5+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις αυτοκίνητο

Έφθασε η στιγμή για να αποκτήσεις το καινούργιο σου αυτοκίνητο. Υπέροχα! Είσαι σίγουρος όμως ότι έχεις εξετάσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους της απόφασης σου;

  • -
  • -

Η απόφαση για την αγορά ενός αυτοκινήτου, είτε καινούργιου είτε μεταχειρισμένου, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Όχι μόνο γιατί τα κόστη πλέον έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα επίπεδα αλλά κυρίως γιατί αυτή η απόφαση που καλείται να πάρει ο υποψήφιος αγοραστής θα τον συνοδεύει για αρκετά χρόνια.

Η εκτενής και λεπτομερής έρευνα είναι απαραίτητη, ώστε να καταλήξετε στο μοντέλο της αρεσκείας σας, αυτό που καλύπτει καλύτερα τόσο τις ανάγκες σας όσο… και το πορτοφόλι σας. Προκειμένου να βοηθήσουμε, σας προτείνουμε 5 τομείς ως τροφή για σκέψη που σίγουρα θα σας οδηγήσουν στη λήψη της σωστής απόφασης.

Ποιο αυτοκίνητο καλύπτει τις ανάγκες σας;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να απαντήσετε στο εξής ερώτημα: «Ποιες ανάγκες θέλω να καλύπτει το μελλοντικό μου αυτοκίνητο;». Άπαξ και απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, αυτομάτως θα αποκλείσετε πολλές κατηγορίες οχημάτων εστιάζοντας… στις απολύτως απαραίτητες.

Εάν για παράδειγμα θέλετε ένα αυτοκίνητο αποκλειστικά για μετακινήσεις σε αστικό περιβάλλον τότε θα επικεντρωθείτε στα μοντέλα των κατηγοριών A και B (συμπεριλαμβανομένων και των SUV/Crossover προτάσεων) κ.ο.κ.

Δείτε ακόμα: Τα 10 SUV που αγοράζουν οι Έλληνες

Πόσα χρήματα σκοπεύετε να διαθέσετε;

To budget που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε, είναι προφανώς, ο πιο σημαντικός παράγοντας στην απόφαση σας. Αν τα χρήματα που έχετε «στην άκρη» είναι περιορισμένα ή έστω δεν υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, αυτομάτως εστιάζετε σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοκινήτων της αγοράς.

Αν από την άλλη το χρηματικό σας ταβάνι είναι υψηλότερο, αποκτάτε έναν ευχάριστο πονοκέφαλο διότι αυξάνονται σημαντικά οι επιλογές σας, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι θα πάρετε πιο εύκολα την απόφαση σας…

Πως σκοπεύετε να αγοράσετε το αυτοκίνητο σας;

Ο τρόπος αγοράς του αυτοκινήτου, είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί από την αρχή. Θα δώσετε τα χρήματα μετρητά; Θα αποκτήσετε το αυτοκίνητό σας με τραπεζικό δάνειο; Έχετε τσεκάρει τυχόν προσφορές ή χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορεί να «τρέχουν» οι εταιρείες για τα μοντέλα που σας ενδιαφέρουν ή και οι ανταγωνιστές τους; Μήπως σας συμφέρει να προχωρήσετε εν τέλει στη μέθοδο της χρονομίσθωσης (leasing); Βγάλτε χαρτί και μολύβι και δείτε τα κόστη αλλά και τι σας συμφέρει σε βάθος τριετίας!

Δείτε ακόμα: Τα αυτοκίνητα με την καλύτερη και τη χειρότερη μεταπωλητική αξία

Με τι καύσιμο θα είναι το νέο σας αυτοκίνητο;

Η επιλογή του καυσίμου είναι πολύ σημαντική αν σκεφτεί κανείς τις επιλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα, ηλεκτρικά, με υγραέριο, υβριδικά, όλα διαθέτουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αλλά η τελική επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες που έχει κανείς και την χρήση που θα κάνει.

Πόσο θα σας στοιχίζει η χρήση του;

Από τις μεγαλύτερες παγίδες στην αγορά ενός αυτοκινήτου. Μπορεί κάποιος να έχει τα χρήματα σε πρώτη φάση για να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο που να ταιριάζει στα θέλω του αλλά μπορεί αυτά τα «θέλω» σε βάθος χρόνου να αποβούν θηλιά στο λαιμό του!

Ένα αυτοκίνητο, πέραν του κόστους κτήσης έχει εξίσου σημαντικά και κόστη χρήσης. Τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, service, ελαστικά, κατανάλωση όλα αυτά και ακόμη περισσότερα θα πρέπει να τα ζυγίσετε πολύ πριν την τελική σας απόφαση.  

Extra Tip! Κάνε οπωσδήποτε ένα test-drive

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε εάν το υποψήφιο αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει  είναι το κατάλληλο για εσάς και τις ανάγκες σας, είναι να το οδηγήσετε σε πραγματικές συνθήκες. Να βιώσετε την αίσθηση πίσω από το τιμόνι του, να δείτε εάν σας «ταιριάζει», να καταλάβετε κατά πόσον είναι οικείο για εσάς. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνετε κι ένα test drive στον ανταγωνισμό. Για να περιορίσετε κάθε λάθος απόφαση…