναμικές γυναίκες. Η Βίκυ Βλαχάκη γνωρίζει την καταξίωση σε έναν πραγματικά απαιτητικό χώρο και οι ελληνικές της ρίζες απλά είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι.